Plajlarımız ne kadar güvenli..

67
reklam alani

Views: 0

Deniz ve havuz sezonunun başlaması ile birlikte gündeme gelen boğulma olayları gözleri bir kez daha plaj ve havuzlara çevirdi

 2018 yaz sezonu daha açılmadan meydana gelen boğulma sonucu can kayıpları hafızalarda yerini korurken, güneşin yüzünü göstermeye başlaması ile dolan sahillerde üst üste başka acı boğulma olayları yaşandı

Boğulma ve yaralanmaların yanı sıra son günlerde KKTC plaj sularının hijyen ve temizliği de vatandaşı tedirgin eden bir diğer önemli konu

 

Deniz ve havuz sezonunun başlaması ile birlikte boğulma tehlikesi geçiren veya hayatını kaybeden kişiler de ardı ardına kamuoyunun gündemine gelmeye başladı.

Plajların denetimi gündemde

2018 yaz sezonu daha açılmadan meydana gelen boğulma sonucu can kayıpları henüz daha unutulmamışken, güneşin yüzünü göstermeye başlaması ile dolan sahillerde üst üste acı boğulma olayları yaşandı. Boğulma olaylarının ardından vatandaşların ve turistlerin sıklıkla kullandığı plajlardaki güvenlik önlemleri gündeme geldi.

Cankurtaran bulundurma zorunluluğu var

“Plajların Kullanımı ve Denetimi Yasası” ile işletmelere cankurtaran bulundurma zorunluluğu getirilirken, KKTC’de birçok plajda sertifikalı cankurtaran hala bulunmuyor.

Kimi plajlar çalışanları cankurtaran olarak gösteriyor

Bazı plaj işletmeleri, plaj çalışanlarını cankurtaran olarak gösterirken, profesyonel cankurtaranlar ise ekonomik nedenlerle tercih edilmiyor. Sezonluk bir meslek olan cankurtaranlık konusunda işletmeciler, kısa süreli sezonluk bir iş için tatmin edici maaş ödemeyi göze almak istemiyor.

Plajlar, boğulma ve yaralanmalara müdahale için teçhizat da bulundurmak zorunda

Yaz sezonunun erken açıldığı KKTC plajlarının bazılarında sorun sadece cankurtaran değil, herhangi bir yaralanmada, boğulmada ya da sorunda acil müdahaleyi gerektirecek durumlar için gerekli olan acil çantası ve teçhizat konusunda da gerekli adımlar atılmış değil.

Sağlık Bakanlığı’ndan Püsküllü’de denize girmeyin uyarısı

Plajların Kullanımı ve Denetimi Yasası tahtında gerekli görülen uygulamaların gerçekleşip gerçekleşmediği tartışılırken, KKTC sahil sularının temiz olup olmadığı da vatandaşı tedirgin etmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın plajların halk sağlığına uygun olup olmadığına dair son olarak yaptığı haziran analizinde şu ifadelere yer vermesi dikkat çekti: Rutin olarak gerçekleştirilen ve haziran ayında yapılan son deniz suyu analizleri neticesinde Girne İlçesi Püsküllü (Karakız) Bölgesi’nden alınan numune sonuçlarının normal değerlerin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Yapılan analiz sonuçlarına göre halkımızın bu bölgede denize girmemesi sağlık açısından önem taşımaktadır. Kamuoyuna duyurulur.”

Mehmetçik ve Girne Belediyeleri plajlar konusunda çok hassas

Konuyla ilgili Yeni Bakış’a açıklamalarda bulunan Girne Kaymakam Muavini, Mehmetçik Belediyesi ve Girne Belediyesi yetkilileri ise, iki büyük plaja sahip olmalarının, halkın büyük çoğunluğunun rağbetinin bilinci ile yasa tahtında gerekli tüm şartları eksiksiz yerine getirdiklerini dile getirdiler.

Girne Kaymakam Muavini Zeka Barkut:Plaj işletmelerine yasalara uyulması çağrısı yapılıyor

Girne Kaymakam Muavini Zeka Barkut, Plajların Kullanımı ve Denetimi Yasası’nın mevcut belediyelerin sınırları içerisindeki plajların denetimini belediyelere verdiğini söyledi.

