Amerika Birleşik Devletleri’nin aralarında Türkiye’nin de bulunduğu sekiz ülkeye İran yaptırımlarıyla ilgili tanıdığı geçici istisnayı uzatmama kararının yankıları sürüyor.
Başkan Donald Trump’ın İran’dan kaynaklanacak açığın Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından karşılanacağından emin olduğunu açıklamasına rağmen piyasalar pek ikna olmamış gibi görünüyor. Petrol fiyatları kasım ayından bu yana en yüksek seviyelerini gördü. Brent tipi petrolün varil fiyatı 74 doların üzerinde seyrederken Amerikan WTI’ın fiyatı 66 doların üzerine çıktı.
Bütün dünyada etkileri olacak kararla ilgili siyasetçiler tepkilerini dillendirmeye devam etti.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Bu tüm ülkeleri gerçekten etkileyecek. Bu, o kadar kolay bir şey değil.” dedi.
Çavuşoğlu, Belçika Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Didier Reynders ile görüşmelerinin ardından Dışişleri Bakanlığında ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, yaptırımların her türlüsüne karşı olduklarını belirterek, yaptırımlar yoluyla bir ülkeden bir netice alınamayacağını kaydetti.
“Hukuk kuralları üzerinde kurulan bir uluslararası sistemi ve çok taraflılığı destekliyoruz.” ifadesini kullanan Çavuşoğlu, bir ülkenin tek başına aldığı kararlara herkesin uyması yönünde baskı yapmasının uluslararası diplomatik olgunluğa yakışmayan bir hareket olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, AB ülkeleri ve NATO müttefiklerine yönelik buna benzer baskılar bulunduğuna dikkati çekerek, “ABD’nin yaptırım kararlarına karşıyız.” dedi.
Zarif: Çaresizlik ve acizliğin göstergesi
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, ABD’nin İran petrol yaptırımlarından muaf tutulan 8 ülkeye yeni muafiyet hakkı verilmemesi kararının “çaresizlik ve acizliğinin göstergesi” olduğunu belirtti.
ABD’nin muafiyetleri uzatmama kararına ilişkin resmi Twitter hesabından bir açıklama yayınlayan Zarif, Washington yönetimi ile bölgedeki müttefiklerini eleştirdi.
Zarif, açıklamasında şunları kaydetti: “İran’a karşı ekonomik terörizmin arttırılması, ABD rejiminin çaresizliği ve acizliği ile onun bölgedeki ortakları ve takipçilerinin kronik başarısızlığının bir göstergesidir. Sayın Trump! İran’ın kadim medeniyetinin mirasçıları, stratejilerini yabancıların ve Amerikalıların yol göstericiliğinde belirlemiyor.”
İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh de parlamentoda yaptığı konuşmada Amerika’nın petrolü politika malzemesi haline getirip silah gibi kullanarak büyük bir hata yaptığını belirtti.
AB: Kararı üzüntüyle karşılıyoruz
Avrupa Birliği (AB), ABD’nin İran petrol yaptırımlarından muaf tutulan 8 ülkeye yeni muafiyet hakkı verilmemesi kararının üzüntüyle karşılandığını duyurdu.
AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic, günlük basın toplantısında, ABD’nin İran’dan petrol ithali yasağına getirilen muafiyetlere son verme kararına ilişkin, “ABD’nin kararını üzüntüyle karşılıyoruz.” ifadesini kullandı.
Kocijancic, İran’ın yükümlülüklerini yerine getirmeye devam ettiği sürece AB’nin de nükleer anlaşmayı uygulayacağını söyledi.
Öte yandan Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ABD’nin İran yaptırımlarının arkasından dolanmak için Fransa, İngiltere ve Almanya tarafından kurulan “Instex” mekanizmasında ilerleme kaydedildiğini açıkladı.
Instex İran’ın petrol ve doğalgaz ihracatından elde ettiği gelirleri Avrupa Birliği ürünlerini almak için kullanabilmesini sağlamayı amaçlıyordu ama sonrasında bu hedefin profili düşürüldü. Diplomatlar bu mekanizmanın reel olarak insani yardım ve gıda gibi düşük hacimli işlemlerde kullanılabileceğini ifade ediyor.
Çin resmi şikayette bulundu
Çin Dışişleri Bakanlığı ise tek taraflı yaptırım kararını reddettiklerini ve yaptırım istisnasının sonlandırılması kararıyla ilgili resmi şikayette bulunulduğunu açıkladı.
Çin, İran’ın en büyük müşterisi konumunda ve geçtiğimiz yıl 29,3 milyon ton, yani gülük ortalama 585 bin varil, ithal etti.
Bakanlık sözcüsü açıklamasında “ABD’nin kararı Ortadoğu ve uluslararası enerji piyasalarındaki çalkantıyı arttıracaktır. ABD’ye sorumlu davranması ve yıkıcı değil yapıcı bir rol üstlenmesi çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Bahreyn kararı olumlu karşıladı
Bahreyn ise ABD’nin yaptırım istisnalarını uzatamama kararını mutlulukla karşıladığını duyurdu
Beyaz Saray, daha önce İran petrol yaptırımlarından muaf tutulan 8 ülkeye yeni muafiyet hakkı verilmeyeceğini açıklamıştı.
Açıklamada, ABD, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ortak şekilde küresel enerji piyasalarına tedarik konusunda güvence verdikleri belirtilerek, “İran petrolü piyasadan çekildikten sonra da küresel talebin karşılanacağını garanti etmek üzere bu vakitli adımı atma konusunda mutabık kaldık.” denilmişti.
ABD yönetiminin bu kararıyla “ABD’nin İran’dan petrol alımına yaptırım getiren kararından 2 Mayıs’a kadar 180 günlüğüne muaf tutulan” Çin, Hindistan, Japonya, Güney Kore, Tayvan, Türkiye, İtalya ve Yunanistan’ın muafiyetleri sona erecek.