Views: 0
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin Başhemşiresi Fatma Savaşkan, devletin tıbbi atik politikasını anlattı
Sağlık ünitelerinde işlemler sırasında ortaya çıkan kan, idrar, kusmuk, balgam, doku ve organlar tıbbi atık olarak nitelendiriliyor. İğne ucu, pansuman malzemeleri, bisturi gibi atıklar ise kesici-delici tıbbi atıklar olarak adlandırılıyor
Büyük organ parçası dışındaki tıbbi atıkların imhası dünyada üç farklı şekilde gerçekleştiriliyor. Tıbbi atıklar, ya gömülerek, ya yakılarak ya da steril edilip preslendikten sonra normal atık haline getirilerek imha ediliyor
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde kesici-delici tıbbi atıklar plastik kaplarda, kan, idrar, kusmuk, balgam, dokular tıbbi atık poşetinde biriktirilip önce soğuk depoya oradan da buzluklu araç ile çöplüğe gönderiliyor. Büyük organ parçaları ise morgda tutuluyor, belediye mezarlığa gömüyor
Havadis’ten Duygu ALAN’ın haberine göre; Lefkoşa Mezarlığı’nın arka kısmındaki dere yatağında, 10 Ekim Salı günü kangrenleşen kesik bir bacak bulunması gündeme bomba gibi düşerken tıbbi atıkların KKTC’de nasıl muhafaza edildiği, imhanın nasıl ve nerede gerçekleştiği hakkında kafalarda ciddi soru işaretleri doğdu.
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin Başhemşiresi Fatma Savaşkan, tıbbi atık nedir?, Tıbbi atıkların ayrıştırılması nasıl yapılır?, Tıbbi atıklar nasıl ve nerede muhafaza edilir? İmha işlemi nerede ve nasıl gerçekleşir? sorularına cevap verdi.
Tıbbi atık
Başhemşire Fatma Savaşkan, hastanelerde veya diğer sağlık ünitelerinde işlemler sırasında ortaya çıkan enfeksiyöz, patolojik ve kesici-delici atıkların tümüne tıbbi atık adı verildiğini kaydetti.
Savaşkan, “Kan, idrar, kusmuk, balgam, doku ve organ yani hastadan çıkan her türlü madde tıbbi atık olarak nitelendirilir. İğne ucu, pansuman malzemeleri, bisturi gibi atıklar ise kesici-delici tıbbi atıklar olarak adlandırılır” dedi.
Kesici-delici tıbbi atıklar plastik kapta
Başhemşire Fatma Savaşkan, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde her serviste ve servisteki tüm odalarda birer tıbbi atık kutusu bulunduğunu ve kesici-delici tıbbi atıkların işlemin hemen akabinde bu kutulara atıldığını, bu kutuların da imha işlemine kadar soğuk odalarda muhafaza edildiğini kaydetti.
Savaşkan, “kesici-delici tıbbi atıklar hastanın dokusuna temas ettiği için enfeksiyöz kabul edilir, bu atıkların temas ettiği yer veya başka bir doku tehdit altındadır. Bu sebeple kesici-delici tıbbi atıklar işlemin hemen akabinde plastik kaplara atılır. Plastikteki tercihin nedeni ise kabın kırılmaması, içerisindeki maddeyi sızdırmamasıdır” dedi.
Fatma Savaşkan, tıbbi atık kutularının tümünün üzerinde “Tıbbi atık” yazdığını ve turuncu renkte olduklarını belirtti.
Tıbbi atık poşetleri 0.6 mm
Başhemşire Fatma Savaşkan, tıbbi atık kutuları içerisinde bulunan ve tıbbi atıkların atıldığı poşetlerin diğer çöp poşetlerinden farkla daha kalın olduklarını (0,6 mm) ve Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki tıbbi atık poşetlerinin turuncu renkte olduklarını, üzerlerinde de “Tıbbi atık” yazısı ve amblemi bulunduğunu aktardı.
Organlar morgdan mezarlığa
Savaşkan, ameliyathane ve yoğun bakım ünitesinden çıkan atıkların tümünün tıbbi atık olarak değerlendirildiklerini kaydetti.
Fatma Savaşkan, “Eğer tıbbi atık küçük bir parça ise tıbbi atık poşetine konur, oradan da tıbbi atık deposuna gider. Ancak tıbbi atık kol, bacak vs. gibi büyük bir parça ise bunlar morga gider. Belediye ile temasa geçilir, belediye bu tıbbi atığı alır ve büyük parça tıbbi atıklar için belediye tarafından belirlenmiş yere gömer” dedi.
Gömülebilir, yakılabilir, steril edilebilir
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nin Başhemşiresi Fatma Savaşkan, tıbbi atıkların imhasının gömülerek, yakılarak veya steril edilip normal atık hale getirilerek gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.
Savaşkan, “Tıbbi atık eğer büyük organ parçası değilse imha işlemine kadar soğuk odada bekletiliyor. İmha işleminin yapılacağı zaman bu atıklar tıbbi atık aracına yükleniyor ve Güngör Çöplüğü’ne götürülerek orada gömülüyor. Atık organ ise morga gönderiliyor, morgdan belediye alıyor ve gömüyor. Tıbbi atıklar, ya gömülerek ya yakılarak ya da steril edilip normal atığa dönüştürülerek imha edilebilir” dedi
Fatma Savaşkan, “Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde Şubat ayında hayata geçirilmesi proje kapsamında ülkenin tüm tıbbi atıkları hastanemiz bünyesindeki ünitede steril edilecek. Steril edildikten sonra preslenecek evsel atık haline getirilip Güngör Çöplüğü’ne gönderilecek” diye konuştu.
Temizlik personeli 6 ayda bir eğitimden geçiyor
Başhemşire Fatma Savaşkan, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde tıbbi atıkların ayrıştırılması işleminin 1990’lı yıllardan beri yapıldığını ve bu atıkların bir sistem dahilinde toplanıp, saklanıp, imhasının yapıldığını dile getirdi.
“Bir yerde bir büyük parça tıbbi atık bulunursa bu atığın Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne ait olması mümkün değildir” diyen Savaşkan, “Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi tıbbi atık ayrıştırmasını 90’lı yıllardan beri yapabilmektedir. Belli bir sistem vardır ve artık bu hususta profesyoneldir. Ayrıca tüm işlemler hastanede kayıt altındadır. Tıbbi atıkların saklanması, ayrıştırılması ve imhası da bir sistem dahilinde yapılmaktadır. Dolayısıyla açıkta bulunan büyük parça tıbbi atığın Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne ait olması imkansızdır” diye konuştu.
Savaşkan Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde temizlik çalışanlarının da tıbbi atıklar konusunda 6 ayda bir eğitimden geçirildiğini ve denetiminin düzenli olarak yapıldığını sözlerine ekledi.