Views: 0
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)/Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından verilen akşam yemeğinde büyükelçilere hitap etti.
Çavuşoğlu, dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı görüşmede, Türk vatandaşlarına uygulanan vizelerin kaldırılması ile Suriye ve İdlib konularının ele alındığını ifade etti.
Bakan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“İş adamlarımıza, özellikle tır ve kamyon şöförlerimize, resmi pasaport sahiplerine, servis pasaport sahiplerine vizelerin kaldırılması konusunda prensipte anlaştık. Bir yerden başlamamız lazım. Bayramdan sonra ortak çalışma grubumuz bir araya gelecek, bunu yürürlüğe koyacağız.Temennimiz tabii vizelerin tamamen kalkması. Yaşadığımız krizden önce böyleydi. Hatta pasaportsuz karşılıklı seyahatin görüşmelerine bile başlamıştık.”
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan İtalya’ya taziye
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi’ye, Cenova kentinde Morandi Köprüsü’nün bir kısmının çökmesi nedeniyle hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşı Milanesi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede, Çavuşoğlu, Milanesi’ye Cenova’da çöken köprüde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletti. Çavuşoğlu, ayrıca Türkiye ekonomisine saldırı sonrası verilen destek ve dayanışma için Milanesi’ye teşekkür etti.
İtalya’nın Cenova kentinde, dün A10 otoyolundaki Morandi Köprüsü’nün bir kısmı çökmüştü. Alışveriş merkezleri, fabrikalar, yerleşim yerleri, Cenova-Milano tren hattı ve Polcevera Nehri’nin üzerinden geçen köprüde yaşanan çökme sonucunda 39 kişi hayatını kaybetmişti.
“İnsani yardım konusunda açık ara birinciyiz”
Çavuşoğlu, Türkiye’nin girişimci insani dış politikasının dünyanın her yerinde Türk milletinin girişimci ruhunun yansıması olduğunu belirterek, bundan sonraki süreçte Dışişleri Bakanlığının daha güçlü ve dinamik olacağının altını çizdi.
Türkiye’nin dünyada insani yardım konusunda açık ara birinci olduğunu ve geçen yıl 8 milyar dolar insani yardım yaptığını hatırlatan Çavuşoğlu, “Bunun da bereketini görüyoruz. Şu günlerde bize en çok destek çıkan ülkelerin, milletlerin ve halkların bugüne kadar zor günlerinde yanlarında olduğumuz devlet, millet ve halklar olduğunu görüyoruz.” dedi.
Çavuşoğlu, Türkiye’nin yurtdışındaki misyon ve büyükelçilik sayısını artırmak için daima çalıştıklarını ifade ederek, Türk vatandaşlarına ve iş dünyasına daha iyi hizmet verebilmek için sadece sayıya değil, niteliğe de önem verdiklerini belirtti.
Dışişleri Bakanlığının kadrosunu güçlendirmek için çalışmalar yürüteceklerini dile getiren Çavuşoğlu, “Hain darbe girişiminin ardından Bakanlığımıza sinsice sızan hainleri de Bakanlığımızdan attık. Tabii ki Bakanlığımız daha da güçlendi fakat sayı olarak biraz azaldı.” diye konuştu.
Bakanlıktaki bu açığı kapatarak, yurtdışındaki Türk misyonlarını güçlendirmeye devam ettiklerinin altını çizen Çavuşoğlu, “Son aldığımız kararla büyükelçilerimizin yanına gönderdiğimiz ikinci kişilerin daha tecrübeli olmasına dikkat ediyoruz.” ifadesini kullandı.
“Vize serbestisi için AB ile çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız”
Bakan Çavuşoğlu, Avrupa Birliği (AB) ile vize serbestini hayata geçirmek için yürütülen çalışmaların sürdüğüne işaret ederek, “Önümüzdeki günlerde AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı (Frans) Timmermans ile yeni Bakan Yardımcımızla beraber ekiplerimizle bir araya geleceğiz. Vize serbestisi için AB ile çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.” dedi.
Türkiye’nin ABD ile bazı AB ülkeleriyle yaşadığı sorunların temelinde, bu ülkelerin tepeden bakma ve dayatmacı yaklaşımının olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, bu durumu “eski alışkanlıkların nüksetmesi” olarak niteledi.
Çavuşoğlu, “Avrupa Birliği veya AB ülkeleriyle ilişkilerimiz bana göre daha sağlam bir zeminde tekrar normalleşmeye başladı.” diye konuştu.
Türkiye-ABD arasında son zamanlarda yaşanan soruna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“ABD ile yaşadığımız sorun ise bugün sadece bizim değil, Avrupa’nın ve dünyanın rahatsız olduğu sebeplerden… Dayatmacı ve elindeki unsurları ve gücü başkalarına karşı saldırı olarak, hatta saldırı unsuru olarak kullanan bir ülkeden bahsediyoruz. Bunu NATO’da da açıkça gördük. Başkalarına saygı duymayan, sadece kendi çıkarlarını düşünen bir anlayışı görüyoruz.”
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ve verdiği yetkilerle, Türkiye’nin bu süreçte her anlamda üzerine düşeni yaptığının altını çizdi.
Türkiye’nin diplomasiyi işletmek istediğini fakat karşı tarafta bunu anlayacak doğru düzgün muhattabın olmadığını gördüğünü belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
“Yine her şeye rağmen biz var olan tüm sorunları çözmek için eşit ortak gibi her şeyi konuşmaya açığız. Bir şartla: Tehdit dili olmayacak. Uzlaşı için bir tarafın dayatması değil, iki tarafın konuşarak anlaşması. Tabii ki yaptırım gibi saçma sapan yollara da tevessül edilmeyecek. Oturup konuşarak her şeyi çözebiliriz. Biz buna varız.”