Türkiye Altay tankının seri üretimine başladı.

169
reklam alani

Views: 2

Kendi tankını geliştirmeye devam eden Türkiye, ortaklarını da genişletiyor. Altay’ın seri üretimi için Savunma Sanayii Başkanlığı ile BMC arasında imzalar atıldı.

İlk etapta 40 adet gerçekleştirilecek üretime ek olarak “İnsansız Altay Tankı” da duyuruldu.

TOPLAMDA 250 ALTAY TANKI

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile BMC arasında imzalanan anlaşma doğrultusunda toplamda 250 adet Altay Tankı’nın seri üretimi gerçekleştirilecek.

Milli ana muharebe tankı Altay için belirlenen üretim planlamasında Altay T1, Altay T2 ve Altay T3 konfigürasyonları kurgulanmış.

Altay tankı için imzalar atıldı

Anlaşma seri üretim kapsamında şu madde başlıkları yer alıyor:

  • Seri üretim hattının kurulması,
  • 250 adet Altay’ın üretilmesi,
  • Güç Grubu Platformu üretilmesi,
  • İnsansız Kuleli Altay tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi,
  • Ürünlerin ömür devri lojistik desteğinin sağlanması,
  • Tank Sistemleri Teknoloji Merkezi’nin kurulumu ve işletimi.

    Altay tankı için imzalar atıldı

2009’DA PROJELENDİRİLMİŞTİ

Adını Kurtuluş Savaşı 5. Süvari kolordu komutanı Fahrettin Altay’ dan alan tankın projelendirilmesine 2009 yılında başlandı. İlk iki prototipi ise 15 Kasım 2012′ de tanıtıldı ve tank bilir kişiler tarafından tam not aldı.

 

2008 yılında projesi hazırlanan ve bu zamana kadar üzerinde çalışmalar yapılan Altay tankı bugün nihai olarak üretime hazır hale geldi. Savunma Sanayii Başkanlığı ile BMC-Roketsan ve Aselsan ortaklığıyla üretilecek olan Altay, sınıfın en modern ve en güçlü tanklarından biri olmaya aday.

Altay tankı özellikleriyle göz dolduruyor

DELİNEMEZ ZIRH

Tankların en büyük tehtidi olan zırh delici roketler, Altay’a işleyemeyecek. Özellikle Aselsan tarafnından geliştirilen ve farklı bir teknoloji ile üretilen biir tank zırhıyla donatılacak olan Altay, sahada düşmanın korkulu rüyası olacak.

Bu zamana kadar hiç denenmemiş ve gizli tutulan bir zırhla kaplanan Altay, sağlamlık ve güvenlikte rakiplerini geride bırakıyor.

Altay tankı özellikleriyle göz dolduruyor

KUVVETLİ TOP

Altay’ın kuvvetl zırhının içerisinde bir o kadar kuvvetli top bulunuyor. 120 mm ve 55 kalibre boyuttaki topla donatılacak olan Altay, ana silah olarak oldukça kuvvetli bir topa sahip olacak. Vurucu güç kabiliyeti açısından da oldukça büyük bir kapasiteye sahip olacak olan Altay en az 8 kilometre öteden hedefi tam 12’den vurabilecek.

Aselsan ve Roketsan’ın üzerinde çalıştığı yeni teknolojiler ile Altay’ın menzilinin daha da artırılması planlanıyor.

Altay tankı özellikleriyle göz dolduruyor

SINIFININ EN HAFİFLERİNDEN

Heybeti ve donanımlarıyla öne çıkan Altay, bir o kadar da hafif. Özellikle hareket kabiliyetini kolaylaştırmak adına hem güçlü hem sağlam hem de hafif malzemenin kullanılacağı Altay tankı tam 65 ton olacak. Hafifliği sayesinde yüksek hareket kabiliyetine sahip olacak olan Altay, şimdiden rakiplerini geride bırakmayı çoktan başardı.

Altay tankı özellikleriyle göz dolduruyor

İHA’LI MODEL DE GELECEK

TSK’ya 2020’de teslim edilecek olan Altay’ların en önemli özelliklerinden biri de insansız, robotik kontrol sistemine de sahip olacak olması. 250 adet üretilecek olan tanklardan bir tanesi insansız kuleli olarak geçen bir sistem ile idare edilebilecek. Bununla İnsansız tank sistemi ilk kez denenmesi planlanırken, uzaktan kumanda edilerek saha dışından da kontrlü sağlanabilecek.

Altay tankı özellikleriyle göz dolduruyor

DÜŞÜK MALİYET, YÜKSEK KALİTE

18 ay sonra banddan inecek olan ilk Altay hem maliyet hem de kaliytesiyle oldukça verimli bir silah olacak. Mehmetçik’in ve vatanın yeni koruyucusu Altay, üretim maliyeti olarak muadillerinin yarısını yakalarken, kalitede ise dünyanın en isi olarak bilinen Alman Leopard’ını yakaladı.

Zeytin Dalı Harekatı’nda yaşanan leopard tankı arızalarının yaşanmaması için yerli üretim ağının sağlamlaştırılması planlanırken, parçadaki dışa bağlılık bu sayede minimuma indirilecek. Buna ilave olarak sınırötesi faaliyetlerde kullanılması durumunda Almanlar “tank satmayız” tehdidiyle Türkiye’yi operasyonlardan vazgeçirmeye çalışmıştı. Altay’ın üretmiyle Türkiye bu alanda da bağımsızlığını ilan etmiş olacak.

TEK RAKİBİ ALMAN LEOPARD

Türkiye’nin milli tankı olma özelliğini taşıyan Altay, henüz seri üretime geçmemesine rağmen teknik özellikleri ve donanımlarıyla Alman Leopard’ıyla kafa kafaya yarışıyor.

2. Seri üretime girdiğinde yılda 750 adetlik kapasiteye ulaşması planlanan Altay, bu başarıyla dünya savunma otoritelerinin de dikkatini çekti. Altay ve Leopard’a ait bazı karşılaştırmalar:

ALTAY OTOKAR Mürettebat: Dört Ana silah: 120 mm 55 kalibre yivsiz Motor gücü: 1.500 beygir Maliyet (tahmini): 5.4 milyon $ Azami hız: 70 km

LEOPARD 2 Krauss& Maffei Wegmann Mürettebat: Dört Ana silah: 120 mm yivsiz Motor gücü: 1.500 beygir Maliyet: 5.7 milyon $ (2007) Azami hız: 72 km

Paylaş