Views: 0
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO müttefiklerinin YPG’yi terör örgütü olarak kabul etmemeleri durumunda Baltık Planı’na karşı çıkmaya devam edileceğini söyledi.
NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere İngiltere’nin başkenti Londra’ya hareketi öncesi açıklamada bulunan Erdoğan, “NATO kendini güncellemeli, YPG konusunda tavrımız değişmeyecek” dedi
Erdoğan: “Bizim terör örgütü olarak telakki ettiğimiz ve kendileriyle terör mücadelesi verdiklerimizi, bizim NATO’daki dostlarımız eğer terör örgütü olarak kabul etmezse, kusura bakmasınlar, orada atılacak her türlü adımın karşısında oluruz.” ifadelerini kulllandı.
Erdoğan, YPG konusunda tavırlarının değişmeyeceğini belirterek , “NATO’nun bilhassa terör örgütlerinden kaynaklanan asimetrik tehditler karşısında çok daha kararlı, etkin davranması gerekiyor. Günümüzün tehdit önceliklerine göre NATO’nun kendini güncellemesi artık kaçınılmazdır.” diye konuştu.
Erdoğan, NATO’nun da hududu olan Türkiye sınırında Avrupa’yı etkileyen hadiseler yaşandığını dile getirerek, “Terör çatışma ve bunların tetiklediği düzensiz göç hareketleri Avrupa Atlantik coğrafyasının tamamında istikrarı tehdit ediyor. Türkiye göç akınlarının önlenmesi bağlamında kritik roller üstlenen bir ülkedir. Ülkemiz NATO’nun vazgeçilmez bir ortağıdır. Terörle mücadelesinde ülkemize “amasız fakatsız” destek verilmesini istiyoruz. Londra toplantısı ittifakın 2020’li yıllara kendini uyarlamasının da ilk adımı olacaktır. Hem barış pınarında gelinen son durumu hem de Suriyeli sığınmacıların geri dönüşleriyle ilgili projelerimizi anlatma fırsatı bulacağız. Türkiye’nin PKK YPG ile mücadele kararlılığını en üst düzeyde ifade edeceğiz.” dedi.
Termik santraller konusu: Halkımızın zehirlenmesine izin veremeyiz
Erdoğan, termik santrallerin filtreleme çalışmalarının ertelenmesini veto etmesiyle ilgili sorulan soruya, “Daha önceden ertelemeler yapıldı. Ancak söz konusu firmalar filtre çalışmalarını yapmadılar.” dedi.
Erdoğan, “Paris sözleşmesiyle bir süreci yaşadık. İklim değişiklikleriyle ilgili teklifler geldi ama sözlerinde durmadılar. Partikül değerlerini falan düşürdük dediler. İstediğin kadar düşürdüm de. Ben halkımı düşünüyorum. Havanın kirletilmesine ve insanımızın temiz havayı solumasına izin vermeyen kuruluşları çalıştıramayız. Zaten filtre zorunluluğu var. Siz bu karara uymazsanız siz para kazanacaksınız diye halkımızın zehirlenmesine izin veremeyiz. Büyük ihtimalle bu yeniden bir ihaleye gider başka bir çıkışı yok. Ben halkımı düşünüyorum. Bu kirlilik oranında yaşayamıyoruz diyorlar.” diye konuştu.
Türkiye-İngiltere-Almanya-Fransa zirvesi
“Zirve ile alakalı güvenli bölge ağırlı olarak gündemimizde olacak. 120 km, 32 km derinlik. Kendileriyle görüşeceğiz. İlgilerini alakalarını anlamak istiyoruz. Almanya nasıl yaklaşır, Fransa nasıl yaklaşır bilemiyorum. İngiltere nasıl yaklaşır bunu da bilemiyorum. Biz planlarımızı kendilerine sunacağız. İlgileri varsa dünyayla paylaşacağız, yoksa yine dünyayla paylaşacağız. Fransa’yı Doğu Akdeniz hadisesi onları rahatsız ediyor olabilir. Türkiye’nin egemenlik hakkıdır biz bunu sizinle tartışmayız. Bunu kendilerine açıkça söyleyeceğiz. Egemenlik haklarımızla doğan hakkımızı da sizinle tekrar masaya yatırmayız.”
Doğu Akdeniz ve Libya: Yunanistan Başbakanı görüşme talep etti
“Yunanistan Başbakanı bizimle görüşme talebinde bulundu. Yunanistan, Mısır öbür tarafta Güney Kıbrıs; böyle bir üçlü çalışmayı yapmaları bizim Libya ile ilgili attığımız adımı asla etkilemez. Çünkü biz Libya ile bu noktada yazılı anlaşmamızı yaptık, imzayı attık ve şimdi de meclisimize gelecek ve kahir ekseriyetle geçecektir.”