Views: 0
Patates Kuzey Kıbrıs’ta tezgahta dahil yer bulamıyor. Satılan yerlerde ise fiyatları çok yüksek olduğundan alınamıyor.
Sosyal medyada bugün yayınlanan bazı fotoğraflardaki fiyatlar, vatandaşı isyan ettirdi.
Girne’de bugün çekilen fotoğrafta patates fiyatı 13,75
Başka bir kullanıcı Lemar Market’te çektiği fotoğrafı paylaştı. Burada ise patatesin fiyatı 24,59 TL .
Başbakan ve Bakanlar defalarca ‘denetim’ açıklamaları yapmalarına rağmen, fiyatların bu kadar yükselmesi denetimlerin yapılmadığını gösteriyor.
SORUMLU ÜRETİCİ DEĞİL, TÜCCAR”
Toprakta patates kalmadığından yakınan Patates Üreticileri Birliği Kooperatifi Sözcüsü Mehmet fiyatlardan dolayı halktan özür diledi ve bunun sorumlusunun üretici değil, tüccar olduğunun altını çizdi.
Yerli üretimin yok denecek kadar azalması nedeniyle, üreticinin elini tüccara kaptırdığını ifade eden Bicen, patates kıtlığının nedenlerine değindi, 3 sorunu öne sürdü. “Ekonomik girdi maliyetlerinin artış göstermesi birincil neden olabilir” diyen Bicen, ikinci sorunu ise şöyle aktardı:
“8 ay önce Güney Kıbrıs’taki tedarikçimiz, ELAM’ın tehditlerine maruz kaldı. Kuzey’den Güney’e geçen tedarikçiye “Türklerden ürün alırsan seni öldürürüz” demişler. İlkbahar ve Sonbahar ürün hasatlarının çatışması nedeniyle üretici zora girdi, ürün elinde kaldı.”
Patatesin ülkemizdeki mevcut fiyatlarını öğrenmek adına Patates Üreticileri Birliği Kooperatifi Sözcüsü Mehmet Bicen Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada fiyatlardan dolayı özür diledi.
Birlik Sözcüsü Bicen, Türkiye’den patates ithaline ilişkin son 2 denemede de ürünlerin denetimlere takıldığını ifade etti.
Daha önceden Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) ile anlaştıkları çerçevede, patatesi yıkayıp getirtecekleri konusunda mutabakata vardıklarını, ürünü KKTC’ye ithal etmeden önce, ülkede laboratuvar olmadığından Türkiye’de analize soktuklarını, Türkiye’de yapılan yıkama işleminin bakterili su ile yapıldığını bu nedenle de patatesin bakteri yuvası halini aldığını ve bu bakterilerin ölümcül olabileceğini anlattı.
Bicen, Türkiye’nin patateslerinin dünyada ‘kırmızı bültende’ bulunduğunu, hiçbir dünya ülkesinin Türkiye’den patates ithaline kalkışmadığını ifade ederek, her yıl tonlarca patates ihraç eden bir ülkenin, ithal eder duruma gelmesini “Bu demektir ki biz bitmişiz” şeklinde yorumladı.
İthal edilecek ürünlerin temizlenip yeniden analiz edileceğini belirten Bicen, patateslerin temiz çıkması halinde ithalin önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini, sağlıksız çıkması halinde ise yeni ürün bulunup yeniden ayni sürece tabi tutulacağını ifade etti.
“SU KITLIĞI GÜNEY’İ DE VURDU”
Son sorunun ise su kıtlığı olduğuna işaret eden Bicen, su kıtlığının Kıbrıs’ın Güneyine de yansıdığını ve yıllık 150 bin tona varan ihracatın şu sıralar 100 bin civarına gerilediğini, Mısır ve Fransa’dan da az miktarda patates ithal edildiğini kaydetti. Birlik Sözcüsü, KKTC’nin mevcut durumdaki bir yıllık üretiminin, Güney’de bir ayda çıkarıldığını ifade ederek, hükümetin üretimden yoksun politikalar ürettiğini kaydetti. Bicen, hükümetin gündeminde üretimle ilgili herhangi bir politika bulunmadığını, koalisyonun sermayeden yana olduğunu savundu.