İzinlendirme ve denetim yetkisi belediyelerde

Sınırları içerisindeki plajları izinlendirme ve denetleme yetkisinin belediyelerde olduğunun altını çizen Barkut, “2008’de tüm köylerin belediye sınırları içerisine alınması ile beraberinde plajlar da belediyelerin kontrolüne alınmıştır. Kaymakamlık olarak bilgilendirme, plajlar konusunda alınacak olan önlemler ve denetimler adına gerekli hassasiyet ve hızlandırmayı sağlarız. Sezon başı yasa tahtında ön görülen güvenlik tedbirlerinin alınmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Plajlarda gözlem kuleleri, cankurtaran, yaralanma veboğulmalara karşı teçhizat olmalı”

Plajların yasal mevzuat kapsamında alması gereken önlemlerin başında cankurtaranların geldiğini anlatan Barkut, buna ek olarak daha bir dizi önlemin de plajların sorumluluğunda olduğunu kaydetti.

Barkut şöyle konuştu: “Denizde boğulma ve boğulma yaralanmalarına karşı plajlarda gerekli teçhizatın olması, gözlem kulelerinin olması gerekmektedir. Bunun dışında yasa çerçevesinde belirlenmiş tüzükler zaten plajlarda nelerin olması gerektiğini ve ne şekilde denetlenmeleri gerektiğini söylemektedir. Her şeyden önce plajlar şamandıra zinciri ile mutlaka sınırlandırılmalıdır. Yine plajın denize girilen her iki ucunun da görünür olması ve denize girilip girilmemesinin sakıncalı olduğunu gösteren bayrak renkleri ve bunların asılacağı direklerin olması gerekmektedir.”

“Su sporları yapılan alanla halkın yüzdüğü alan hassasiyetle ayrılmalı”

Belediyelerin sorumluğunda ve işletmeye açık plajlarda yasa tahtında belirlenmiş tüm kuralların uygulanması gerektiğinin de altını çizen Barkut, bir diğer önemli konunun da su sporları, deniz oyunlarının yapıldığı su alanlarının da normal yüzülecek alanlardan da hassasiyetle ayrılması gerektiğini dile getirdi.

Girne Belediyesi Sağlık Şubesi:

Karoğlanoğlu ve Kervansaray Plajları temiz

Girne Belediyesi Sağlık Bölümü de Yeni Bakış’a yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıla kadar plajların numune ve test yetkilerinin belediyelerde olduğunu ancak artık Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

“Sadece cankurtaran değil, suyun hijyeni de önemli”

Plajlarda sadece cankurtaran değil, suyun hijyeninin de oldukça önemli olduğu açıklamasının yapıldığı Sağlık Şubesi devamında şu ifadeleri kullandı: “Geçtiğimiz yıla kadar bizim sorumluluğumuzda olan su analizleri bu yıldan sonra Sağlık Bakanlığı’ndadır. Son mayıs ayında yapılan testler plajlarda herhangi bir tehlike olmadığı yönünde. Biz de bakanlıktan ayrı olarak kendi sorumluluk alanlarımızdaki deniz suyu kontrolünü yapmaktayız. Karoğlanoğlu ve Kervansaray plajları şu an temiz.”

Girne Belediyesi Halkla İlişkiler ve Basın Birimi:

“İki plajımızda da yasal çerçeveye uyulmaktadır”

Plajların güvenlik denetimi konusunda Girne Belediyesi Halkla İlişkiler ve Basın Birimi’nden de şu açıklama yapıldı: “Girne Belediyesi sorumluluğunda olan iki plajımız var. Bunlardan biri Karoğlanoğlu diğeri de Kervansaray’dır. Bu iki plajımızda da yasa çerçevesinde ön görülen tüm uygulamalar yapılmaktadır. Cankurtaranın teçhizatından restoranların uygunluğuna kadar gerekli görülen her şey usule uygun şekilde düzenlenmiştir. Halkımız gönül rahatlığı ile bu plajlardan denize girebilirler.”

Mehmetçik Belediyesi Halkla İlişkiler ve Basın Birimi: “Sertifikalı can kurtaranımızdan, hijyene kadar her şey denetlenmektedir”

Mehmetçik Belediyesi sorumluluk alanı içerisinde yer alan Bafra Halk Plajı’nda 24 saat bekçi hizmetinin de var olduğu açıklamasının yapıldığı Mehmetçik Belediyesi Halkla İlişkiler ve Basın Birimi’nden devamında şunlar dile getirildi: “Plajın temizliğinden işletilen işletmelerin denetimlerine kadar her şey belediyenin hassasiyet ile ele aldığı konulardır.

Sertifikalı cankurtaranımız da mevcuttur. Deniz suyunun hijyeni ve temizliği en önemli konuların başında gelmektedir.

Altın Sahil’den sonra Bafra Plajı 2. en önemli plajdır. Temizliği de bir o kadar önemlidir. Halkımızın gönül rahatlığı ile gireceği plajlar arasındadır Bafra Plajı.”

Özlem ÇİMENDAL Yeni Bakış

Paylaş