Views: 0
Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) yasa önerisi, Meclis Genel Kurulu’nda oyçokluğuyla kabul edildi.
Geçici memurların kadrolanmasına ilişkin yasaların gündemde olduğu bugünkü Genel Kurul toplantısında,ilk olarak Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) yasa önerisi ele alındı.
Kamuda görev yapan bin 16 geçici statüdeki memurun kadrolanmasıyla ilgili düzenlemeler içeren iki yasa önerisi daha Meclis Genel Kurulu’nda onaylandı.
Meclis Genel Kurulu’nda “Geçici Personel Yasa Önerisi” ele alındı. Bu bölümde ilk olarak ilgili komite raporu okundu.
Raporun okunmasının ardından yasa önerisi madde madde okunarak oy çokluğuyla kabul edildi.
Ardından Kamu Çalışanlarının Maaş, Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik No:2 ) Yasa Önerisi’yle ilgili rapor görüşüldü.
SOYER: “MAAŞ VE ÜCRETLER 2004 DÜZEYİNE GERİLEDİ”
Önerinin madde madde görüşülmesi sırasında söz alan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, ülkede bütün olarak büyük sıkıntı olduğunu kamu çalışanlarının yanında özellikle özel sektörde çalışanların zor durumda olduğunu ifade etti.
Soyer, ülkede maaş ve ücretlerin reel olarak 2004 düzeyine gerilediğini, fiyatların ise 2004’ün çok çok üzerinde olduğunu kaydetti.
Yükselen enflasyon ve döviz krizine dikkat çeken Soyer, hükümetin yaşanan tıkanıklığa seçimi bahane etmeyerek acil çözüm bulması gerektiğini ve bunu yapmaya yetkisi olduğunu kaydetti.
Soyer’in konuşmasının ardından yasa önerisi oy çokluğuyla kabul edildi.
Melis’te daha sonra Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin Sevim Süreç’in dilekçesine ilişkin Komite Kararına TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin itirazına ilişkin raporu oy çokluğuyla onaylandı.
ÇELER
İlgili komite raporunun okunmasının ardından, öneriye ilişkin ilk sözü TDP Milletvekili Zeki Çeler aldı.
Bugün 1016 geçici personelin kadrolamasını öngören yasaların ele alınacağını anımsatan Çeler, bu düzenlemelerin, bu kişilerin artık hayatlarına daha güven içinde devam edebilmeleri, her seçim döneminde kendilerini belirli bir partiye oy vermek zorunda hissetmemeleri adına önemli olduğunu kaydetti.
Kendi annesinin de geçici memur olduğunu ve bir çok sorun yaşadığını anlatan Çeler, var olan sistemin gençleri yurt dışına kaçmaya ittiğini belirtti.
Sözleşmeli personelin mağduriyet yaşadığını kaydeden Çeler, kendisine ulaşan bir mektubu okudu. Çeler, bugünü kurtarmak uğruna, sırf seçim propagandası için geçici memurların kullanıldığını söyleyerek, “Yıllardır aynı sistem devam ettiriliyor ve ülke doğru ve adil yönetimden ve huzurdan uzaklaştırılıyor.” dedi.
Bu yasalara ret oyu vermenin seçim açısından olumsuz sonuçlara yol açacağını bildiğini dile getiren Çeler, öte yandan, geçici memurların hiçbir suçu olmasa da, sistemin değişmesi gerektiğini dile getirdi.
Gelmiş geçmiş hükümetlerin oy kaygısıyla bu sistemi oluşturduğunu söyleyen Çeler, “Sizin yarattığınız bu sistemsizliğe bizim onayımız olamaz” dedi.
Çeler, KHK aracılığıyla herkese açık bir sınav düzenlenmesi, geçici memurlara da yılları dolayısıyla ek puan verilerek aynı sınava tabii tutulması halinde yapılacak bir düzenlemeye olumlu oy vereceğini dile getirdi.
Olumsuz oy vermesi nedeniyle büyük eleştirilere maruz kalacağını bildiğini dile getiren Çeler, öte yandan geçici memurları işsiz kalan gençlerle empati kurmaya çağırdı.
Konunun zaten Anayasa Mahkemesine gideceğini dile getiren Çeler, geçici memurların durumuna üzüldüğünü ancak sistemin yanlış olduğunu kaydetti.
