Views: 0
Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, “Bizimle ilgili şikâyetler de var. ‘Geç gelen adalet, adalet değildir’ diye söylemler var. Doğrudur. Ancak bu gecikmenin nedeni, yargıçların az iş yapması değil; yargıç sayısının az olmasıdır. Yargıç sayısı arttırılmalıdır” dedi.
Yeni Adli Yıl, bu sene törenle değil, basın toplantısıyla başladı.
Düzenlenen basın toplantısında konuşan Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Şefik, ilk olarak mahkeme salonlarına ilişkin sorunlardan söz etti, Lefke Kaza Mahkemesi binasına dair süreçten bahsetti.
LEFKE MAHKEMESİ… “HENÜZ TEK ÇİVİ ÇALILMADI”
Şefik, “Lefke binası için henüz tek çivi çakılmamıştır. Biz, binanın alt tarafındaki 2 dairenin boşaltılması halinde geri döneceğimizi söylemiştik. Şuana kadar herhangi bir şey yapılmamıştır. Bina sorunlarımız bir kısır döngü içerisinde devam ediyor” dedi.
KADRO SORUNU…
Personel eksikliğinden de söz eden Şefik, devlet kadrolarına giren kişilerin, girdikleri kadrolarda kalmalarının sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, “Aksi takdirde hiçbir kurumda randıman sağlanamaz” dedi.
TERFİ VE KADRO SORUNU…
Terfi ve kadro sorunlarına ilişkin taleplerini Başbakanlık’a bilgi verdiklerini, en kısa zamanda sonuç almayı beklediklerini belirten Şefik, “Sayı az olmasına rağmen çok yoğun çalışan yargıçlarımız var. Hepsi çok özverili çalışıyor. Fakat en kısa sürede sorunumuzun çözülmesi gerek” ifadelerinde bulundu.
“GECİKMELERİN NEDENİ, YARGIÇ SAYISININ AZ OLMASIDIR”
“Bu sorunlar maalesef her sene aynı şekilde devam etmekte” diyen Yüksek Mahkeme Başkanı, “Bizimle ilgili şikâyetler de var. ‘Geç gelen adalet, adalet değildir’ diye söylemler var. Doğrudur. Ancak bu gecikmenin nedeni, yargıçların az iş yapması değil; yargıç sayısının az olmasıdır. Yargıç sayısı arttırılmalıdır” dedi.
‘ARABULUCULUK’ SİSTEMİ… “KARŞI DEĞİLİZ”
Hükümetin “Arabuluculuk Sisteminin” KKTC’ye de getirilmesi konusunda bir düşüncesi olduğunu dile getiren Şefik, “Buna karşı değiliz. Umarım istişare edilerek bizim sistemimize uygun olacak şekilde çalışmalar yapılır. Biz bu konuda zaten bir seminer düzenlemiştik, oradan da faydalanabilir” ifadelerinde bulundu.
YARGIÇ SEÇİMİ VE TERFİLER… “BİZİM ÜLKE İÇİN EN UYGUN ŞEKİL, MEVCUT ŞEKİL”
Özellikle Barolar Birliği tarafından yapılan “Yargıçların seçimleri ve terfileri” eleştirilerine yanıt veren Şefik, “Mevcut şekli ile yargıç seçimi ve terfisi bizim ülke için en uygun şekilde olduğunu düşünmekteyim. En uygun adaylar arasında en uygun kişilerin seçildiğini iddia ederim” dedi.
Şefik, şöyle devam etti:
“Yargıcın sadece hukuk bilgisi değil, karakteri, duruşu, salon hakimiyeti önemlidir. Bu unsurlar sınavla ölçülebilecek şeyler değildir. Barolar da hangi adayların öne geçmesi konusunda karar veriyorlar bunlar tartışılarak seçim yapılıyor. Tamamen isim üzerinden gidilmiyor. Dosyalar da incelenerek karar veriliyor.”
ANGLO SAKSON SİSTEM…
KKTC’de Anglo Sakson bir hukuk sistemi olduğundan söz eden Şefik, “Sistemden bu şekilde bahsedildiğinde, sanki gizemli bir şeyden bahsediyormuşuz gibi anlaşılıyor. Bu, yargılama şekliyle ilgilidir” ifadelerinde bulundu. Anglo Sakson sistemi açıklayan Şefik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Evet, bu ülkede bu sistem var. Peki, bize neyi getirir? Davaların duruşma yapıldığında tanıkların tek tek gelip, mahkeme huzurunda söyledikleri, karşı tarafın avukatı tarafından da sorgulanmaları demektir. İnanma inanmama sorunu olması halinde yargıç, bu kişilerin mahkemede sorgulanmasını isteyebilir. Yurtdışında ifadelerle yetiniliyor. Bizde tanıkların şahadet vermesi, karşı tarafça sorgulanması esastır. Yargıç karar verirken, yasal mevzuat varsa ona bakar, daha önce yorumlananlara da bakar, kendi kendine karar vermez.”
TÖREN NEDEN YAPILMADI?
Son olarak bu sene Yeni Adli Yıl Açılış Töreni’nin neden yapılmadığına değinen Şefik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Son 4-5 yıldır geçmişe nazaran daha görkemli açılışlar yapılıyordu. Geçen yıl davetiyeler çıktıktan sonra, ülkemizin ekonomik koşullarında bir rahatsızlık, gerileme oldu. Maaş ödemesi olacak mı olmayacak mı konuşurken, masraflı bir açılış yapmanın doğru olmayacağını düşündü Yüksek Mahkeme, fakat davetiyeler gönderilmişti. İptal etmenin doğru olmayacağını düşündük. Bu sene davetiyeler çıkarmadan Adli Yıl Töreni yapmayalım diye karar verdik. Burada tepki yok. Biz kendi bünyemizde bazı sorunlarla uğraşırken, bazı küçük meblağaları dahil bulmaktan zorlanıyoruz. Bu konuda şöyle bir örnek vereyim; biliyorsunuz ki Yüksek Seçim Kurulu da Yüksek Mahkeme’ye bağlı. Bilgi işlem bölümünde bir eksiklik var. Nisan 2020 Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi fiber optik altyapısının yapılması gerekiyor. Biz tümü ile e devlete bağlı değiliz. Biz sisteme girmek istemedik ve ayrı kaldık. Diğer ilçelerin fiber optik bağlantılarını kendimizin yapması lazım. Her kaza için 30-40 bin TL ödeme gerekli. Bunu aciliyeti var fakat bizim bütçemizde bu yok. Görkemli bir açılıştansa, bu kalemdeki paranın, bu gibi ihtiyaçlara yatırılmasını uygun gördük.”
“KEŞKE BİRKAÇ KONUYU TARTIŞSAYDIK”
Şefik, konuşmasının ardından, toplantının basınla soru – cevap şeklinde devam etmesini talep etti, basından soru çıkmayınca, “Keşke birkaç konuyu tartışsaydık, geldiğiniz için teşekkür ederim” dedi, toplantı sona erdi.