Views: 0
Bankalar Birliği Yönetimi, hazırlanan Tüketici Kredileri Yasa Tasarısı’na itiraz etti. Hazırlanan tasarının “tüketiciye ek yük” yüklediğini savunan birlik yönetimi, hassasiyet istedi.
Hükümetin gündeminde yer alan Tüketici Kredileri Yasa Tasarısı, Bankalar Birliği tarafından “tüketiciyi cezalandırma yasası” olarak isimlendirildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, mclis alt komitesinde görüşülen ve yasalaşma süreci başlayan ilgili tasarının tüketiciye ek yük bindireceğini söyledi.
Yasa tasarısı sürecinde Bankalar Birliği’nin “tüketiciler lehindeki” önerilerinin dikkate alınmadığını ifade eden Önal, “Tüketici ile direk yüz yüze görev yapan bizleriz. Bu tasarı, yasalaşırsa, tüketicinin kredi aşamasında sorumlulukları da masrafı da artacak. Bankacılık sistemini bilmeyenlerin, tüketiciyi düşünerek atmaya çalıştığı adımlar, aslında tüketicilere zarar veriyor” dedi.
Yasada “sabit faizli” tüketici kredisinin dahi yanlış tarif edildiğini gördükşlerinin altını çizen Önal, “Sabit Faiz”, tüketici kredi sözleşmesinde yer alan ve sözleşme süresince tüketici aleyhine değiştirilemeyen faiz oranını anlatır. Finans literatüründe ve uygulamasında böyle bir sabit faiz tanımı ve uygulaması yoktur. Sabit Faiz, sözleşme süresince oranın değişmediği, sabit kaldığı faiz oranını anlatır. Yasadaki tanım yanlıştır ve saptırmadır. Sabit faiz, sözleşmeye taraf olanların, hem banka hem tüketici, sözleşme süresince leyhine veya aleyhine değiştirilemeyen faiz oranıdır. Burada da bankaları mağdur eden ama sonuçta da yükü tüketiciye aktaran bir yaklaşım vardır. Sadece bu maddeye baksanız, yasanın tüketici lehine olmadığını görürsünüz” dedi.
Yasadan örnekler veren Önal, ciddi itirazlar ortaya koyduklarının altını çizerek, hükümetin yasa aşamasında Bankalar Birliği yönetiminin itirazlarını dikkate almasını talep etti.