Views: 0
Mevlevi Köyü Muhtarı İsmail Ayyıldız, bölgedeki gaminilerin büyük sorun olduğunu söyledi. Muhtar Ayyıldız, gaminilerin bulunduğu bölgeden duman görünmemesine karşın keskin kokunun köylüyü etkilediğini belirtti. Buna bağlı olarak bölgede astım hastalığının baş gösterdiğini vurgulayan Ayyıldız, yetkililerin tedbir almasını istedi. Köyde 43 oda mezar gibi tarihi varlıkların ziyarete açılması gerektiğini de ifade eden Ayyıldız, bu değerlerin turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.
“Gamini yüzünden astım baş gösterdi”
Muhtar İsmail Ayyıldız, “Bölgedeki en büyük sorun gaminilerdir. Kokusu köydeki herkesi rahatsız ediyor. Gaminilerin olduğu bölgeden duman görünmüyor ama keskin bir kokusu var. Buna bağlı olarak son 1 yıl içinde bölgede astım hastalığı baş gösterdi. Köyde küçük çocuğu ve bebeği olanlar var. Aldığım bilgilere göre çocuklarda da astım görülmüş. Kaymakam vatandaşları makamına çağırdı ve bu konu görüşüldü. Gamini sahiplerine imzalı tebligat yapıldı” şeklinde konuştu.
“Sorumlular tedbir almalıdır”
“Gamini sahiplerine, gaminileri başka yere taşıması için yer gösterildi. Odunu bitirip kaldırmaları gerekiyor. Kimsenin ekmek parasından olmasını istemiyoruz. En azından yerleşim yerinden uzakta olsun. Devletin atayacağı bilirkişinin yönlendirmesiyle yer gösterilsin ve bu gaminiler taşınsın. Geçen aylarda gamini ve sahipleri ile ilgili ciddi şeyler gündeme geldi. Bu olayların ve çatışmaların yaşanmaması için sorumluların tedbir alması gerekiyor.”
“Arsa dağıtmakla iş bitmez”
“İçişleri Bakanlığı, kırsal kesim arsalarını ihtiyaç sahiplerine verdi. Sadece arsa dağıtmakla iş bitmiyor. Oraya ev yapanlara yol yapılmadı. Sadece elektrik ve su bağlandı.
Yol konusunda vatandaşlar, sıkıntı yaşıyor. Stabilize olan yolun asfaltlanması gerekiyor. Köyün ana giriş yolları karayollarına ait olduğu için, bizimle ilgili olan çalışmaların, sıra gelince yapılacağı belirtildi. Alt yapı ise belediyenin sorumluluğunda olduğu için bu sorun da belediyenin gündemindedir.”
“Oda mezarlar turizme kazandırılmalı”
“Turizm Bakanlığı’nın bölgede mevcut olan turizm varlıkları ile ilgili çalışma başlatmasını istiyoruz. Köyümüzde 43 oda mezarı var. MEYDER’in bu konuyla ilgili çalışması devam ediyor. Mevcut bölgenin temizlenmesi ve ziyarete açılması için sponsor aranıyor. Bu varlıkların turizme kazandırılmasını istiyoruz. Şu an 23 tanesi açık ve temiz durumdadır. Diğerlerinin de görsele açılmasını istiyoruz. Bu işler de Eski Eserler Dairesi’nin görevlendireceği kişi gözetiminde olmalıdır.”
“Varlık içinde varlıksız yaşıyoruz”
Bölgede bir manastır var. Yıkılmak üzeredir. Ön tarafında 4 mevsim akan bir su pınarı var. Pınar asırlık çitlembik ağaçları ile çevrilidir. Tarihine bakılınca, pınarın olduğu yerin altında, yer altı kilisesi denilen bir yer varmış. Yani kısacası varlıkların içinde varlıksız yaşıyoruz. Köyde 2 tane piramit var. Biri askeri birliğin içinde diğeri de yer altındaki manastırın çevresindeymiş. Tarihi varlıkları ziyarete kazandırmamız gerekiyor.”
“Su kuyuları kurumak üzere”
“Bahçe sulama ile ilgili sulama birliği su sıkıntısı yaşıyor.
Bölgedeki kuyular kurumak üzeredir. Narenciye ve tarım alanında iş yapan vatandaşlar, bahçesini sulamada zorluk çekiyor. Mevcut olan kuyulardaki su oldukça azaldı.
Neredeyse bitmek üzeredir. Türkiye’den gelen su köyümüze de bağlansa, bölgeli rahat edecek. Bu suyu vatandaşlar, içme suyu olarak talep ediyor.
Şu an kullandığımız içme suyu temizdir ama yaz dönemlerinde ufak tefek sıkıntılar yaşıyoruz.”
Melin DOBRAN – Yeni Bakış