Yabancılar Yasası komiteye geri gönderildi.

30
reklam alani

Views: 0

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Taşınmaz Mal Edinme ve Uzun Vadeli Kiralama Yabancılar Yasası Hakkında Yasa Gücünde Kararname ele alındı.

Süresi sona eren kararname, komiteden oy birliğiyle yasa tasarısı olarak genel kurula getirilirken, ilk sözü UBP Genel Sekreteri Hasan Taçoy aldı.

TAÇOY

Hasan Taçoy, tasarının komite aşamasına değinerek, yasa tasarısının geçtiği gün komitenin 10.00’da toplanması için çağrı yapıldığını ancak 11.30’da toplandığını ve toplantı yapılmadığı için Meclis’ten ayrılan UBP’li vekillerin mazeretli yazıldığını anlattı.

Tasarıdaki çekincelerini dile getiren Taçoy, tasarıyla ilgili murat edilenin ne olduğunu anlayamadığını söyledi. Taçoy, kürsüden tasarının maddelerini okuyarak, tasarının bu şekliyle meclisten geçmemesini ve geri çekilmesini istedi.

Hasan Taçoy, yasaların herkesin anlayabileceği üslupta olması gerektiğini kaydetti.

AMCAOĞLU

UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu da seçildiği günden itibaren ülkenin ihtiyacı olan yasaların geçmesi için gerekli hassasiyeti gösterdiğini söyledi. Amcaoğlu, yapılan yanlıştan dolayı katılamayan UBP’li milletvekillerinin mazeretli gösterilmesini eleştirdi.

Amcaoğlu, Meclis’in verimsiz çalışmasının sebeplerinin araştırılması ve çare aranması gerektiğini kaydederek, eksik ve yanlışlar tespit edilerek, daha faydalı çalışmanın yollarını bulmak gerektiğini anlattı.

HASİPOĞLU

UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu da yasa tasarısının ele alındığı komitenin üyesi olmadığını ancak yasa tekniği açısından bazı sakıncalar gördüğünü ve geri çekilmesi gerektiğini belirtti.

Hasipoğlu, yasa tasarısında sadece 1 maddenin satın almayı düzenlediğini ve tasarıda kiralamayla satın almanın iç içe girdiğini anlattı.

Yasaya ilişkin çekincelerini de dile getiren Hasipoğlu, amaca hizmet edecek ve pratikte uygulanacak yasaların geçirilmesi gerektiğini söyledi.

TOROS

CTP Milletvekili Fikri Toros da komite çalışmalarının uyumlu ve disiplinli yürüdüğünü kaydederek, toplantılarının zamanında başlaması ve verimli olması için uğraş verdiğini anlattı.

Toros, sözkonusu yasa tasarısının komite gündemine geldiği 27 Şubat’ta DPÖ’nün bir toplantısının gündeme geldiğini, bu toplantıya katıldığını, gecikeceği yönünde mesaj gönderdiğini ifade etti. Fikri Toros, toplantının gecikeceği konusunda konuk ve milletvekillerine bilgi verilmesi yönünde yaptığı mesajlaşmayı kürsüden okudu.

Ancak geldiğinde milletvekillerinin ayrılmış olduğunu kaydeden Toros, bunu kendisine saygısızlık olarak değil de bir aksilik olduğunu şeklinde değerlendirdiğini belirtti.

Toros, tasarının içeriğiyle ilgili bir çelişki algısı bulunduğunu ifade ederek, İçişleri Bakanının konuyla ilgili açıklamayı yapacağını söyledi.

ARIKLI

YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı ise yabancıların mal edinmesiyle ilgili geçmişte yaşanan sıkıntılara değinerek, tapuda çalışan memurların üzerine angarya yükler bindiğini ifade etti.

Arıklı, tapularda el yazısıyla yazılmış, sicille ilgili bilgiler bulunmasını eleştirerek, bu sıkıntıların ve bürokratik karmaşanın ortadan kaldırılması temennisinde bulundu.

BAYBARS

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da gündemde olan tasarının 2008’den beri yabancıların hem mal alımı, hem de kiralama işlemine ilişkin kurallar içerdiğini belirtti.

Tasarının görüşülmesi sırasında yaşanan sıkıntılara da değinen Baybars, komite çalışmalarında muhalefetin katkı sağlamasının önemine işaret etti.

Baybars, muhalefetin katkı koymak istemesi halinde, tasarıyı komiteye iade etmenin kendileri açısından uygun olduğunu açıkladı.

Tapu dairelerinin iş yoğunluğu ve yenilenememesi nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandığını anlatan Baybars, ihaleye çıkılan tapu otomasyon projesiyle tüm sıkıntıların giderileceğini belirtti. Baybars, online sistemle kişilerin bulundukları yerden işlemlerini yapabileceğini aktardı.

Baybars, verilerin bilgisayar sistemine geçişte hata payının önüne geçmek için titizlikle çalışıldığını da aktararak, emlak ve imarı yerel yönetimlere devretmek istediklerini; bunun da yerel yönetimler reformunun geçmesiyle birlikte hayata geçeceğini belirtti.

Ayşegül Baybars, konuşmasının ardından, tasarının uygulanması sırasında ortaya çıkabilecek yorum farkları adına komiteye geri gönderilmesini önerdi. Oylama sonucunda, tasarı, oy birliğiyle komiteye geri gönderildi.

KOMİTE KARARLARI

Genel Kurul’da daha sonra Dilekçe ve Ombudsman Komitesi’nin 1 Mart 2019 Tarihinde Yapmış Olduğu Toplantıda Aldığı Kararları Gösteren Cetveli ele aldı.

Cetvelin milletvekillerinin bilgisine getirilmesinin ardından ise Güvenlik Kamu Görevlileri Değişiklik Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesine geçildi. Tasarının bütünü oy birliğiyle kabul edildi.

Genel Kurul daha sonra bugünkü çalışmalarını tamamladı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşim yarın yapılaca

Paylaş