Views: 0
Cumhuriyet Meclisi, Hüseyin Özgürgün’ün yasama dokunulmazlığını oy çokluğuyla kaldırdı.
Meclis’teki oylamada, 41 kabul, 2 ret oyu kullanıldı. 7 kişi oylamaya katılmadı.
Eski Başbakan, Ulusal Birlik Partisi (UBP) eski Genel Başkanı ve UBP Lefkoşa Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün yasama dokunulmazlığının kaldırılması konusunda kurulan Özel Komite’nin oluşturduğu rapor, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşüldü.
Kurulan Özel Komite’nin Başkanı, UBP Milletvekili Yasemin Öztürk, hazırlanan raporu meclis kürsüsünde okuyarak, vekilleri bilgilendirdi.
ARIKLI: “ÖZERSAY, UBP’NİN İRADESİNİ ESİR ALDI”
Raporun okunmasının ardından Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı kürsüye çıkarak bir konuşma gerçekleştirdi.
Cumhuriyetin ilanının ardından 2019 yılına kadar 17 Milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasının istendiğini, bunların 2’sinin dokunulmazlığının kaldırıldığını ifade eden Arıklı, 1994 yılından 2018’e kadar ‘dokunulmazlığın kaldırılması’ konusunun gündeme gelmediğini, 2018’de Halkın Partisi’nin Meclis’e girmesinin arından gündeme geldiğini kaydetti.
HP Genel Başkanı, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Kudret Özersay’ın “kimini mahkemeye, kimini mahalleye göndereceğim” diyerek iktidara geldiğini savunan Arıklı, Özersay’ı ‘şantaj’ yapmakla suçladı, “şantaj yöntemiyle ‘ya dokunulmazlığı kaldır ya da hükümeti bozarım’ dediğini iddia etti ve Özersay’ı “UBP’nin iradesini esir almakla” suçladı.
“EĞER SAMİMİYSENİZ, 8 AY SONRA BU TASARI GEÇER, DOKUNULMAZLIKLAR KALKAR”
Hiçbir UBP’li vekilin gönül rızasıyla Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılmasına onay vereceğine inanmadığını söyleyen Arıklı, DP ile yeni bir Anayasa Tasarısı hazırladıklarını, bu tasarıda tüm vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması şeklinde bir madde bulunduğunu, bu tasarıyı tüm partilere gönderdiklerini ifade ederek, “Eğer samimiyseniz, 8 ay sonra bu tasarı geçer, dokunulmazlıklar kalkar” şeklinde konuştu.
DENKTAŞ, OYALAMANIN ERTELENMESİNİ ÖNERDİ
Arıklı’nın ardından kürsüye çıkan Demokrat Parti (DP) Lefkoşa Milletvekili Serdar Denktaş, son 1 yılda iki milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması konusunun gündeme geldiğini, öte yandan da tüm vekillerin dokunulmazlığının kaldırılması gerektiğini konuştuklarını kaydetti. Birinin suçlu olduğunu söyleme hakkının yalnızca mahkemede olduğunu belirten Denktaş, “Bir önerim olacak” dedi. Denktaş, Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılması oylamasının ertelenmesini önerdi.
Bu sırada konuşan Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, ortada bir öneri bulunduğunu, bu nedenle önerinin oylanması gerektiğini ifade etti.
ÖZYİĞİT: “BİZ ONAY VERECEĞİZ”
Önerinin oylanmasından önce TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit konuşma talep etti.
Özyiğit, bugünkü koşullarda Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılmasına onay vereceklerini söyledi. Dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin bir ertelemenin değil, Anayasa paketinin geniş şekilde tüm partilerin ve hukukçuların katılımıyla yapılması gerektiğini ifade etti.
TDP Genel Başkanı, bu çalışmanın, bir seçim süreci öncesi yapılmaması gerektiğine de dikkat çekti.
ERHÜRMAN: “OLUMLU OY KULLANACAĞIZ”
Özyiğit’in ardından söz alan ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, kürsüde yaptığı konuşmada, 2014 yılında referanduma sunulan Anayasa Değişiklik Tasarısı’nda dokunulmazlıkların kaldırılması maddesinin bulunduğunu, o dönemde Meclis’te bu tasarıya onay veren bazı vekillerin, sahada yaptıkları çalışmaları hatırladıklarını belirtti ve akabinde de bu tasarının referandumda reddedildiğini ifade etti. Seçim öncesi yaptıkları açıklamalarda, savcılığın dokunulmazlıklarla ilgili bir karar üretmesi halinde, CTP’nin tavrının ‘onaylamak’ olacağını daha önceden de açıkladıklarını belirten Erhürman, oylamada olumlu oy kullanacaklarını ifade etti.
