9 ayda 5.000 hayvan, hastalık nedeniyle mezbahalara gönderilmiş

86
reklam alani

Views: 0

2016 yılının Ekim ayında yürürlüğe giren ve Avrupa Birliği’nin ülkedeki hayvan üreticilerini kapsayan teknik destek projesi kapsamında 5.000 hayvanın hastalık nedeniyle mezbahalara gönderildiği öğrenildi.

Hayvan Üretici ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, yaklaşık dokuz ay süren projenin tamamlandığını söyleyerek, ikinci etabın üreticinin tazminatlardan doğan mağduriyetlerinin giderilmesinin ardından başlayacağına dikkat çekti.

Kıbrıs Postası’nın haberine göre; 2016 yılının Ekim ayında yürürlüğe giren ve Avrupa Birliği’nin ülkedeki hayvan üreticilerini kapsayan teknik destek projesi kapsamında 5.000 hayvanın hastalık nedeniyle mezbahalara gönderildiği öğrenildi.

Hayvan Üretici ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, yaklaşık dokuz ay süren projenin tamamlandığını söyleyerek ikinci etabın üreticinin tazminatlardan doğan mağduriyetlerinin giderilmesinin ardından başlayacağına dikkat çekti.

Kıbrıs Postası’na konuşan Hayvan Üretici ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, 2016 yılının Ekim ayında yürürlüğe giren ve Avrupa Birliği’nin ülkedeki hayvan üreticilerini kapsayan teknik destek projesi kapsamında 5.000 hayvanın hastalık nedeniyle mezbahalara gönderildiği söyledi.

Avrupa Birliği ve Kalkınma ve İşbirliği Ofisi’nin desteği ile gerçekleşen proje kapsamında 1.500 büyükbaş ve 3.500 küçükbaş hayvanın yapılan testlerinin pozitif çıkmasıyla mezbahalara gönderildiğini söyledi.

İki buçuk milyon TL gibi bir kaynağın harcandığına dikkat çeken Naimoğulları, “Harcanan kaynak tüm hayvancıyı tazmin etmeye yetmeyince, KKTC Bakanlar Kurulu da 500 bin TL’lik bir kaynak aktardı. Ödenmeyen tazminatlar vardır. Hala bu durumda mağdur üretici bulunuyor” dedi.

“TÜM ÜRETİCİNİN SORUNU ÇÖZÜLENE KADAR PROJENİN İKİNCİ AYAĞINA GEÇİLMEYECEK”

Naimoğulları, yapılan projenin, KKTC’deki çiftliklerin tamamen temizlenmesi ve hastalıklardan arındırılması amacı taşıdığına değinerek, şöyle konuştu: “Projedeki amaç, çiftliklerin Brucella (Bruselloz/Malta humması/Akdeniz humması) ve tüberküloz hastalıklarından tamamen temizlenmesidir fakat projenin ikinci ayağına geçemiyoruz. Ödenmeyen tazminatlar vardır. Mağdur kalan üretici vardır. Onların mağduriyeti giderilmeden projenin ikinci ayağına geçmeyeceğiz.”

“TAMAMEN TEMİZLENENE KADAR DEVAM EDİLECEK”

Konu ile ilgili konuşan Naimoğulları, çiftlikler tamamen temizlenene kadar projenin devam edeceğini, proje sonunda ise üreticiye sertifikalarının verileceğini söyleyerek, “Artık yurt dışına açılmadaki engellerimizi de kaldırmış olacağız” dedi.

ÜRETİCİLER TAZMİN EDİLECEK

Öte yandan, Brucella hastalığından zarar gören hayvan üreticilerinin tazmin edileceği de öğrenildi.

28 Ağustos tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın belirlediği kurallar çerçevesinde Brucellalı hayvanlarının kesimini gerçekleştiren hayvan üreticilerine tazminat ödenebilmesi için 500 bin TL’lik kaynak ayrıldı.

Bu kapsamda, hayvan üreticilerine, koyun-keçi cinsi hayvan başına 200 TL, sığır cinsi hayvan başına bin 500 TL ödeme yapılacak.

Paylaş