8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri Kapsamında Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için ödüllü 60 Sanatçının 90 eserinden oluşan “Kadın” konulu karma sergi, Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra tarafından açıldı

172
reklam alani

Views: 0

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için düzenlenen, KKTC’den, Yakın Doğu Üniversitesin’den ve Türk Dünyasın’dan ödüllü 60 Sanatçının Eserlerinden Oluşan “Kadın” Konulu Karma Sergi, Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi sergi salonunda UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra tarafından açıldı.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, sergiye, UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra, Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ.Günsel, Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Yrd.Doç.Dr.Cemre Günsel Haskasap, Özay Günsel Çocuk Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Anna Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi Mehmet Soykurt, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ, enstitü müdürü, dekanlar, öğretim elemanları, sanatçılar ve davetliler katıldı.

Sergide, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ ile UBP Girne Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra birer konuşma yaptı.

Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ; “Kadın; Ozanların eserlerindeki sestir, görebilenler için hem bir sanatçı hem de bir sanat eseridir”

Rektör yardımcısı Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ, kadınları anlatacak kelimelerin kifayetsiz kaldığını kendi penceresinden seslenerek şu sözlerle aktardı; “Kadın; annedir, emekçidir, topraktır, sudur, güneştir, yani temel olan her şeydir. Kadın; her işin üstesinden gelebilen, her işi yapabilecek güce ve zekaya sahip, ezilmeyen ve ezmeyendir. Kadın emektir, duygudur, aşktır, sevgideki güçtür. Kadın yaşamdır, verimdir, huzurdur, özgürlüktür,  direnmektir, her şeye göğüs germektir. Kadın; Ozanların eserlerindeki sestir, görebilenler için hem bir sanatçı hem de bir sanat eseridir. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarına dikkat çekmeyi hedefleyen 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun.” Dedi.

Prof.Dr. Tamer Şanlıdağ; “Yazıda, resimde, heykelde, müzikte, edebiyatta, modada ve reklâmda, kısacası görsel ve işitsel sanatın her bir karesinde kadınlar yer almıştır”

Şanlıdağ, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Etkinlikleri Kapsamında Kıbrıs Modern Sanat Müzesi için Yakın Doğu Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Günsel Sanat Müzesi Müdürü Doç. Erdoğan Ergün küratörlüğünde “Kadın” konulu karma sergide, KKTC’den, Yakın Doğu Üniversitesi’nden ve Türk Dünyası’ndan ödüllü 60 sanatçının farklı tekniklerle hazırladığı resim, heykel, seramik, baskı resim ve fotoğraf gibi çalışmalardan oluşacak sergide 90 eser yer aldığını belirtti. Sanatçılara ve emeği geçen tüm çalışanlara Üniversite adına teşekkür eden Şanlıdağ; “Efsane ya da gerçek olsun bütün kadın kahramanların toplumdaki yerleri, yaşanılan zamana, kültüre ve inanç sistemlerine paralel olarak şekillenmiş ve değişik simgelerle tasvir edilmiştir. Yazıda, resimde, heykelde, müzikte, edebiyatta, modada ve reklâmda, kısacası görsel ve işitsel sanatın her bir karesinde kadınlar yer almıştır. Kadın, zamana eş olarak uğradığı duraklarda, kimi zaman bolluk ve bereketin vazgeçilmezi, tanrısal dünyanın Afrodit’i, karşı cinsin zaafı, ilk günahın azmettiricisi, aklın ve kurnazlığın timsali, kimi zaman da cinsiyeti sorgulanan bir canlı olarak kendini sanatın kollarına bırakmıştır.” Dedi.