ÖZERSAY: “KİŞİSELLEŞTİRİLEREK TARTIŞILMASI DOĞRU DEĞİL”
CTP lideri Erhürman’ın ardından HP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da söz istedi.
Konuyla ilgili bazı olgular olduğunu ve bu olguların pek fazla yorum kaldırmayacağını ifade eden Özersay, sürecin siyasi bir karar ile başlamadığını ifade etti. Polisin yapmış olduğu soruşturma sonucu elde ettiği tespitler ışığında, başsavcılığın suç unsuru tespit ettiğini belirten Özersay, bu konunun kişiselleştirilerek tartışılmasını doğru bulmadıklarını ifade etti.
“ŞANTAJ” SÖYLEMLERİNİ, “SAYGISIZLIK” OLARAK NİTELEDİ
Özersay, YDP lideri Arıklı’nın kendisine yönelik sarf ettiği ‘şantaj’ ifadelerinin meclisin saygınlığını aşağıya çektiğini belirterek, ‘saygısızlık’ olarak niteledi. Anayasa değişiklik paketini HP olarak destekleyeceklerini belirten Özersay, sadece HP başkanı olarak değil, hükümet ortağı ve meclisin bir üyesi olarak “biz de masumiyetin esas olduğunu vurgulamak istiyoruz” dedi, esas kararı mahkemenin vereceğini ifade etti.
“HÜSEYİN ÖZGÜRGÜN YARGILANMADAN DEFALARCA LİNÇ EDİLDİ”
Özersay’ın ardından söz isteyen Meclis Başkan Yardımcısı ve UBP Milletvekili Zorlu Töre ise Hüseyin Özgürgün’ün yargılanmadan “defalarca linç edildiğini” ifade ederek, dokunulmazlıkların Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde referanduma sunulması gerektiğini ifade etti. Töre, Arıklı’nın sunduğu öneriyle ilgili bir konsensüs arayışı içerisine girilmesi gerektiğini söyledi.
Töre’nin ardından yeniden söz alan YDP Genel Başkanı Arıklı ise Denktaş’ın ‘ötelensin’ önerisini yineledi. DP ile YDP’nin ortak görüşünün, herkesin dokunulmazlığının kaldırılması olduğunu ifade etti.
Ardından ‘oylamanın ötelenmesi’ önerisi oylandı. Öneri kabul edilmedi.
ÖZGÜRGÜN’ÜN DOKUNULMAZLIĞI KALDIRILDI
Ardından Özel Komite’nin oluşturduğu rapor oylandı. Komitenin tavsiye nitelikli kararını içeren rapor, oy çokluğuyla kabul edildi.
Buna göre tavsiye nitelikli öneri içeren rapor; 41 kabul ve 2 ret oyu aldı, 7 vekil ise katılmadı.
ÖZEL KOMİTE GEÇTİĞİMİZ HAFTALARDA KARAR VERMİŞTİ
Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin oluşturulan Özel Komite, geçtiğimiz haftalarda çalışmalarını tamamlamış ve Özgürgün’ün dokunulmazlığının kaldırılması yönünde oy birliğiyle karar üretmişti. Üretilen tavsiye nitelikli karara ilişkin hazırlanan rapor, nihai kararın verilmesi üzere Meclis Genel Kurulu’na gönderilmişti.
ÖZGÜRGÜN NEYLE SUÇLANIYOR?
Başsavcılığın, Eski Başbakan, UBP Milletvekili Hüseyin Özgürgün’ün yaptığı mal bildiriminde ‘gerçeğe aykırılık’ tespitini içeren 2 belge Meclis Başkanlığı’na sunulmasının yanı sıra bu süreçte yeni dosyalar da ortaya çıkmıştı. Başsavcılık raporuna göre Özgürgün “43 ayrı davadan” itham edilirken “haksız mal edinme” suçlamaları, detaylarıyla resmi belgeye yansıdı. Başsavcılık raporunda, Özgürgün’ün Türkiye İş Bankası hesabına, 2015-2017 yılları arasında 2 Milyon 773 bin 800 TL, 252 bin 525 Dolar, 325 bin 800 Sterlin ve 242 bin Euro yatırdığı, bu miktarların tümünün “haksız olarak edinildiği” iddia ediliyor. Rapora göre Özgürgün “43 ayrı davadan” itham edilirken “haksız mal edinme” suçlamaları, detaylarıyla paylaşıldı.