Views: 0
Üniversite öğrencileri, en büyük sıkıntının ulaşım sorunu olduğunu, ülkede okul dışında vakit geçirecekleri yerlerin sınırlı ve öğrenci bütçesine uygun olmadığını düşünüyor.
Üniversite öğrencileri, sosyal yaşamlarının ekonomik nedenlerden dolayı kısıtlı olduğunu belirterek, okul dışında vakit geçirecekleri yerlerin sınırlı olduğunu söyledi. Öğrenciler, ekonomik anlamda sıkıntı çektiklerini söyleyerek, “ülke genelinde cebimizi destekler nitelikte mekânların olmaması bizi mağdur ediyor” şeklinde konuştu.
Gülbahar Kaçar:“Sosyal yaşamın maddiyata bağlı olması öğrenciyi mağdur ediyor”
“Kuzey Kıbrıs’ta öğrenci olmanın avantajdan ziyade dezavantajı olduğunu düşünüyorum. Adanın sosyal yaşamı öğrenci için cezbedici olsa da, sosyal yaşamın sadece gece hayatına yönelik olması özellikle kız öğrenciler için sıkıntılı bir durumdur. Öğrenciye yönelik sosyal yaşamın birde maddiyata bağlı olması da aktivitelerimizi engeller niteliktedir. Maddi gücü olmayan öğrenciler, sosyal yaşamdan geri kalması gün içinde sıkılmasına neden olmaktadır.”
İlknur Doğan:“Bütçesi olmayan öğrencinin sosyal yaşamı da olmuyor”
“Kıbrıs’ta öğrenci olmanın olumlu tarafından çok olumsuz tarafı mevcuttur. Ekonomisi bozulan adada, öğrenciler de sıkıntı içerisine girmektedir. Ev kiraları, geçim kaygısı ve okul harcı derken öğrencinin sosyal yaşamına ayıracak bütçesi kalmadığından dolayı sıkıntı yaşamaktayız. Bütçesi olmayan öğrenciler sosyal yaşamlarını ev-okul çevresinde geçirmek zorunda kalıyor. Aynı zamanda hem okul içerisinde hem de dışarıdaki ulaşımın yetersizliği de sosyal yaşamdaki faaliyetlerimizi engellemektedir.”
Sultan Dilekçi: “Öğrenciliğimizi kısıtlamalar ve sıkıntılarla geçiriyoruz”
“Adada öğrenciye yönelik sosyal yaşam alanın kısıtlanması, bizleri sıkıntıya sokuyor. Ulaşımın yetersizliği nedeniyle gidebileceğimiz yerlere gitmede sıkıntı yaşıyoruz. Bu tür olumsuzluklar karşısında öğrenciliğimizi kısıtlamalar ve sıkıntı içerisinde geçiriyoruz.”
Seda Yurdusev: “Ulaşımda sıkıntı yaşıyoruz”
“Kıbrıs’ta öğrencilik adanın yerlisi olan için avantajlı bir durumdur. Fakat yerli değilsen burada öğrenciliğini mağdur olarak geçirmek zorunda kalırsın. Özellikle öğrenciler için ulaşım ciddi anlamda bir problemdir. Çünkü sosyal yaşamını aktif halde sürmek isteyen birçok öğrencinin kendisine ait bir aracı yoktur. Aynı zamanda okul dışı ulaşımların da bizlerden fazla ücret talep etmeleri de öğrenci kesimini sıkıntıya sokmaktadır. Bu yüzden öğrencilerin ailelerinden aldıkları harçlıklarla Kıbrıs’ta okuyabilmek ciddi anlamda zordur.”
