Views: 0
Muratağa’da 14 Ağustos 1974’te topluca katledilen şehitlerden kimlik tespitleri tamamlanan 15’i daha, bugün Muratağa-Sandallar Şehitliği’ne defnedildi. 79 yaşındaki Hasan Hüseyin dışında, defnedilen 14 şehidin tümü, kadınlar ve çocuklardı.
DEFNEDİLENLER ARASINDA 4 YAŞINDAKİ ŞENİZ DE VAR, 79 YAŞINDAKİ EMİNE SALİH DE…
Kayıp Şahıslar Komitesi tarafından başlatılan çalışmalar neticesinde kimlikleri belirlenen; 18 yaşındaki Rahme Hasan, 79 yaşındaki Hasan Hüseyin, 68 yaşındaki Nadire Süleyman Ruso, 16 yaşındaki Sevim Arif, 4 yaşındaki Şeniz Arif, 13 yaşındaki Seval Arif, 35 yaşındaki Emine Bayram, 50 yaşındaki Ayşe Hüseyin Osman, 79 yaşındaki Emine Mehmet Salih, 19 yaşındaki Serpil Mehmet, 18 yaşındaki Sevgül Mehmet, 55 yaşındaki Emine Halil Kasap, 40 yaşındaki Fatma Erdoğan ve 14 yaşındaki Emine Süleyman ve 73 yaşındaki Rahme Hasan için ilk olarak Şehitler Camii’nde saat 10.00’da ayrı ayrı cenaze namazları kılındı. Cenaze namazlarını Din İşleri Başkanı Talip Atalay kıldırdı.
Daha sonra Muratağa- Sandallar Şehitliği’ne getirilen naaşlar askeri törenle defnedildi.
Şehitlerin defni sırasında saygı duruşu ve saygı atışında bulunuldu. Tabutlara sarılı bayraklar şehitlerin yakınlarına teslim edildi.
Defin törenine Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tuğgeneral Tevfik Algan, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ile diğer askeri ve sivil yetkililer ile şehitlerin aile ve yakınları katıldı.
“KIBRIS TÜRK HALKI ASLA UNUTMAYACAK”
Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan törende yaptığı konuşmada, 44 yıl önce 14 Ağustos 1974 tarihinde 26 günlük bebekten 95 yaşındaki ihtiyara kadar 126 masum ve savunmasız insanın katledilerek, dozerlerle toprağa gömülmesini Kıbrıs Türk halkının asla unutmayacağını kaydetti.
Benan 44 yıl önce Muratağa, Atlılar ve Sandallar’da yaşananların Rum-Yunan ikilisinin Enosis misyonlu terör örügütü EOKA’nın ilk katliamı olmadığını , ancak Kıbrıs Türk halkının güvenliğini sağlayan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Ada’daki varlığı sürdüğü sürece son olacağını vurguladı.
Benan, halkın böyle acıları bir daha yaşamaması ve yaşanılan acıların unutulmaması gerektiğini vurgulayarak, varoluış ve özgürlük mücadelesinin başarıya ulaşmasında en büyük payın şehitlerin olduğunu kaydetti.
Savaşın acısını en çok savaşanların ve geride bıraktıklarının bildiğini ifade eden Benan, “Bir daha bu topraklarda yeni acılar yaşanmamalı. Geçmişten dersler çıkararak, geleceği sağlam temeller üzerine kurarak, bizden sonraki nesillere güvenilir bir gelecek bırakmanın yollarını hep birlikte aramalıyız” dedi.
Türk ordusunun sayesinde Ada’ya barış geldiğini ifade eden Benan, Türkiye ve Türk askerinin Ada’daki barışın tek garantisi olduğunu ifade etti.
Benan, eşitlik, özgürlük ve Türk ordusunun güvencesinde yaşanabilir bir düzen istediklerini belirterek, bunun için de hep birlikte çalışmak ve devlete sahip çıkmak gerektiğini söyledi.
Bugün 15 şehidin şehitliğe defnedilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Benan, her bir şehidin aile ve yakınlarının ziyaret edip çiçek bırakacakları bir yer olacağını ifade etti.
Katliam çukurunda kimlik tespiti yapılan 4 kişi Ağustos 2017’de, 6 kişi Aralık 2017’de ve 12 kişi de Eylül ayında şehitlikteki ayrı mezarlara defnedilmişti.