Views: 0
Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), ithalatla ucuzluk geleceği yaklaşımının yanlış olduğunu, bu yaklaşımların dışa bağımlılığı artırıp Kıbrıs Türk ekonomisine büyük zarar vereceğini kaydetti.
KTSO’dan tavuk eti ithalatının serbest bırakılmasına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, hükümetin tavuk ürünlerinde rekabet ortamının sağlanması adına ithalatı serbest bırakmasının, Rekabet Kurulu’nun ve son çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin işlevsellikten uzak olduğu algısı yarattığı savunularak, “Devletin kurumları, yasaları, kanun hükmünde kararnameleri rekabeti sağlayamıyorsa, bunu sağlamak yürütmenin görevidir” denildi.
“İçerisinden geçmekte olduğumuz zor ekonomik şartlar altında devleti yönetenlerden talep ettiğimiz en önemli husus mal ve hizmet üretiminin artırılmasını sağlarken, kamu kaynaklarını en etkin şekilde kullanmak yönünde adımlar atmasıydı” ifadelerine yer verilen açıklamada, rekabet ortamının dışarıdan ithallerle değil, içerden müdahalelerle sağlanması gerektiği, kriz ortamlarında ve en zor durumda emirnamelerle narh konarak rekabet koşullarının kontrol edilmesinin sağlanabileceği dile getirildi.
Güney Kıbrıs’tan en az % 50 daha ucuz olan, her hangi bir kaçakçılığa neden olmayan bir ürün üzerinde halkın alım gücünü artırma gerekçesiyle ithalatın serbest bırakılmasının doğru bir yaklaşım olmadığı, tavuk fiyatlarında maliyetlerin üzerinde bir artış yapıldığına inanılıyorsa Tüketicilerin Fahiş Fiyatlardan Korunmasına İlişkin Yasa Gücünde Kararname çerçevesinde incelemelerin yapılması gerektiği belirtildi.
KTSO açıklamasında, krizden en az hasarla çıkabilmenin tek çaresinin toplum olarak daha fazla üretmek olduğu vurgulandı.
KTTO karkas et ithalatının da ivedilikle serbest bırakılmasını istedi
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, tavuk eti ithalatının 24 Eylül 2018 tarihinden itibaren serbest bırakıldığını açıkladı.
Çoğu dönemlerde, yakın pazarlardaki fiyatlarla kıyaslandığında oldukça pahalıya tüketebildiğimiz tavuk etinin ithalinin serbest bırakılması tarafımızdan memnuniyetle karşılanmıştır. Uzun yıllardan beri üzerinde önemle durulan bu adımı atmış olması hükümetimizin bazı zor kararları alabilme kapasitesine sahip olduğunu göstermesi bakımından da önem taşımakta ve bizi ayrıca memnun etmektedir.
İthalat yasakları ve ithalatta uygulanan fonlar, ülkemizdeki yüksek fiyatların önemli nedenlerinden biridir. Yüksek fiyatlar ve pahalılık nedeniyle, turizm ve yüksek öğrenim sektörlerinin gelirleri ile ayakta durmakta olan KKTC ekonomisi rekabet gücünü yitirmekte; bu arada insanlarımız çevre ülkelere göre çok daha yüksek fiyatlarla karşı karşıya kalmaktadırlar.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sayın Erkut Şahali, tavuk eti ithalinin serbest bırakıldığını duyurmak amacıyla yaptığı açıklamada, amaçlarının “yurttaşın alım gücüne katkıda bulunmak” olduğunu vurgulamış ve “rekabete dayalı bir fiyatın” oluşması umudunu dile getirmiştir. Kıbrıs Türk Ticaret Odası olarak beklentimiz, karkas et ithalatının da ivedilikle serbest bırakılmasıdır. Bu yönde atılacak adımlar ülkemizdeki hayatı ucuzlatacağı gibi, önemli gelir kaynaklarımızdan olan turizm ve yüksek öğrenim sektörlerinin devamlılığına da yardımcı olacaktır.
Fiyatlar aşırı yükselince, tavuk eti ithali serbest bırakılmıştı.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın aldığı ve Bakanlar Kurulu’nun onayladığı karara göre, bundan böyle ülkeye tavuk eti gelebilecek.
Yıllardır, özellikle 1, zaman zaman 2 işletmenin tekelinde olan ve en büyük yerli üretim olma özelliği taşıyan tavuk çiftliklerine, bu yolla alternatif yaratılmış oldu. Tavuk eti ithal etmek isteyen işletmeler, bundan böyle Veteriner Dairesi’nin koşullarını yerine getirmek şartıyla, yurt dışından işlenmiş ya da işlenmemiş tavuk eti getirebilecek. Bu kararın, piyasada ciddi anlamda tavuk eti ve ürünlerinin ucuzlamasını sağlaması bekleniyor.
Alınan kararın, tüketiciden yana önemli olduğu ve fiyatkarda da ciddi bir ucuzlama getireceği belirtildi. Buna göre, piyasadaki tekelin de kırılacağı, piyasanın daha ucuza tavuk ürünü tüketebileceği de vurgulandı.
Şahali: Tavuk eti ithali yürürlüğe girdi
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, tavuk eti ithalinin 21 Eylül Cuma gününden itibaren yürürlükte olduğunu söyledi.
BRT web habere konuşan Bakan Şahali, yurttaşın alım gücüne katkıda bulunmak amacıyla ve rekabete dayalı bir fiyat politikasının gelişmesi umuduyla bu adımı attıklarını belirtti.
Bakan Şahali, tavuk etinin ithalinin cuma gününden itibaren yürürlükte olduğunu, bu konudaki resmi bildirimi üyelerine duyurması amacıyla Kıbrıs Türk Ticaret Odası’na resmi yazıyla yaptıklarını söyledi.
Şahali, tavuk eti ithal etmek isteyen işletmelerin Veteriner Dairesi’ne başvurarak gıda güvenlik koşulları mevzuatını yerine getirmek şartıyla, yurt dışından işlenmiş ya da işlenmemiş tavuk eti getirebileceğini belirtti.