Marketlerde satılan Arapça paketlenmiş hellim

80
reklam alani

Views: 0

Hellim ticaretimizin en önemli ülkelerinden olan bazı Arap ülkeleri, karar alarak yabancı ülkelerden süt ürünlerini alımını durdurdu.

Söz konusu ülkelerden bazılarının Katar ve Ürdün olduğu söylenirken, bu ülkelerin Gıda Güvenliği Yasası’nı hayata geçirerek, dış ülkelerden süt ve süt ürünlerini almayı kestiği öğrenildi. Konu ile ilgili Kıbrıs Postası’na ulaşan bir vatandaş, marketlerde Arapça harfler ile ambalajlanmış Kıbrıs menşeili hellimin raflarda olduğunu söyleyerek, hellimlerin fotoğraflarını paylaştı.

DURSUN OĞUZ: “ARAPÇA PAKETLENMİŞ HELLİM İHRACAT FAZLASI OLABİLİR”

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Arapça paketlenmiş hellimlerin eskiden de olduğunu hatırlatarak, şimdilerde marketlerde satılan Arapça paketlenmiş hellimlerin ihracat fazlası olabileceğini kaydetti.

“ÜRDÜN ÜRETİCİSİNİ KORUMAK ADINA KARAR ALMIŞ OLABİLİR”

Bakan Oğuz, Ürdün’ün kendi üreticisini korumak adına dış ülkelerden süt ürünü almama konusunda tasarruf almış olabileceğini işaret ederek, Katar’da hellimin raf ömrünün kısaltılmasına yönelik karar alındığını, Arapça satılan hellimin de Ticaret Dairesi’nden izin alınarak rafların boş kalmaması adına satıldığını dile getirdi.

“BAZI ARAP ÜLKELERİNİN SÜT ÜRÜNLERİNİ ALMADIĞINA İLİŞKİN ÜRETİCİDEN GERİ DÖNÜŞ ALMADIK”

Bazı Arap ülkelerinin süt ve süt ürünlerini almayı bıraktığına ilişkin üreticilerden geri dönüş olmadığını aktaran Oğuz, gıda güvenliği konusunda ülkemizde üretilen hellimin hiçbir sorunu olmadığının altını çizdi.

“ARAP ÜLKELERİ DE ALACAKLARI ÜRÜN KRİTERLERE UYGUN İSE ALIRLAR”

Avrupa Birliği ile yaptıkları çalışmalarda hellimde küçükbaş hayvan sütünün yükseltilmesini hedeflediklerini, en az yüzde 30 küçükbaş hayvan sütü olacağını açıklayan Bakan Oğuz, Arap ülkelerinde böyle bir şart olmadığını, ancak Arap ülkelerinin de alacakları ürünün kriterlere uygun ise aldıklarını dile getirdi.

AVUNDUK: “ÜRDÜN, ÜRETİCİSİNİ KORUMAK İÇİN DIŞ ÜLKELERDEN SÜT ÜRÜNLERİ ALMAYI KESTİ”

Konuyla ilgili konuşan Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO)Başkanı Candan Avunduk, Arap ülkelerinin aldığı kararın kısmen doğru olduğunu anlattı. Ürdün’ün kendi üreticisini korumak adına dış ülkelerden süt ürünleri almayı kestiğini dile getiren Avunduk, gıda güvenliği konusunda ülkemizdeki süt üreticilerinin sorunu olmadığını, Ürdün’ün aldığı kararın tamamen kendi üreticisini korumak adına olduğunu vurguladı.

“ARAPÇA PAKETLENMİŞ HELLİMLER ÖNCEDEN DE SATILIYORDU”

Arapça yazılı paketlerde satılan hellim hakkında konuşan KTSO Başkanı Candan Avunduk, KKTC’de üretilen hellimin Türkçe alfabe dışında Arapça ve İngilizce de paketlendiğini, Arapça paketlenmiş hellimin daha önceden de satışa sunulduğunu öne sürdü.

“KÖRFEZ ÜLKELERİNE SATIŞLAR DÜŞTÜ”

Hellimin fiyatlarının yüksek olmasından dolayı da Arap ülkelerinin hellim almak için Avrupa Birliği’ne yöneldiğine dikkat çeken Avunduk, körfez ülkelerine satışların düştüğünü ifade etti.

“ET VE SÜT SEKTÖRÜ KÜÇÜLDÜ”

Özellikle et ve süt sektöründe gelen-giden hükümetlerin başarısız olduğunu iddia eden Candan Avunduk, rasyonel kararlar almak yerine popülist kararlar alarak et ve süt sektörünün küçüldüğünü savundu.

“HÜKÜMETİN KAÇAK ET KONUSUNDA ACİL TEDBİR ALMASI SEKTÖR İÇİN HAYATİ”

Arz eksikliği nedeni ile Güney Kıbrıs’tan ülkemize et kaçakçılığının ciddi boyutlara ulaştığını hatırlatan Avunduk, kontrolsüz ve ne olduğu belli olmayan etlerin nerede tüketildiğinin meçhul olduğunu sözlerine ekleyerek, “Hükümet acil tedbir alması sektör için hayatidir” diyerek sözlerini noktaladı.

Kıbrıs Postası – Rahmican ÇALIŞKAN

Paylaş