Views: 0
İngiltere Başbakanı Theresa May, İngiliz Parlamentosu’nda, milletvekillerine ülkesinin Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit) için B planı konusunda açıklamalarda bulundu.
May, geçen haftaki oylamanın ardından hükümetinin Brexit yaklaşımının değişmesi gerektiğinin ortaya çıktığını söyledi.
Konuşması sırasında Brexit anlaşmasına yaklaşımında 3 meseleye dikkati çeken Theresa May, muhalefetteki İşçi Partisi’nin işçi hakları konusundaki talebine vurgu yaptı.
İngiliz Başbakan, bu meselede daha esnek davranacağını belirtti.
AB ile bundan sonraki müzakerelerde parlamentoya karşı daha açık olacağı sözünü veren May, milletvekillerinin Brexit endişelerini azaltmak için de elinden geleni yapacağını dile getirdi.
Oylamanın ardından parlamentoda temsil edilen partilerin yöneticileri ve milletvekilleriyle görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten May, temasları “yapıcı” olarak nitelendirdi.
Ayrıca May, İrlanda Cumhuriyeti ile Kuzey İrlanda arasındaki sert sınır uygulamasında da geri adım atacaklarının işaretini verdi.
May, “Böylece İngiltere halkının bize vermiş olduğu görevi yerine getirecek, Birleşik Krallık’ın her bir vatandaşının ve parçasının haklarını gözeterek Avrupa Birliği’nden ayrılacağız.” ifadelerini kullandı.
Tedbir maddesi
Brexit müzakerelerinin başından bu yana Backstop, yani tedbir maddesi Londra ile Brüksel arasında en sorunlu maddelerden biri olarak görülüyordu.
İrlanda Cumhuriyeti ile Birleşik Krallık’ın parçası olan Kuzey İrlanda arasındaki fiziki bir sınır ve gümrük duvarı oluşmasını önleyecek acil durum mekanizması olarak da anılan tedbir maddesine değinen May, bazı seçenekler üzerinde çalıştığını aktardı.
Hükümetin, Brexit anlaşmasındaki “tedbir maddesi” krizini aşmak için Belfast Anlaşması’nı değiştireceği yönündeki iddiaları da yalanlayan May, “Hükümet Belfast Anlaşması’nı yeniden açmayacaktır, bu aklımdan bile geçmemiştir ve geçmez.” ifadesini kullandı.
May, “tedbir maddesi” ile ilgili kaygıları gidermek için bu konudaki itirazları dinleyeceğini ve bunları dikkate alarak AB tarafıyla görüşeceğini kaydetti.
Hükümetin AB ile bundan sonra yapacağı görüşmelerde İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda temsilcilerinin görüşlerine daha fazla yer vereceğini de söyleyen May, parlamentodaki komisyonların, iş dünyasının, sendikaların ve sivil toplumun da görüşlerini alacağını ifade etti.
“Anlaşmasız ayrılığı gündemimizden çıkarmadık”
Anlaşmasız ayrılık seçeneğini gündemden çıkarmadığını da belirten May, Lizbon Anlaşması’nın 50’inci maddesinin iptal edilmesinin de Brexit referandumuna aykırı olacağını ifade etti.
May, ikinci bir Brexit referandumunun İngiltere’yi parçalamak isteyenlerin elini güçlendireceğini ve demokrasiye olan inancı baltalayarak sosyal uyuşmaya da zarar verebileceğini de söyledi.
İngiltere’de yaşayan AB vatandaşlarının anlaşmasız Brexit durumunda da ülkedeki kazanılmış haklarını koruyacaklarını belirten May, süresiz oturum işlemleri için belirlenen 65 sterlinlik başvuru ücretlerinin de kaldırılacağını bildirdi.
May, parlamentoya bugün, bundan sonra izlenecek yola ilişkin “nötr” bir önerge sunacaklarını ve bunun da 29 Ocak’ta oylanacağını sözlerine ekledi.
Muhalefet: Göz boyama
Ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn ise May’in geniş tabanlı danışma planını “göz boyama” diye nitelendirdi.
Corbyn, partisinin 29 Ocak’taki oylamada anlaşmasız Brexit seçeceğini masadan kaldırmaya dönük değişiklik teklifi vereceğini bildirdi.
Corbyn, Brexit konusunda yeni referandum taleplerini de değerlendirmeye alacaklarını söyledi.
İngiltere Başbakanı Theresa May’in AB ile vardığı Brexit anlaşması parlamentoda 202’ye 432 oyla reddedilmişti.
Yine May hükümetini düşürmeye dönük İşçi Partisi’nin verdiği güvensizlik önergesi ise 306’ya karşı 325 oyla reddedilmişti.