Sağlık Bakanlığından yeni su uyarısı

48
reklam alani

Views: 0

Sağlık Bakanlığı, dört firmanın sularında daha bromat miktarının maksimum seviyenin üzerinde bulunduğunu, firmalara bu oranları düşürmesi için süre verildiğini açıkladı.

Bakanlık ayrıca, geçtiğimiz günlerde bromat miktarı maksimum seviyenin üzerine çıkan dört firmanın sularındaki oranların düştüğünü ve halkın bu suları tüketmesinde sakınca olmadığını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı’nın yazılı açıklamasına göre, son denetimde maksimum 10 mikrogram/L olması gereken bromat miktarı “Aqua Fresh”in yarım litre ile bir buçuk litrelik sularında 14, “Gürpınar”ın bardak suyunda 19, “Meysu”nun 0.33 litresinde ise 39 olarak tespit edildi.

Öte yandan Asya Su, Hediyem Su, Kösedağ Su ve Aysu’nun Bromat miktarını 10’un altına düşürdü.

4 FİRMA LİMİTİN ÜZERİNDE ÇIKTI

Bakanlığın açıklamasına göre, son yapılan analizlerde üretim tarihi 26/03/2019, son kullanma tarihi 25/03/2020 olan “Aqua Fresh Su”yun 1.5 litresinin Bromat miktarı 14; üretim tarihi 15/04/2019, son kullanma tarihi 14/04/2020 olan “Aqua Fresh Su”yun 0.5 litresindeki Bromat miktarı 14 mcg/L olarak saptandı.

Üretim tarihi 01/04/2019, son kullanma tarihi 01/04/2020 olan “Gürpınar” bardak suda (200 cc) 19 mcg/L bromat belirlendi.

Üretim tarihi 08/04/2019, son kullanma tarihi 08/04/2020 “Meysu” 0.33 litrede 39 mcg /L bromat tespit edildi.

LİMİTİ AŞAN 4 FİRMA DEĞERLERİ DÜŞÜRDÜ

Sağlık Bakanlığı, sularında limit üstü seviyede bromat saptanan 4 firmanın yeniden kontrol edildiğini ve analiz sonuçlarının temiz çıktığını açıkladı.

19 Litrelik damacana sularda bromat miktarının Asya Su’da 5,5,  Hediyem Su’da 3’ün altında, Kösedağ Su’da 6,9 ve Aysu Su’da 3’ün altında olduğu belirlendi.

Bakanlık, “Dört firmanın ürünlerinin halkımız tarafından güvenle kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur” açıklamasında bulunarak, Bakanlık ile işbirliği yapan söz konusu firmalara teşekkür edildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanlığı, su tahlilleriyle ilgili açıklamasında, son günlerde yapılan ambalajlanmış içme suyu analizlerle ilgili tüm detayların halkla paylaşıldığını kaydetti.

Açıklamada, “2 yıl önce devlet laboratuvarında çıkan yangından sonra yanan iyon kromatografi cihazının hasar görmesi nedeniyle 2 yıldan bu yana Devlet Laboratuvarı’nda sularda bromat analizi yapılamıyordu. Yeni alınan cihazla uzmanlarımız 15 gün önce sularda bromat miktarını da analiz etmeye başladı” denildi.

Özellikle bromatın kanserojen etkisi nedeniyle konu Sağlık Bakanlığı tarafından ciddiyet ve hassasiyetle ele alınarak, herkesin sağlığını korumak adına topluma ve ilgili firmalar uyarılmış gerekli düzeltmeler yapılması için işletmelere süre tanındığı kaydedildi.

“ANALİZLER DEVAM EDİYOR”

Sağlık Bakanlığı, ada genelinde ambalajlanmış su analizlerine ve diğer firmalardan da örnekler alınmaya devam edildiğini belirtti.

