Views: 0
Sucuoğlu, kayıt dışılık, işçi ölümleri, asgari ücret, çalışma yaşamında hayat bulan insan ticareti ve bundan rant sağlayanlarla mücadelenin kararlılıkla ve korkmadan yapılacağını söylerken şimdiki duruma da dikkat çekti.
Kayıt dışılığın yüksek seviyelere çıktığı ülkede, kayıt dışı çalışma ve insan ticareti boyutuna varan dramlar yaşanırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, önlem alınmaması halinde bu bataklığın ülkeyi boğacağına dikkat çekti. Sucuoğlu, bu olumsuz olayların önüne geçilmesi için yeni tüzüklerin yolda olduğunu da söyledi.
Haberci’ye konuşan Faiz Sucuoğlu, ülkenin nüfus, kayıt dışı çalışma, insan ticareti, asgari ücret ile yabancı iş gücünün ülke ekonomisine kambur olan sorunlarının önüne geçileceğini ifade ederek, “Bu bataklığı kurutmamız lazım. Yoksa hepimizi boğacak, herkes kaybedecek. Bu işin artık şakaya gelir tarafı kalmadı. Bu bataklık bizi içine çekecek” diyerek, herkesin boğulacağı bir durum ile karşı karşıya kalınmaması için mücadelenin kararlılıkla yapılacağını kaydetti.
Üçüncü dünya vatandaşı iş gücünün ciddi anlamda kontrolden çıktığına da işaret eden Sucuoğlu, 2010 yılında sigortalarda kayıtlı 39 bin 627 KKTC vatandaşı rakamının 2018’de 59 bin 650 olduğunu söyledi. Sucuoğlu, 2010 yılında 27 bin 792 TC uyruklu çalışan sayısının 8 yıl sonra 2018’de ise 33 bin 255 olduğunu yaklaşık 5 binlik bir artışın söz konusu olduğunu anlattı.
Üçüncü dünya ülkesi vatandaşlarının oluşturduğu işgücünün ise ciddi şekilde artışa geçtiğine ve kontrolden çıktığına işaret eden Sucuoğlu, “Üçüncü ülke vatandaşlarında ise bu sayı 2010 yılında 2 bin 917 iken, 2018’de 6 katlık bir artış ile 14 bin 657 oldu. TC’den gelen sayı hafif yükselirken, üçüncü ülkeden gelen işgücünde korkunç bir artışın olduğunu görüyoruz” dedi.
Sucuoğlu ayrıca, kayıt dışına düşen işçilerin ezici çoğunluğunu da üçüncü dünya ülkesi vatandaşlarının oluşturduğuna dikkat çekti.
Faiz Sucuoğlu yatay geçişlerin de kontrol atına alınacağı bilgisini vererek, “Çalışan kendi sektörü içerisindeki yatay geçişin işveren ve çalışanın anlaşması ile yapılmasını, başka bir sektöre geçiş yapacak ise 6 ay tekrardan ülkesini gidip tekrardan gelmesi sağlanacak. Böylece düz bir işçinin bir otel veya restoranda ya da başka yerde çalışması ancak sezon bittikten sonra benim sana ihtiyacımız yok denilerek, işten çıkarılarak kayıt dışına düşürülmesinin de önüne geçilecek” şeklinde konuştu.
Yaşananların kazananı olmadığı gibi, herkesin kaybettiği bir ortamın var olduğuna dikkat çeken Sucuoğlu, bu durumun ülkeye verdiği zararın önüne bir an evvel geçileceğini dile getirdi.