Views: 0
Türk dış politikasına yönelik kamuoyu algı araştırmasından Türkiye için en büyük tehdidin ABD olduğu sonucu çıktı. Araştırmaya katılanların yüzde 81,3’ü ABD’yi tehdit olarak gördüğünü açıkladı. Rusya’dan S-400 hava savunma sisteminin alınmasına destek verenlerin oranı ise yüzde 44 oldu. Araştırmaya göre Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyenlerin oranı da yeniden artış eğiliminde. Katılımcıların yüzde 61,1’i AB üyeliğine destek veriyor.
Kadir Has Üniversitesi Türkiye Çalışmaları Merkezi’nin her yıl gerçekleştirdiği “Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması”nın 2019 yılı sonuçları açıklandı. Bu sene ankete ABD’ye bakış açısı ve ABD ile ilişkiler damga vurdu. “Size sayacağım ülkeler Türkiye’ye tehdit oluşturmakta mıdır?” sorusuna katılımcıların yüzde 81,3’ü ABD cevabını verdi. İkinci sırada yüzde 70,8 ile İsrail yer alırken bu ülkeyi sırayla Fransa (yüzde 65), İngiltere(yüzde 62,8) ve Ermenistan (yüzde 61,2) takip etti. Suriye yüzde 60,1 ile altıncı sırada yer aldı.
ABD’yi tehdit olarak görenlerin sayısında artış
ABD’yi tehdit olarak görenlerin sayısında artış dikkat çekti. 2015’de yüzde 35,3 olan bu oran bu sene yüzde 81,3’e kadar yükseldi. 2018’de bu oran yüzde 60,2 idi.
“ABD güvenilmez ve sömürgeci ülke”
“Sizce sayacaklarımdan hangisi ABD’yi, Türkiye ile olan ilişkileri açısından en iyi tarif eder?” sorusuna verilen cevaplar bu ülkeye karşı olumsuz bakış açısının sebeplerini ortaya koydu. Buna göre katılımcıların yüzde 39,4’ü ABD’yi “Güvenilmez ülke” olarak tanımlarken yüzde 22,6’sı ise “sömürgeci” dedi. Katılımcıların sadece yüzde14,5’i ABD’yi “stratejik ülke” olarak nitelendirdi. Yanıtların yüzde 75’i olumsuz olurken sadece yüzde 24,1’i pozitif çıktı.
ABD ile ilişkilerde en büyük sorun ise yüzde 60,5 ile “terörle mücadele” çıktı. Bunu ABD’nin PDY’ye destek vermesi ve Orta Doğru’daki Kürt politikaları takip etti. Fethullah Gülen’in iade konusu ise yüzde 27,5 ile altıncı sırada yer aldı.
Türkiye’nin dostu Azerbaycan
“Türkiye’nin en yakın dostu hangi ülkedir?” sorusuna katılımcılar geçen yıla göre yüzde 10,6’lık artışla bu sene yine “Azerbaycan” (yüzde 65,3) yanıtını verdi. Azerbaycan’ı azalan oranlarda KKTC ve Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin takip ediyor olması bu yılın dikkat çeken sonuçlarından biri oldu.
AB’ye destek oranı arttı
Araştırmada dikkat çeken bir diğer unsur Türkiye halkının AB’ye üyelik sürecine verdiği destekte bu yıl da artış yaşanması. Geçtiğimiz yıl ‘Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olmasını destekliyor musunuz?’ sorusuna katılımcıların yüzde 55,1’i “evet” derken, bu yıl aynı soruya yüzde 61,1 oranında “evet” yanıtı geldi. Bu oran 2017’de yüzde 48,4 idi.
Ankete katılan AK Parti seçmenlerinin yüzde 58,5’i, CHP seçmeninin yüzde 73,7’si ve MHP seçmeninin yüzde 60,2’si, HDP’lilerin yüzde 53,5’i ve İYİ Partililerin yüzde 61,8’i Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdi.
Hükümeti başarılı görenlerde belirgin düşüş
Hükümeti dış politikada başarılı görenlerin oranında bu sene belirgin bir düşüş yaşandı. Ankete katılanların sadece yüzde 29,7’si hükümeti başarılı bulurken “başarısız” diyenlerin oranı yüzde 38,8 çıktı. Hükümeti başarılı görenlerin oranı 2018’de yüzde 41,7 idi. Bu da bir senede yüzde 29’luk bir düşüş anlamına geliyor.
Katılımcılara göre Türkiye’nin daha aktif politika izlemesi gereken bölgelerin başında Ortadoğu geliyor ancak bu bölgeyi belirtenlerin oranı son iki senede kademeli olarak düşüyor. Kafkasya da düşerken Balkanlar ve Latin Amerika’da artış dikkat çekiyor.
Türkiye S-400 satın almalı mı?
Araştırmadaki sorulardan birisi de Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alıp almaması gerektiği üzerineydi. “ABD ve NATO’nun Rusya’dan silah sistemleri alımına karşı çıkmaları ve ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulama tehdidini dikkate aldığınızda, Türkiye Rusya’dan S-400 füzelerini almalı mıdır?” sorusuna katılımcıların yüzde 44’ü “evet, almalı” yanıtını verdi. Yüzde 24,9 ise “hayır, almamalı” derken yüzde 31,1 ise “fikrim yok” cevabını verdi. Öte yandan, ankete katılanların yüzde 37,4’ü S-400’ü duymadığını açıkladı.
Araştırma, 27 Mayıs-20 Haziran 2019 tarihlerinde Türkiye’nin nüfus yapısını temsil eden 26 ilde 18 yaş üstü bin kişi ile yüz yüze görüşülerek gerçekleştirildi.