Çeler binlerce oy uğruna olsa da böylesi bir düzenlemeye olumlu oy veremeyeceklerini kaydetti.
ERHÜRMAN
Daha sonra söz alan CTP Milletvekili Tufan Erhürman, seçime çok az süre kalmış olsa da insanların hayatlarıyla yakından ilgili bir konuyu seçime bağlamadan objektif şekilde değerlendirmeye çalışacağını kaydetti.
Ülkede binin üzerinde geçici memur bulunduğunu, bu durumla ilgili bir çok anomali olduğunu anlatan Erhürman, bu kişilerin hangi dönemde olursa olsun geçici olarak istihdam edilmelerine karşı beklentilerinin kalıcı olarak işe alınmış olmak olduğunu kaydetti.
İnsanların hayatıyla bu şekilde oynamanın yanlış olduğunu kaydeden Erhürman, geçicilerin asıl ve sürekli görevlerde çalışmamaları gerektiği halde dairelerin çoğunda geçicilerin asıl ve sürekli görevler yaptığını belirtti.
Bu kişilerle aynı işi yapanlar iş güvencesine sahipken, kendilerinin iş güvencesi olmadığını dile getiren Erhürman, bu kişilerin geçici oldukları için hükümet hatta daire müdürü değişikliklerinde görevlerine son verileceği tehdidiyle karşı karşıya bırakıldıklarını söyledi.
Geçicilerin aynı işi yapan kadrolularla farklı özlük haklarına sahip olduğunu da belirten Erhürman, bu tablonun kamu yönetiminin verimliliği üzerinde olumsuz etki yarattığını dile getirdi.
Bu anomalilerin mutlaka giderilmesi gerektiğini dile getiren Erhürman, konunun Anayasa boyutuna da değindi.
Anayasa’nın hizmete alınmada, ödevin gerektiği niteliklerden başka hiçbir ayrım gözetilemez dediğini dile getiren Erhürman, Anayasa Mahkemesinin önceki yasaya dair yorumlarını okuyarak, önceki yasa bütün geçicilerin kadrolamasını öngörürken şu anda gündeme gelen yasanın sınav şartı getirdiğini, bu nedenle şu anda görüşülen yasanın önceki yasadan farklı olduğunu kaydetti.
Konuya ilişkin Savcılık görüşünü de okuyan Erhürman, Savcılık görüşüne eleştiriler getirdi.
Geçici memurların çalıştıkları göreve hâkim olduğunu, bu durumun bu kişileri görevin getirdiği niteliklere daha haiz hale getirdiğini dile getiren Erhürman, öte yandan açılacak sınavlara sadece geçicilerin girecek olmasının eşitlik ilkesi açısından sorun yaratabileceğini kaydetti.
Biz yasayı geçirelim, Anayasa Mahkemesinden dönerse dönsün yaklaşımının doğru olmadığını anlatan Erhürman, geçici memurlarda böyle bir beklenti yaratıldıktan sonra sınavın yapılmamasının sonuçlarına işaret etti.
Erhürman, mevcut haliyle Anayasa Mahkemesinden dönebileceğini dile getirerek, yasanın komiteye götürülmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını önerdi.
OĞUZ
Daha sonra öneri sahibi UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz söz aldı. Dursun Oğuz, geçici sorununu hükümette olan tüm siyasi partilerin yarattığını kaydetti.
Oğuz, bu aşamada yasa önerisinin yeniden komiteye gitmesinin kabul edilebilir olmadığını ifade etti.
Başsavcının görüşü nedeniyle yasa önerisinde ısrarcı olduklarını ifade eden Dursun Oğuz, “Bize göre demekten vazgeçelim. Bırakalım hukuk ne derse o olsun” dedi.
Oğuz, “UBP olarak sürecin devam ederek sonuçlanmasından yanayız” dedi.
DENKTAŞ
Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş da, tasarının görüşülmesinin seçim dönemine denk geldiğini ancak konunun uzun süredir ele alındığını belirtti.
Yeni kadro açılacağından Maliye Bakanı olarak görüşünün olumsuz olduğunu kaydeden Denktaş, geçici memurların, konunun Anayasa Mahkemesine götürülebileceğini bilmesi gerektiğini dile getirdi.
Denktaş, ortada bir sorun ve bu sorunu çözmek için çaba olduğunu ancak konunun Anayasa Mahkemesinden dönebileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini belirtti.
