Views: 0
Başbakan Tufan Erhürman, dört kişinin yaşamını yitirdiği, onlarca kişinin maddi zarar gördüğü ciddi bir felaket yaşandığını, felaketin en ağır kısmının Ciklos’ta yaşanan can kayıpları olduğunu bildirdi.
Başbakan Tufan Erhürman, “Yaşadığımız felaket de acımız ve üzüntümüz de büyüktür. Yaraların toplumsal dayanışma içerisinde hızla sarılması birinci önceliğimizdir” dedi.
Erhürman yaptığı yazılı açıklamada, hayatını kaybeden gençlere Tanrıdan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır diledi.
Bunun yanında, Lapta, Alsancak, Girne ve Dikmen’de ciddi maddi hasar oluştuğunu belirten Başbakan Erhürman, pekçok kişinin felaket sonrasında zor koşullarda kaldığını kaydetti.
“EŞ ZAMANLI ÖNCELİĞİMİZ SORUMLULARIN TESPİT EDİLMESİ…”
Erhürman açıklamasında “Yaraların sarılması yanında eş zamanlı önceliğimiz, ilgili bölgelerde oluşan zararı doğuran veya artıran hukuka aykırı uygulama, hata, ihmal ve bunlardan sorumlu kişiler varsa bunların hızla tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin hızla başlatılmasıdır.” ifadelerini kullandı.
Süreç içerisinde, bir yandan Ciklos’taki arama çalışmaları Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı PGM, Sivil Savunma Teşkilatı, Kayıp Şahıslar Komitesi, İtfaiye Müdürlüğü tarafından aralıksız yürütülürken, zarar gören belediyelerin başkanlarıyla Başbakanlık’taki kriz merkezi arasında sürekli iletişim sağlandığını belirten Başbakan, Vakıflar İdaresi ve Kızılay’ın yardımlarının ihtiyaçlı vatandaşlara ulaştırıldığını, kamunun ve özel sektörün iş araçlarının gereksinim duyulan bölgelere yönlendirildiğini açıkladı.
Erhürman, Meteoroloji Dairesinden alınan bilgiye göre, ülke şartlarında metre kareye 60 kg’dan fazla yağış düşmesi halinde tehlike, 100 kg’dan fazla yağış düşmesi halinde sel felaketi değerlendirmesi yapılan koşullarda, söz konusu günde metrekareye Selvili Tepe’de 246, Kozanköy’de 165, Boğaz’da 176, Beylerbeyi’nde 128, Girne’de 83, Alsancak’ta 111 kg yağış düştüğünü belirtti.
“KOŞULLARIN MEVZUATA VE BİLİMSEL VERİLERE UYGUN OLAMAMASI HASARI ARTIRDI”
Başbakan Erhürman açıklamasında, rakamların yaşanan felaketin büyüklüğünü göstermekle birlikte, zararın doğduğu yerlerde yapılan incelemelerde, pek çok noktada özellikle dere yataklarıyla ilgili koşulların mevzuata ve bilimsel verilere uygun olmamasının hasarı artırdığını ifade etti.
Başbakan Erhürman şöyle devam etti:
“Felaketin yaşandığı günün hemen ertesi günü Kıbrıs Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği yönetimiyle yapılan toplantıda, kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan Birlik’in uzman bir heyet oluşturarak, kısa sürede ilgili bölgeleri kapsayan bir bilirkişi raporu hazırlaması kararlaştırılmıştır. Rapor, Ciklos’taki duruma ilişkin verileri de içerecektir. KTMMOB uzman heyeti tarafından hazırlanacak rapor şeffaf bir biçimde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Ayrıca Ciklos’ta yaşanan olayla ilgili adli soruşturma mevzuat çerçevesinde PGM tarafından yapılacaktır.
Toplantıda ayrıca, daha önceki yıllarda KTMMOB ve AB Koordinasyon Merkezi tarafından yürütülen havza yönetim planlarıyla ilgili çalışmaların güncellenmesi de gündeme alınmış ve bu çalışmaların ilgili tüm kurumlardan ve üniversitelerimizden de destek alınarak KTMMOB koordinatörlüğünde tamamlanması kararlaştırılmıştır.
“ACIMIZ DA ÜZÜNTÜMÜZ DE BÜYÜK…YARDIM KAMPANYASINAKATKIDA BULUNMAK İSTEYEN..”
Yaşadığımız felaket de acımız ve üzüntümüz de büyüktür. Yaraların toplumsal dayanışma içerisinde hızla sarılması birinci önceliğimizdir. Bu çerçevede Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin başlattığı yardım kampanyasına katkıda bulunmak isteyenler bunun yöntemiyle ilgili bilgilere Evkaf’ın internet sayfasından ulaşabilir.
Yaraların sarılması yanında eş zamanlı önceliğimiz, ilgili bölgelerde oluşan zararı doğuran veya artıran hukuka aykırı uygulama, hata, ihmal ve bunlardan sorumlu kişiler varsa bunların hızla tespit edilmesi ve gerekli işlemlerin hızla başlatılmasıdır. Başta hükümetimiz olmak üzere hiçbirimizin yaşananları unutmak ve unutturmak gibi bir lüksü yoktur. Yaşadıklarımızın bir daha yaşanmaması için gereken her türlü önlem kararlılıkla alınacak, yaşadıklarımızın kaynağı olan her türlü hata, ihmal ve sorumluluk hızla tespit edilerek gerekli işlemler kararlılıkla yapılacaktır. Yaşadıklarımız bir kez daha göstermiştir ki kamu yararı için gerekli durumlarda bireysel hak ve menfaatlerden hukuksal çerçeve içinde ödün vermek zorunludur ve bu tip felaketleri en azından bu boyutta yaşamak istemiyorsak hepimizin bu anlayışla hareket etmesi şarttır.
Halkımıza ve özellikle felaketten zarar görenlere geçmiş olsun der, kaybettiğimiz kardeşlerimize rahmet ve yakınlarına sabır diler, hükümetimizin yaşananların unutulmasına ve unutturulmasına müsaade etmemek ve gerekli girişimleri hızla yapmak konusundaki kararlılığını yinelerim.”