Tatar: “Yanlış çıkarım yapıldı, benim sözlerim değil”

38
reklam alani

Views: 0

Ulusal  Birlik Partisi (UBP)  Genel Başkanı, Başbakan Ersin Tatar, İngiliz Sunday Express Gazetesi’nde yer alan demecindeki “bir anlaşma olması halinde  Kıbrıs Türk tarafının toprak miktarını %36’dan %30’a indirmeye hazır olduğuna” dair ifadelerin kendisinin olmadığını, bir yanlış çıkarımından kaynaklandığını açıkladı.
“ Özellikle web sayfası ile çok geniş bir kesimin yakından takip ettiği İngiliz Sunday Express gazetesine verdiği demeçte, iki devletli çözümün neden gündemlerinde olduğunu ile Brexit sonrası İngiltere’nin Kuzey Kıbrıs’a doğrudan uçuşlara destek vermesi zamanının geldiğinin altını çizdiğini” belirten Başbakan Tatar, söz konusu gazete haberinde kendisinden doğru bir şekilde Başbakan olarak söz edildiğini, haber sonrasında İngiltere’den iki devletli çözüm ve uçuşlarla ilgili vurgulamaları nedeniyle pek çok olumlu mesaj aldığını ifade etti.
UBP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, Tatarın açıklaması şöyle:
“ Ne var ki  söz konusu haberde yer alan ‘ bir anlaşma olması halinde  Kıbrıs Türk tarafının toprak miktarını %36’dan %30’a indirmeye hazır olduğuma’ dair ifadeler benim değildir; bir yanlış çıkarımından kaynaklanmaktadır.
Ben, muhabire Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Crans Montana’da  Rum tarafına bir harita vererek Kıbrıs Türkü’nün elindeki topraklardan %6’dan
fazla taviz sunduğunu ancak Rum tarafının buna da ‘hayır’ dediğini anlatmaya çalıştım ancak muhabir bunu benim de vermeye hazır olduğum bir toprak tavizi olarak yazdı.
Oysa bizim tutumumuz bellidir; 18 Ocak’ta açıklanan Cumhurbaşkanlığı adaylığı seçim bildirgemizde, eğer Kıbrıs’ta egemen eşitliğe dayalı bir anlaşma olacaksa  sınır ayarlamaları yapılabileceği, ancak bunun Kıbrıs Türk halkını yeniden göçmen durumuna düşürmeyecek şekilde olabileceği açıkça vurgulanmıştır.
Kimse benim söylediklerimi, bana sormadan, görüşümü almadan çarpıtarak bir takım noktalara varabileceği hayalini kurmasın.
İngiliz Sunday Express gazetesine verdiğim demeçte de esaslı bir şekilde vurguladığım üzere, değişmeyeceği kesinleşen Rum tutumu yüzünden Kıbrıs görüşme süreci çökmüştür.
Artık iki devletli çözüm başta olmak üzere alternatif çözüm modelleri gündeme gelmelidir.
Kıbrıs Türkü’ne spor, ulaşım, haberleşme, başta olmak üzere bir çok alanda uygulanan izolasyon ve kısıtlamalar artık sona ermelidir.
Kıbrıs’ın üç garantöründen biri olan İngiltere daha fazla Kıbrıs Türk halkına yapılan insan haklarına aykırı uygulamalara alet olmamalıdır.
Kıbrıs Türk halkı, Türkiye’nin de desteği ile Doğu Akdeniz’deki haklarını korumak kararlılığındadır. Rum tarafı hidrokarbon konusunda doğru yola, yani, Kıbrıs Türkleri ile bir ortak komite çatısı altında konuyu ele almaya yönlendirilmelidir.
Kıbrıs Türkü, Rum tutumu yüzünden mevcut statükonun asıl mağdurudur ve Ulusal Birlik Partisi  ile ben bu gidişatı durdurmak, mağduriyetlerimizi gidermek için proaktif siyaset izlemeye devam edeceğiz.
İngiltere’de yaşayan ve sayıları 100 binlerle ifade edilen Kıbrıslı Türklerin artık siyasi bir güç olarak İngiltere siyasetini etkilediğini de göz önünde bulundurarak oraya yönelik faaliyetlerimizi artıracak, bu kardeşlerimizin ülkemizle bağlarını güçlendirmek için seçme, seçilme haklarının verilmesi için üzerimize düşeni mutlaka yerine getireceğiz”.

Cumhurbaşkanlığı seçim süreci ve seçim yasakları pazar günü başlıyor

Cumhurbaşkanlığı seçimi süreci ve seçim yasakları 1 Mart Pazar günü başlıyor.
Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) 26 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için açıkladığı takvim uyarınca, seçim yasaklarını da Cuma günü duyurması bekleniyor.
YSK’nın duyurduğu seçim takvimine göre 1 Mart’ta seçim süreci başlayacak.
Cumhurbaşkanlığı’na aday göstermek isteyen siyasi partiler, 17 Mart’a kadar adaylarını saptamak zorunda.
20 Mart’ta adaylar YSK’ya resmi başvurularını yapacak ve aynı gün YSK tarafından geçici olarak ilan edilecek.
Sandık seçmen listelerinin askıya alınmasının son günü 22 Mart. Sandık seçmen listeleri 7 gün askıda kalacak.
YSK, Cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışacak adayları 29 Mart’ta kesinleştirecek ve aynı gün, oy pusulalarının düzenlenmesi için adaylar arasında yapılacak ad çekme, YSK tarafından duyurulacak.
Kesinleşen adaylar 30 Mart’ta ilan edilecek ve aynı gün YSK huzurunda, oy pusulalarının düzenlenmesi ve duvar ilanları için ad çekme işlemi yapılacak.
Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik propaganda dönemi 31 Mart’ta başlayacak.
Bu yıl 26 Nisan’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde bugüne dek adaylığını resmen açıklamış 5 kişi bulunuyor.
Halen Cumhurbaşkanı olan Mustafa Akıncı ve HP Genel Başkanlığını bırakarak adaylığın açıklayan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay bağımsız adaylar olarak, CTP Genel Başkan Tufan Erhürman, UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar ve YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı da partilerinin adayı olarak seçim yarışında yer alacak.

Paylaş