Views: 0
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş-Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, 2011 yılında yaptığı bir başvuruyu karara bağladı.
Yüksek Mahkeme, Türkiye’nin Demirtaş hakkında 2010 yılında aldığı mahkumiyet kararıyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili maddelerini ihlal ettiğine hükmetti.
AİHM Türkiye’nin Demirtaş’a 2 bin 500 euro manevi tazminat, bin euro da mahkeme masrafı ödemesine karar verdi.
Terör örgütü propagandası yapmak suçundan soruşturma
Demirtaş’ın 2006 yılında İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şube Başkanı olarak görev yaptığı dönemde, bir televizyon programına telefonla katılıp, Kürt sorunu ve PKK lideri Abdullah Öcalan ile ilgili görüşlerini açıklamasının ardından terör örgütü propagandası yapmak suçundan hakkında soruşturma açılmıştı.
Diyarbakır Mahkemesi, 2010 yılında sonuçlanan davada Demirtaş’ı 10 yıl hapis cezasına çarptırdı ancak mahkeme ‘Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına’ karar vererek, Demirtaş’ın 5 yıl boyunca denetimli serbestlik tedbirine tabi tutulmasını kararlaştırdı.
AİHM daha önce Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istemişti
AİHM, cezaevinde mahkum olarak bulunan HDP’li Selahattin Demirtaş hakkında geçen yıl kasım ayında aldığı bir kararda, Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmederek, Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istemişti.
AİHM daha sonra bu kararla ilgili tarafların yaptığı temyiz başvurusunu kabul ederek, davanın 17 yargıçtan oluşan Büyük Daire’de görülmesini kararlaştırmıştı.