Açıklamada, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ülkemizde büyük saygınlığı olan devlet laboratuvar ile birlikte her zaman halk sağlığını en üst düzeyde tutarak bu konuda çalışmalar yapan önemli bir kurumdur” denildi.

SPEKÜLASYON VE TOPLUMU YANILTMA GİRİŞİMLERİ

“Doğruları söylemek, şeffaf olmak, halk sağlığını korumak, Sağlık Bakanlığı’nın en önemli görevidir” ifadesinin kullanıldığı açıklamada, toplumun sağlığını korumak amacıyla yapılan açıklamaların bazı kesimler tarafından speküle edildiği ve toplumun yanıltmaya çalışıldığına vurgu yapıldı.

Açıklama, şöyle devam etti:

“Bu açıklamalar yapılırken aslında Sağlık Bakanlığı’nın bir görevi olan toplum sağlığı için yaptığı yükümlülüklerini yerine getirmeye engel olunmaya çalışılmakta ve devlet laboratuvarının analiz sonuçlarına dair güvensizlik yaratılmaya yönelik açıklamalar yapılmaktadır.  Bilinmesini isteriz ki halk sağlığı hepimiz ve toplumun geleceği içindir. Devlet Laboratuvarımız ise gerek cihazları gerekse uzman kadrosuyla Sağlık Bakanlığı ve toplumun gururudur”

“KASIT YOK”

Sağlık Bakanlığı olarak hiç bir firma ve kuruma yönelik bir kasti girişim, firmalara olan güveni sarsmak gibi herhangi bir durum söz konusu olmadığına işaret edilen açıklamada, “Sağlık Bakanlığı’nın en temel görevi toplum sağlığını korumak ve kamuoyunu uyarmaktır. Devlet laboratuvarı deneyimli uzmanlarımız ve cihaz kalibrasyonu ile güvenilir analizler yapmaya devam etmektedir. Bundan sonraki günlerde de halkımız analiz sonuçlarını düzenli olarak web sayfamızda ve basın aracılığı ile öğrenebilecektir” denildi.

BORMAT NEDİR? NASIL MEYDANA GELİR?

Sağlık Bakanlığı açıklamasında, bromatın ne olduğu ve ne gibi zararlara neden olduğuna da yer verildi.

Bromatın, en basit tanımla vücutta uzun sürede kansere neden olan bir kimyasal olduğuna işaret edilerek, sularda içilen bromatın nasıl meydana geldiğiyle ilgili de şu bilgi verildi:

“Ozon, bilinen en kuvvetli dezenfektandır. Dolum amacıyla tesise getirilen suya ozonla zenginleştirilmiş hava yöntemi uygulandığında,  bütün bakteri ve virüslerin dezenfeksiyonu, tat, koku ve rengin giderilmesi, yosunların yok edilmesi ve oluşumunun önlenmesi sağlanıyor.  Ancak bu dezenfeksiyonun çok ciddi bir bedeli var; sularda doğal olarak bulunan bromür maddesi ozon (ozonla zenginleştirme hava yöntemi)  uygulandığında kanserojen bir madde olduğu söylenen bromata dönüşüyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerikan Çevre Koruma Kurumu (EPA), California Eyaleti Çevre Koruma Kurumu, Kanada Gıda Denetleme Kurumu gibi yerlerin yapmış oldukları bilimsel araştırmalarda, yapısında bromür bulunduran suların ozonlama sonrası bromat oluşturduğu, bromatın da uygulanan deneyler ve araştırmalar sonucunda kanserojen olduğu belirtilmiştir. Ayrıca bromatın su ile alınması durumunda karaciğer böbrek merkezi sinir sistemi tahribatı da ortaya çıkabilmektedir.

Sağlığımız için tehlikeli olan bromat normalde suda bulunmuyor ancak ozonlama neticesinde sudaki bromür bromata dönüşüyor. İçme suyu kaynağında bromür varsa ozonlama esnasında bromür bromata okside olur ve bromat kirleticisi oluşur.”

Paylaş