Nermin Kanat: “Adanın sessiz sakin olması cezbedicidir”
“Kıbrıs’ta öğrenci olmanın avantajından ziyade dezavantajı ön plandadır. Bununla birlikte sosyal yaşam Kıbrıs’ta öğrenim gören kızlar için sıkıntılıdır. Adada öğrenimini ve sosyal yaşantısını sürdürebilmek için birçok öğrencinin çalışması gereklidir. Özellikle tesettürlü kızlar için bu sıkıntılı bir durumdur. Çünkü buradaki tesettürlü kızların iş bulabilme olanakları zordur. Aynı zamanda bizlere farklı gözle bakılması da sosyal yaşamdaki aktifliğimizi bitirir durumdadır. Fakat adada olumsuzlukların yanı sıra olumlu yönleri de vardır. Kıbrıs’ın sessiz sakin bir ortam oluşu söylediğimiz olumsuzluklara rağmen bizleri cezbetmektedir.”
Saif Wadi Al-Ramahi: “Farklı kültürlerden arkadaş edinebiliyoruz”
“Öğrencinin adadaki sosyal yaşamının olumlu yönünden fazla olumsuz yönü vardır. Bunların içerisindeki en büyük sorunu teşkil eden ise ulaşımın yetersiz olması ve otobüslerin bakımsız olmasıdır. Otobüslerin yanı sıra otobüs duraklarının da bakımsızlığı nedeniyle öğrenci kesimi ciddi anlamda sıkıntı yaşamaktadır. Öğrenciler, yazda güneşten etkilenirken, kış mevsiminde yağmurun altında beklemek zorunda kalıyor. Bu olumsuzluklar karşısında öğrenciler bir de herkes tarafından sömürülerek mağdur oluyor. Fakat bunlara rağmen adada öğrenci olmanın olumlu yönleri de mevcuttur. Farklı kültürleri barındıran adada sosyal yaşamda farklı ülkelerden arkadaş edinebilmek avantajlı bir durumdur.”
Sadık Berrak: “Maddiyat sosyal hayatımızı olumsuz yönde etkilemekte”
“Öğrenciler için sosyal yaşam maddiyata bağlı olduğu için adada sosyal yaşamda aktif bir halde bulunamıyoruz. Öğrencilerin kullandığı TL’nin burada bir değeri bulunmamaktadır. Bunların yanı sıra öğrenciler için ulaşımın yetersizliği karşısında sosyal yaşamda pek aktif olduğumuzu düşünmüyorum. Adadaki sosyal yaşamın kumarhane ve gece hayatından ibaret olması da sosyal hayatımızı sıkıntıya sokmaktadır.”
Kemal Çapar: “Kıbrıs’ta öğrencilerin cebine göre mekan yok”
“Öğrenciler için adanın sosyal yaşamını yetersiz buluyorum. Özellikle öğrencilerin maddi açıdan zorluk çektiği adada sosyal yaşam sürdürebilmek zordur. Öğrencilerin sosyal yaşamını olumsuz yönde etkileyen en büyük etken, ulaşımın yetersiz olmasının yanı sıra otobüslerimizin bakımsız olmasıdır. Aynı zamanda öğrencilerin cebini destekler nitelikli yerlerin olmaması karşısında öğrencilik bizler için zorlu geçmektedir.”
Barış Çetin: “İhtiyaçlarımızı karşılarken sosyal yaşama para ayıramıyoruz”
“Kıbrıs’ta yaşamımızı sürdürmekte sıkıntı yaşıyoruz. Koşulların ve şartların öğrenciler için zorlu olması dolayısıyla tam anlamıyla sosyal bir yaşantımızın olduğunu söyleyemem. Maddi anlamda zorluk çeken öğrenciler okula Euro, ev taksitini Sterlin ve alışverişini TL üzerinden öderken üçe bölünüyor. İhtiyaçlarımızı karşılarken sosyal yaşamımıza ayırabileceğimiz bir para kalmıyor.”
Hasan Erduran: “Sosyal yaşam için adada belirli yerler var”
“Adada sosyal yaşam öğrenci için yeterli değildir. Devlet tarafından öğrencinin sosyal yaşamı için hizmet verilmemesi bizlerin sıkıntılı günler geçirmesine neden oluyor. Aynı zamanda belirli mekânların olması ve iş adamları tarafından adaya herhangi bir yatırımın yapılamaması ortaya tekdüzeliği çıkarıyor.”
Süreyya ÖZDEMİR – Yeni Bakış