Views: 0
Kudret Özersay, “İlk 10 günün ilk saatinde bir iki bakan var burada. Hükümetin daha geniş bir katılımla burada olması gerektiğine inanıyorum. Özellikle başbakanın… Bizi şu anda dinliyorsa burada olmasının önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Mecliste Genel Kurulunda bütçe görüşülüyor.
Bütçe Komitesi Başkanı Sunat Atun ile başkan vekili Fikri Toros’un ardından siyasi parti başkanlarının kürsüde eleştirilerini yönelttiği bölüme geçildi.
Kürsüye gelen Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, on gün sürecek bütçe görüşmelerinin ilk saatinde bile hükümetin genel kurulda olmadığını söyledi.
Özersay, “İlk 10 günün ilk saatinde bir iki bakan var burada. Hükümetin daha geniş bir katılımla burada olması gerektiğine inanıyorum. Özellikle başbakanın… Bizi şu anda dinliyorsa burada olmasının önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.
“Bütçe zaten ne kadar değişebilir ki?” diyen Özersay, “Bütçe eleştirisi yaparken yapıcı muhalefet anlayışıyla yapıcı olmak gerektiğin düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Aşı programıyla ilgili çelişkili açıklamalara da değinen Özersay, “kolay bir şey değil bu çapta bir iş yapılmadı daha önce… Bu anlamda haksızlık etmek istemem ama süren durum güven vermiyor” dedi.
Kudret Özersay, HP milletvekillerinin bütçede gördüğümüz yanlışlıklar, kendimizce eksiklikler noktasında imkanlar çerçevesinde yapıcı bir anlayışla düşüncelerini paylaşacaklarını vurguladı.
Özersay, hükümetlerin bütçeyi çok değiştiremediğini, bütçeyi hazırlayan ekibin de aynı ekip olduğuna işaret ederek, bu nedenle yapıcı ve gerçekçi muhalefet anlayışıyla bütçeyi değerlendireceğini belirtti.
Siyasete düşenin bütçede yenilikler yaratmak olduğunu kaydeden Özersay, bütçe hazırlanırken dünya ekonomilerine bakılması, sadece yerel ve Türkiye’den gelecek kaynaklarla kalınmaması gerektiğini ifade etti.
Özersay, Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte yıllık programlar yapıldığını ve ekonomik protokollerde de her kaynağın alınıp alınamayacağının değişkenlik gösterdiğine işaret ederek, ekonomik protokol yapılmış olsa da, olmasa da bu kaynakların gelip gelmeyeceğinin belli olmadığını söyledi.
Ekonomik protokol çalışmalarıyla ilgili bilgi isteyen Özersay, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın KKTC’ye gelişinin neden ertelendiğini de sordu.
Özersay, ülkede ekonominin sıkıntılı olduğunu, piyasanın daraldığını, esnafın zorda olduğunu, vergi artırılması durumunda da ekonominin tamamen duracağını ifade ederek, vergi kaleminde artışın nasıl öngörüldüğünü sordu.
Öğrenci ve turist akışı sağlanmazsa turizm, tarım ve eğitim alanında alınan kredilerin geri dönüşünde de sıkıntılar yaşanacağı uyarısında bulunan Özersay, kredileri alanlara destek açısından bu konuda çalışma yapılması durumunda destek vereceklerini söyledi.
Özersay, işsizlik konusunda da endişeli olduklarını ifade ederek, hükümetin özellikle bu konuda çalışma yapması, yerli istihdamı desteklemesi ve işletmelere yönelik önlemler alınması gerektiğini kaydetti.
Aşı programıyla ilgili de güven veren bir durum olmadığını, Sağlık Bakanlığı ve sağlık çalışanlarını takdir ettiklerini ancak ülkede güvenli insan akışını sağlamak için dünyadaki gelişmelerin yakından takip edilmesi gerektiğini ifade eden Özersay, dünyadaki sertifika sistemine KKTC’nin nasıl dahil olacağı konusunda çalışmalar yapılmasının önemine değindi. Özersay, Rum tarafında aşı uygulamasının başladığını ve ikinci aşısını olanların KKTC’ye geçişinde kolaylık sağlanmasının esnafa olumlu yansıyacağına inanç belirtti.
Belediyelere katkı konusundaki açıklamaları da değerlendiren Özersay, Maliye Bakanlığı’nın bu konuda yaptığı açıklama ve verdiği sözleri taahhüt olarak aldıklarını ve takipçisi olacaklarını söyledi.
Esnafın, olağan dışı bir durum yaşandığından vergi oranları hesaplanırken her şey olağan gibi davranılmaması beklentisi oluştuğunu kaydeden Özersay, buna işaret ederken “vergiler alınmasın” demek istemediğini ama ülke ekonomisi ve toplum adına bunun düşünülmesinin gerekliliğine vurgu yapmaya çalıştığını belirtti.
Elektrik fiyatlarıyla ilgili de bir değerlendirme yapılmasına ihtiyaç olduğunu, vergi gibi elektrik konusunda da en azından üç aylık bir iyileştirme yapılabileceğini ifade eden Özersay, kayıt dışı ekonomiye karşı mücadelenin doğru olduğunu ancak vergisini ödeyenlerin daha da sıkıştırılmasının yanlış olacağını kaydetti.
Özersay, bütçe maratonunda HP milletvekillerinin her bakanlıkla ilgili görüş ve düşüncelerini yapıcı bir muhalefet anlayışıyla yapacağına işaret etti.