UBP Girne Millevekili İzlem Gürçağ Altuğra ise konuşmasında, 1800’lü yıllardan itibaren kutlanmakta olan kadınlar gününün Birleşmiş Milletler tarafından da resmen kabul edilmiş Uluslararası bir gün olduğunu ve 8 Mart’ın her yıl dünya genelinde büyük anlam içeren etkinliklerle kutlanmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Gürçağ; “Kadın, insan hakları temelinde hak ettiği onurlu yerini almayı başarmıştır”

Gürçağ; “İlk çağların yaşamında kadının yeri sadece doğurganlığı ile değerlendiriliyor ve maalesef yaşamın hiçbir aktivitelerinde yer alamıyordu. Ancak 1800’lü yılların sonrasında kadın dünyasındaki uyanış insan yaşamında bir kadın olarak erkek zincirini de kırarak ben de varım benim de üstlenebileceğim görevlerim vardır diyerek insan hakları temelinde hak ettiği onurlu yerini almayı başarmıştır. Kadın bir anne olarak bir eş olarak ve bir kardeş olarak evini çekip çevirdiği kadar toplumunu da şekillendiren, toplumunu da dönüştüren ve de geleceğim istikamet çizebilen bir varlıktır. Kadın toplumun içindeyse eğer o toplum ileridir. Kadın toplumun içindeyse eğer o toplum medenidir. Ve kadın toplumun içinde ise eğer o toplum üretkendir. Çok uzun soluklu ve çok zahmetli mücadelelerin ardından kadınımız sosyal, siyasal ve ekonomik aktivitelerde sergilemiş oldukları Üstün başarılarının yanı sıra aynı zamanda sanat dünyasında da kendini göstermeyi başarmıştır. Nitekim 60’lı yıllarda insan yaşamında eşit haklar ve feminist hareketlerin yoğunlaştığı süreçlerde gerek Amerika Birleşik Devletleri’nde olsun gerekse Avrupa ülkelerinde olsun sanat okullarında hem okuyan, hem de okutan kadınlarımızın sayısında artış yönünde ciddi bir patlama gözlemlenmiştir. Bugün dünya genelinde kadınlarımızın eğitimde, siyasette, ekonomide, sanatta, sporda göstermiş oldukları başarılarını büyük bir gururla takip etmeye devam ediyoruz.

“Kadınların müdahil olmadığı, kadınların akıllarda yer almadığı hiçbir sosyo kültürel ve siyasal akış başarı ipini göğüsleyemez.”

Değerli konutlar kadınlarımız için hem de önemli olan 8 Mart’ın bu gününde sanata ve sanatçıya büyük önem veren yakın Doğu Üniversitemizin Kurucu Rektörü sayın Dr. Suat Günsel’e ne kadar teşekkür etsek azdır. Ve aynı zamanda yerli sanatçılarımızın da yer aldığı ancak yerli sanatçılarımız diye ifade ederken Yakın Doğu üniversitemizin yetiştirdiği yerli sanatçılarımızın da yer aldığı ve dünya coğrafyasının değişik ülkelerinden Bizim ülkemize gelerek bugüne renk katan sanatçılarımızı da bağrımıza basarak katkılarından dolayı kendilerine içtenlikle teşekkür ediyoruz. Ve bugün dünya genelinde çocukları ile birlikte savaşın orta yerinde kalan veya herhangi bir nedenle hak, hukuk, adalet ve demokrasi mücadelesi veren tüm kadınlarımıza yürekten destek veriyor mücadelelerinde üstün başarılar diliyorum.

Bugün bu vesileyle tarihte iz bırakan kadınlarımızdan Nenehatun’u, Şerife Bacıyı, Karafatma’yı, Halide Edip Adıvar’ı, Halime Çavuşu ve daha nice nice Kahraman kadınlarımızı rahmetle yad ederken tarih bize şöyle sesleniyor; “Kadınların müdahil olmadığı, kadınların akıllarda yer almadığı hiçbir sosyo kültürel ve siyasal akış başarı ipini göğüsleyemez.” İfadelerini kullandı.

Ödüllü 60 sanatçının “Kadın” konulu karma sergi kurdelesi kesildi.

Konuşmaların ardından başta Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra olmak üzere,  Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat İ.Günsel, Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Yrd. Doç.Dr.Cemre Günsel Haskasap, Özay Günsel Çocuk Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Anna Günsel Rektör yardımcısı, enstitü müdürü, dekanlar ve sanatçılar tarafından sergi kurdelesi kesildi.  Sergi 13 Mart 2020 tarihine kadar hafta içi 08.00-16.00 saatleri arasında Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi sergi Salonu’nda ziyaret edilebilecek.

 

Paylaş