Views: 0
İtalya’da hükümet ortaklarından sistem karşıtı 5 Yıldız Hareketinin (M5S) lideri ve Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio’nun, “Afrika’yı sömürmekle” suçladığı Fransa’nın Avrupa Birliği tarafından cezalandırılmasını istemesi, Paris ve Roma arasında diplomatik krizin yeniden alevlenmesine yol açtı.
Paris’teki İtalyan Büyükelçisi Teresa Castaldo, pazartesi günü Fransa Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
Fransız diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, görüşmede Paris’in Luigi Di Maio’nun yaptığı açıklamadan duyduğu rahatsızlık dile getirildi. İtalyan Büyükelçi Castaldo’ya, Luigi Di Maio’nun “saldırgan” açıklamalarının “kabul edilemez” olduğu iletildi.
Fransız hükümetini sert sözlerle hedef alan Di Maio, “Eğer bugün Avrupa’ya gelmek için ülkelerini terk eden insanlar varsa bunun sorumlusu başta Fransa olmak üzere halen Afrika kıtasını sömürmeye devam eden Avrupa ülkeleridir” ifadelerini kullanmıştı.
Avrupa Birliği’nin, Afrika’yı fakirleştirdiği gerekçesiyle Fransa gibi devletleri cezalandırması gerektiğini belirten Di Maio, “Bu insanların kendi ülkelerinde yaşamlarını sürdürmesi gerekirken, Akdeniz sularında hayatlarını kaybediyorlar” demişti.
Afrika’da eski Fransız sömürgelerinde kullanılan ortak para birimi CFA Frangı’nın Fransa tarafından basıldığını hatırlatan di Maio, “Fransız hazinesi tarafından garanti edilen bu para, Fransa’nın kamu borcunun ödenmesine katkı sağlıyor” iddiasında bulunmuştu.
Fransa ile İtalya arasındaki kriz nasıl başladı?
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, haziran ayında yaptığı bir konuşmada, isim vermeden İtalya hükümetini hedef alarak Avrupa’da popülist siyaset yapanları “Bunları bir cüzzamlı gibi yayılırken görüyorsunuz, Avrupa’nın her yerinde biraz varlar. Tekrar ortaya çıkmalarının imkansız olarak görüldüğü ülkelerde bile” diye eleştirmişti.
Macron’un sözlerini ‘saldırganca’ ve ‘münasebetsiz’ şeklinde niteleyen di Maio “Gerçek cüzzamlılar AB’nin iki yüzlüleridir.” demişti.
İtalya’dan Fransa’daki ‘sarı yelekliler’e destek
Daha sonra Di Maio, Fransa’daki Sarı Yelekliler’e hitaben “Sizinki, bizim 5 Yıldız Hareketini ve 4 Ekim 2009’dan itibaren milyonlarca İtalyanı canlandıran aynı ruh. Yeni bir Avrupa doğuyor. Sarı Yelekliler doğrudan demokrasinin Avrupa’sı” ifadelerini kullanmıştı.
İtalyan hükümetini hedef alan Fransız Bakan Marlene Schiappa ise son yılların en şiddetli sarı yelekliler eyleminin arkasında “dış güçlerin” olabileceğini iddia etmişti.