İtiraz olmazsa ya da itiraz olsa dahi Anayasa Mahkemesi olumsuz görüş vermezse bir sorun olmayacağını dile getiren Denktaş, moral bozukluğu yaşamamaları için geçici memurlara temkinli olmalarını tavsiye etti.
Kendisinden önceki konuşmacıların yorumlarına da değinen Denktaş, devletin üniversite mezunlarına hiçbir şey vermediği görüşüne katılmadığını dile getirerek, üniversite mezunu olmanın dünyanın hiçbir yerinde ille o bölümde iş bulmak anlamına gelmediğini dile getirdi.
Denktaş, DP olarak oylarının olumlu olacağını dile getirdi.
ARABACIOĞLU
DP milletvekili Mustafa Arabacıoğlu da, yasa önerisinde sınavların yapılması için bir yıllık süre konulduğunu, yasa önerisinin Anayasa Mahkemesine gitmesi durumunda sürenin sıkıntı yaratabileceğini ifade etti.
KAŞİF
Konuşmaların ardından söz alan UBP milletvekili, İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Ahmet Kaşif, yasanın artık geçmesi ve bu yaranın kapanması gerektiğini ifade etti.
Kaşif, yasa önerisinin bazı sıkıntılar içerdiğini ancak Komitede, yapılabilecek en doğru şekilde çalışıldığını da kaydetti.
Konuşmaların ardından Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) yasa önerisi madde madde görüşüldü. Öneri oyçokluğuyla kabul edildi.
Kamu kurumlarında görev yapan geçici personel, kadrolanmalarıyla ilgili yasa önerisine destek için Cumhuriyet Meclisi önünde eylem yapıtı.
Memur-Sen Başkanı Kaan Mındıkoğlu ve beraberindeki temsili bir heyet, Meclis Genel Kurulu’nu izlemek üzere salona girerken 200 civarındaki geçici personel de Meclis önünde bekledi.
Bazı milletvekilleri geçici personelin yanına gelerek sohbet etti. UBP Milletvekili ve İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi Başkanı Ahmet Kaşif de geçici personelin yanına gelerek bilgi verdi.
Geçici memurlar, kadrolanmalarını öngören yasa önerilerinin Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndaki görüşmesi nedeniyle bugün Meclis önünde yaklaşık 3 saat geçirdi.
Geçici memurlar, ilgili yasa önerilerinin meclisten geçtiği haberini alkışlarla karşıladı.
Kıbrıs Türk Memur Sendikası (Memur-Sen) önderliğinde, Meclis önüne gelen 200’e yakın geçici personele bazı sendikalar da destek verdi.
Memur-Sen Başkanı Kağan Mındıkoğlu’nun yanı sıra bazı sendika başkanları yasa önerilerinin görüşmesini Genel Kurul salonundan izledi.
Hükümet kanadından bazı vekillerle, bazı bağımsız milletvekilleri de Meclis önünde bekleyen geçici memurların yanına gelerek bir süre sohbet etti.
Geçici memurların bir kısmı görüşmeyi Genel Kurul’da, bir kısmı da mikrofona bağlanan telefon aracılığıyla dışarıda izledi.
Kamuda görev yapan bin 16 geçici statüdeki memurun kadrolanmasıyla ilgili düzenlemeler içeren üç yasa önerisinin Meclis Genel Kurulu’nda onaylandığı bilgisini Meclis önünde bekleyenlere Memur-Sen Başkanı Kağan Mındıkoğlu açıkladı.
Mındıkoğlu, “Herkes bu konuya bardağın boş tarafından baktı. Biz dolu tarafından baktık. Bakmaya devam edeceğiz. Hayırlı olsun” dedi.
Kağan Mındıkoğlu, “Bazı vekiller bu yapıda payları yokmuş gibi konuşma yaptı, bu tavır bizi üzdü. Bu insanlar, tek bir partinin istihdam ettiği insanlar değil, maalesef her dönemden mağduriyet vardır” ifadelerine de yer verdi.
SENDİKA BAŞKANLARI KONUŞMA YAPTI
Bu arada Genel Kurul başlamadan önce bazı sendika başkanları kalabalığa seslendi.
Memur-Sen Başkanı Kağan Mındıkoğlu, yasa konusunda 8 aydır mücadele verdiklerini ifade ederek, son 1 haftadır bazı insanların daire daire dolaştığını ve mücadeleyi kırmak için her yolu denediğini kaydetti.
