Döviz artışı için alınabilecek tedbirler sınırlı..

71
reklam alani

Views: 0

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, döviz artışı ile ilgili yapılması gerekenler konusunda gerekli çalışmaların yapıldığını dile getirerek, KKTC ekonomisinin bu tip dalgalanmalara karşı alınabilecek tedbirlerin sınırlı olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda milletvekillerinin güncel konuşmalarıyla, çalışma yaşamı, iş sağlığı ve güvenliği ile ekonomik konular da tartışıldı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami, eleştirileri yanıtlamak üzere söz aldı.

Yapılan çalışmaların olduğunu, yasakçı bir zihniyet içerisinde değil teşvik anlamlı bir çalışma yaptıklarını dile getiren Nami, tutarlı politikaların yürürlüğe girmesiyle bazı konuların düzeltilebileceğini belirtti.

Döviz konusunda yapılan çalışmalarda ilgi her kesimin katkılarını aldıklarını belirten Nami, ülkede alınabilecek tedbirlerin de sınırlı olduğunu, kısıtlı çerçevede yapabilecekleri bulunduğuna işaret etti.

Nami, ülkede TL borçlanmayı ön plana çıkaracak ne teşvik yapılabilir konusunda fikir eksersizi yapıldığını, çalışmaların sürdüğünü belirterek, tutarlı politikaların istikrarlı bir şekilde yapılmasıyla sonuç alınabileceğini ifade etti.

Ülkenin bugün itibarıyla cazip bir yatırım yeri olduğunu söyleyemeyeceğini kaydeden Nami, ülkede yatırım ikliminin iyi olmadığını, yasaların rekabet yaratabilecek bir dinamizmde olmadığını anlattı.

Tüm bunların 3 ayda düzeltilemeyeceğini, köklü değişiklik olması gerektiğini ifade eden Nami, kimseyi suçlamadan ve ülke ekonomisinin tablosunu göz ardı etmeden radikal adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

UBP Milletvekili Sunat Atun, “Ekonomik Konular” hakkında konuştu.

Bölge ve dünya ekonomik konjektüründe faiz oranlarının değiştiğini ve petrol ile döviz kurlarında farklılıklar cereyan ettiğini dile getiren Atun, döviz kurlarında olan hareketliliğin ülkeyi etkilediğini söyledi.

Dövizin ülkeye getirdiği dezavantajların sürekli sosyal medyada gündeme geldiğini belirten Atun, istikrar fonunun kullanılmasını eleştiren bir siyasi oluşumun olduğunu söyledi.

Atun, bu söylemleri, şu anda hükümet için ciddi bir imtihan olarak değerlendirdi.

Halkın ne yaptığını bilen bir hükümet görmek istediğini dile getiren Atun, hükümetin nasıl bir eylem yapacağını halka anlatması gerektiğini belirtti.

Enflasyonun en önemli sorun olarak karşımızda durduğuna dikkat çeken Atun, ülkedeki tüketimin azalması halinde hükümetin elzem harcamalar dışında harcama yapamayacak hale gelebileceğini kaydetti.

Alınan önlemlerin siyasi faturasını hep kendilerine kesenlerin bugün hükümette olduğunu söyleyen Atun, “ülkedeki ekonomik daralma politikası ile ilgili bir açıklama yapılması  gerekir” dedi.

Orta vadeli programın hazırlanması, ülke için hedeflenen ekonomik büyüme rakamının hesaplanması için çalışma yapılması  gerektiğini dile getiren Atun, 2019 ve 2020’nin hesaplanmasına da başlanması  gerektiğini söyleyerek, “bunlar oturduğumuz yerden olmuyor” dedi.

Ekonomi yönetiminin vakit kaybetmeden sağlanması ve bunun da herkes ile paylaşılması gerektiğini söyleyen Atun,  fiyat istikrar fonunu kullanma yönünde birçok beyanatın olduğunu anımsatarak, şimdiki hükümetin söylemlerini yerine getirmesini istedi.

Bireylerin dövizle borçlanması kurallarını belirlemenin çalışmasını yaptıklarını söyleyen Atun, bu çalışmanın birbirine bağlantılı olduğunu ve bu önemli çalışmayı da uzmanlar eşliğinde tam 9 ay çalıştıklarını kaydetti.

AB Merkez Bankasının herhangi bir kur hedefi koymamasının da çok manidar olduğuna dikkat çeken Atun, AB’nin enflasyonun halen beklenen hedefin altında olduğunu söylediğini, KKTC’ye bakıldığında ise ülkede ekonomik büyüme istenmesi halinde, bunun da bir planla ülkenin önüne konulması gerektiğini fakat şu ana kadar da bu konuda hiçbir hazırlık görmediklerini kaydetti.

Atun ayrıca, hükümetin özellikle, enflasyon, kur, devlet gelirlerinin düşmesi, yerli yatırımcı ve finansman konularında ne yaptığını açıklamasını istedi.

 

Paylaş