Views: 0
Avam Kamarasında bu akşam yapılan oylamada anlaşmasız Brexit’i engellemek için muhalefetin gündeme taşıdığı yasa tasarısı 299’a karşı 327 oyla kabul edildi.
Tasarıya göre İngiliz hükümeti 19 Ekim’e kadar AB ile Brexit anlaşması sağlayamazsa veya anlaşmasız ayrılık için parlamentonun onayını alamazsa, AB’den Brexit için 3 aylık erteleme talep etmek zorunda olacak.
Tasarı, AB’nin farklı tarih teklif etmesi durumunda da bunu kabul veya ret yetkisinin İngiliz hükümetinde değil parlamentoda olmasını öngörüyor.
Tasarıda son anda yapılan değişikliğe göre, Theresa May’in AB ile vardığı Brexit anlaşmasının güncellenmiş şeklinin de parlamento tarafından oylanması gerekecek.
Tasarının parlamentonun üst kanadı olan Lordlar Kamarası’nın da onayından geçmesi gerekiyor.
Oylama sonrası İngiltere Başbakanı Boris Johnson bu tasarının kendisini AB liderlerine teslim olmaya zorladığını ve Brexit müzakerelerini fiili olarak bitirdiğini belirtti.
Johnson: 15 Ekim’de seçim yapılmalı, Corbyn: Önce tasarı kanunlaşmalı
İngiltere Başbakanı ülkenin Brüksel’e müzakereler için kendisinin mi yoksa muhalefet liderinin mi gitmesine karar vermesi gerektiğini ifade ederek 15 Ekim’de seçim yapılması gerektiğini söyledi.
Johnson kendisi başbakan olduğu sürece hangi şartlar altında olursa olsun ülkenin 31 Ekim’de Avrupa Birliği’nden ayrılacağını vurguladı.
İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn ise erken seçimi tasarının kanunlaşması halinde destekleyeceklerini açıkladı.
Başbakan Boris Johnson, milletvekillerinin Brexit sürecine müdahil olmasını engellemek için geçen hafta 9 Eylül-14 Ekim’de parlamentoyu tatil etme kararı almıştı.
Bunun üzerine çalışmalarını hızlandıran muhalefet partileri, iktidar partisindeki 21 muhalif milletvekilinin de desteğiyle dün parlamento gündemini belirleme yetkisini hükümetten kendi ellerine almıştı.
Muhalefet partileri anlaşmasız Brexit’i önlemeye dönük tasarıyı bugün parlamentoya sunmuştu.
Tasarı, Avam Kamarasındaki bütün aşamaları tamamlayıp kabul edilerek parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarasına sevk edildi.
Lordlar Kamarasının da tasarıyı yarın hızla gündemine alıp onaylamasının ardından, tasarının cuma günü yasalaşması bekleniyor.
Erken seçim oylaması
Parlamento dün gece ayrıca hükümetin verdiği erken seçim teklifini de görüşerek karara bağladı. Parlamento 3’te 2’lik çoğunlukla alabileceği erken seçim isteğini kabul etmedi. En az 434 milletvekilinin onayı gereken erken seçim talebine 298 evet oyu verildi. Talep böylece reddedildi.
Başbakan Johnson erken seçim tarihi olarak 15 Ekim’i önermişti. Johnson, 31 Ekim’de anlaşma olsun veya olmasın İngiltere’yi AB’den ayırmaktaki kararlılığını sık sık yineliyor.
Eski Başbakan Theresa May’in AB ile vardığı Brexit anlaşması parlamentoda 3 kez reddedilmişti.
Johnson, May’in istifa kararı almasının ardından Muhafazakar Partinin yaklaşık 150 bin üyesinin oylarıyla başbakanlık görevine seçilmişti.
İngiliz Parlamentosu, 29 Mart’ta gerçekleşmesi gereken anlaşmasız Brexit’i yasa çıkartarak engellemiş, hükümet AB’nin de onayıyla Brexit’i 31 Ekim’e ertelemişti.
İngiltere, 2016’daki referandumda yüzde 48’e karşı yüzde 52 oyla AB’den ayrılma kararı almıştı.