Mındıkoğlu, bu süreçte şahsına sözlü saldırıda da bulunulduğunu söyledi.
Kağan Mındıkoğlu, “Bizi yıldıramadılar. Yasamıza sahip çıktık. Buraya güle oynaya geldik. Buradan güle oynaya, kadromuzla gideceğiz” dedi.
SOYSAN: “HÜKÜMETLER ANAYASAL SUÇ İŞLİYOR”
Kıbrıs Türk Telekomünikasyon Dairesi Çalışanları Sendikası (Tel-Sen) Başkanı Tamay Soysan, Tel-Sen ve Türk-Sen ailesi olarak her zaman ekmek kavgası verenlerin, çalışma barışı ve kamu yararı gözetenlerin mücadelesine destek verdiklerini belirtti.
Geçici memurların teşkilat şemalarında belirtilen asli görevlerin dışında, kilit noktalarda çalıştırıldıklarını kaydeden, bu konuda insanlara baskı yapıldığını da savunan Soysan, “Hükümetler Anayasal suç işliyor” dedi.
ÇALUDA: “KİMSEYİ ŞU PARTİLİ, BU PARTİLİ DİYE SUÇLAMAYIN. HERKES BU DEVLETİN EVLADI”
Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) Başkanı Ahmet Çaluda, kamuya her dönem geçici istihdamı yapıldığını kaydederek, “Kimseyi ‘şu partili, bu partili’ diye suçlamayın. Herkes bu devletin evladı” dedi.
Çaluda, Hür-İş olarak geçici memurların kadrolanmasına destek verdiklerini belirtti.
DİLEK: “MEMUR-SEN, BU KONUDA BÜYÜK MÜCADELE VERDİ”
Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) Başkanı Sami Dilek, “Siyasiler gelip geçiyor, kamudaki bu kaosun düzene girmesi için hiçbir adım atılmıyor” dedi.
Dilek, Memur-Sen’in bu durumun ortadan kalkması için büyük mücadele verdiğini kaydederek, Kamu-İş olarak desteklerini iletti.
ATAN: “KAMU-SEN OLARAK YANINIZDAYIZ”
Kıbrıs Türk Kamu Görevliler Sendikası (Kamu-Sen) Başkanı Metin Atan, geçici memurlarla ilgili sürekli popülizm yapıldığını söyleyerek, “Bu insanların geleceği siyasilerin iki dudağı arasında” dedi.
Atan, kamuya artık geçici personel istihdam edilmediğini bu nedenle daha önce istihdam edilenlere iş güvencesi sağlanması gerektiğini belirterek, “Kamu-Sen olarak yanınızdayız” ifadesine yer verdi.
MECLİS ÖNÜNDE BEKLEYENLERE HABERİ MINDIKOĞLU VERDİ
İlgili yasa önerilerinin Genel Kurul’daki görüşmesinin tamamlanmasının ardından Memur-Sen Başkanı Kaan Mındıkoğlu, geçici memurların yanına gelerek, yasaların oy çokluğuyla geçtiğini açıkladı.
Mındıkoğlu, “Herkes bu konuya bardağın boş tarafından baktı. Biz dolu tarafından baktık. Bakmaya devam edeceğiz. ‘Anayasadan döner, o olur, bu olur deniyor. Biz Nasrettin Hoca gibi testiler kırılmadan çocuğa tokat atma taraftarı değiliz” şeklinde konuştu.
Mındıkoğlu, yasanın Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın önüne gideceğini de ifade ederek, “Sayın Cumhurbaşkanının toplumun büyük kısmını ilgilendiren konuya kucaklayıcı yaklaşacağına inanıyoruz. Yasamız mahkemeye götürülse de yasal zemininin sağlam olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Kağan Mındıkoğlu, eğer gerekirse Cumhurbaşkanı Akıncı ile istişarelerde bulanacaklarını söyledi.
Mındıkoğlu, “Bazı vekiller bu yapıda payları yokmuş gibi konuşma yaptı, bu tavır bizi üzdü. Bu insanlar, tek bir partinin istihdam ettiği insanlar değil, maalesef her dönemden mağduriyet vardır” dedi.
Mındıkoğlu’nun açıklamasının ardından Meclis önündeki geçici memurlar dağıldı.