Views: 0
Türkiye’de yılın ilk 6 ayında 226 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. Yakın dönemde CHP’nin sağlıkta yaşanan bu sorunlarla ilgili 120 milletvekilinin imzasının bulunduğu dilekçeyi TBMM Başkanlığı’na sunması üzerine, Genel Kurul olağanüstü toplanıyor.
Türkiye’de Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) verilerine göre yılın ilk altı ayında 226 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. 2 bin 124 sağlık çalışanı ile gerçekleştirilen Sağlıkta Şiddet Araştırması’nın sonuçlarına göre her 4 sağlık çalışanından 1’i fiziksel şiddet görüyor.
Son dönemde sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet ve yaşanan hekim ölümleri, ekonomik sıkıntılar ile yurttaşların hastanelerden randevu alamaması gibi pek çok soruna karşı uzunca bir süredir sağlıkçılar seslerini duyurmaya çalışıyor. Yakın dönemde CHP’nin sağlıkta yaşanan bu sorunlarla ilgili 120 milletvekilinin imzasının bulunduğu dilekçeyi TBMM Başkanlığı’na sunması üzerine, Genel Kurul olağanüstü toplanıyor.
Euronews’e konuşan Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, sahada tüm bu sorunların muhatabı olan hekimler olarak aylardır sokaklarda eylemlerde olduklarını fakat Sağlık Bakanlığı’nın randevu taleplerine dönmediklerini söylüyor.
“SORUNLARIN TEMELİNDE 20 YILDIR UYGULANAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROJESİ VAR”
Sadece hekim ve sağlık çalışanları açısından değil, yurttaşların sağlık hizmetine erişiminin de mümkün olmadığını dile getiren TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, ‘’Sistem çökmüş durumda. Ne biz verdiğimiz sağlık hizmetinden memnunuz, ne de vatandaş aldığı sağlık hizmetinden memnun’’ diyor. Ökten, ‘’Bunların temelinde 20 yıldır uygulanan sağlıkta dönüşüm projesi var. O zamanlar bu büyük bir proje olarak anlatıldığında, bu projenin yürütülemeyeceğini söylemiştik. Aile hekimliği getirildi, kamu hastaneleri birliği ve şehir hastanelerine geçildi. Tüm bunlar sağlıkta çöküşü başlattı.’’ dedi.