Views: 0
Çin yönetiminin Doğu Türkistan’a atadığı Sincan Bölge Vali Yardımcısı Erkin Tuniyaz, milyonlarca Uygur Türkünün zorla tutulduğu toplama kamplarını savundu.
Tuniyaz, Birlemiş Milletler Cenevre Ofisi’nde başlayan ve 12 Temmuz’a kadar sürecek BM İnsan Hakları Konseyinin 41’inci oturumunda yaptığı konuşmada, “Yasalara uygun olarak mesleki eğitim merkezleri kurarak, dini aşırılıktan etkilenenleri eğitmeyi ve küçük adli suçlar işleyenleri de korumayı amaçlıyoruz. Bu onların terör ve aşırılık kurbanı olmalarını önleyecektir.” iddiasında bulundu.
Uygur kökenli Çin Komünist Partisi üyesi yetkili, Pekin yönetiminin bu yöntemle Sincan’da (Doğu Türkistan) terörizm ve dini aşırılığı etkili bir biçimde frenlediğini de öne sürdü.
Din ve inanç özgürlünün yasalarla korunduğunu iddia eden Tuniyaz, “Sincan’da (Doğu Türkistsan) çeşitli dinlere mensup 25 milyon kişi bir arada yaşıyor. Bölge birçok etnik gruptan oluşuyor.” ifadesini kullandı.
Muhafazakar Uygurları uyuşturucu bağımlılarına benzeten ÇKP üyesi Erkin Tuniyaz, “Dini aşırılık yanlıları Sincan’da fesat yayan uğursuz vaazlar verdi ve bu, bazı kişilerin harekete geçmesine neden oldu.” diye konuştu.
“Sincan ilk olarak tüm etnik gruplara mensup halkların temel haklarını belirledi.” diyen Tuniyaz, “Şiddet içeren terör suçlarının üzerine gittik. Terörle mücadelede önleyici tedbirler aldık ve aşırıcılığa neden olan temel nedenleri inceledik.” dedi.
Batılı diplomatlar: Çin kınanmamak için BM’de ilk günden kendini savundu
Ancak Cenevre’deki toplantıyı takip eden Batılı bazı diplomatlar, Tuniyaz’ın konuşmasının Çin’in herhangi bir kınama ya da eleştiriye fırsat tanımadan hızlı bir ön alma çabası olarak değerlendirdi.
Erkin Tuniyaz konuştuğu sırada güvenlik önlemleri arttırılırken Pekin yanlısı yöneticinin etrafında onlarca Çinli diplomat hazır bulundu.
Bu arada toplantının açılış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, konuşması sırasında Pekin’i sert ifadelerle eleştirdi ve İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisinin bölgeye sınırsız erişimi konusunda Çin’le görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
Dünya Uygur Kongresi: Erkin Tuniyaz Uygurları temsil etmiyor
Aynı saatlerde Cenevre’de bulunan sürgündeki Dünya Uygur Kongresi Başkanı İsa Dolkun, BM ofisi önünde düzenlenen protesto sırasında yaptığı açıklamada, Erkin Tuniyaz’ın Çin Komünist Partisi tarafından Doğu Türkistan’a gönderilen bir kişi olduğunu ve Uygur halkını kesinlikle temsil etmediğini belirtti.
Dünya Uygur Kongresi Başkanı Dolkun ayrıca, Çin’i gerçekleri gizlemekle suçladı.
“Toplama kampları derhal kapatılsın”
Çin yönetimi, Doğu Türkistan genelinde inşa ettiği bin 200’ün üzerindeki toplama kampında ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 3 milyon civarında Uygur Türkü ve diğer Müslüman azınlıklara mensup kişileri zorla tutuyor.
Diasporadaki Uygurların asimilasyon ve soykırım yapıldığını belirttiği bölgede, İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne göre bir milyonun üzerinde Uygur Türkü zorla alıkonuluyor ve asimilasyona uğruyor.
Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü başta olmak üzere pek çok uluslararası örgüt, Çin yönetiminden toplama kamplarında tuttuğu Uygurları derhal serbest bırakmasını ve kampları da kapatmasını istiyor.
Çin Komünist Partisi iktidarı ise toplama kamplarının mesleki eğitim merkezi olduğunu iddia ediyor.