DP Parti Meclisi kararını verdi.. DP, dörtlü koalisyonda yer alacak

70
reklam alani

Views: 0

Demokrat Parti (DP) genişletilmiş Parti Meclisi (PM) koalisyon hükümeti konusunda partinin tavrını belirleme gündemiyle saat 18.00’de toplandı.

Demokrat Parti Parti Meclisi 4’lü Koalisyon kurulması için karar verdi. DP PM’de 67 Oya 15 oy ile 4’lü kararı çıktı. Kararı Serdar Denktaş açıkladı. 

Kilit parti olarak gösterilen DP’nin  UBP, DP ve YDP üçlü koalisyonunda mı yoksa CTP, HP, TDP ve DP dörtlü koalisyonunda mı yer alacağı kesinleşmiş oldu.

Genişletilmiş Parti Meclisi, Genel Başkan Serdar Denktaş başkanlığında saat 18.00’de DP Genel Merkezi’nde toplandı.

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, Parti Meclisi toplantısının ardından alkışlar ve marşlar eşliğinde koalisyon çalışmalarıyla ilgili alınan kararı açıkladı.

Denktaş şunları söyledi:

“Dün itibariyle bir taraftan da önerileri almış durumdaydık. PM, seçenekleri değerlendirerek bir sonuca varmış oldu. Bu akşam gerçekten hem ülkemiz hem halkımız için çok önemli bir karar alındı. Bu kararı alırken bu ülkede siyasal kutuplaşmadan değil toplumsal birlik ve beraberlikten yana taraf olduk. Ayrımcılıktan yana değil herkes için daha iyi bir ülke yaratabilmekten yana taraf olduk. Önümüzdeki seçenekleri değerlendirdiğimizde bir tarafta bize vaat edilen mevki, daha fazla bakanlık ve imkan vardı. Ama partimiz bunu seçmedi. DP, özgürlükçü, eşitlikçi ve demokratik duruşunu, bu devletin itibarının yeniden yükseltilmesini, halkın gelecğeini ve refahını seçti. Daha fazla özgürlük ve insan hakları için çalışmaya devam edeceğiz. 4 partili koalisyonun ülkemize ve halkımıza hayırlı olmasını dileriz.

Eğer Sn. Özgürgün’e hiç hükümet kurma şansı verilmeseydi, sivil darbeden söz edilebilirdi. Ama böyle olmadı. Ciddi olarak söyleyeyim, mümkün olduğunca PM’de yönlendirme yapmamaya çalıştım. Hangi karar çıksa buna uymak durumundaydık. Ümit ederim yürür. 

Özel mesaj kutuma, sosyal medyadaki hesabıma çok tepkiler geldi. Ama bir avantajı var cep telefonlarının; bu mesajı atan kimdir diye araştırabiliyorsunuz. Büyük bir çoğunluğu da partimize oy verenlerden değil, partimize çalışmayanlardan gelmiş. Belli ki üzerimizde bir algı operasyonu idi.

İki bakanlık olursa altı dolu dolu, YAGA, AB Koordinasyon, Vakıflar İdaresi gibi ek kurumlar vardı… 3 bakanlık istersek Maliye ve Turizm’in şimdiki hali dışında ya Milli Eğitim ya Dışişleri Bakanlığı teklifi vardı. Şu anda oluşacak olan; Maliye Baknalığı altında gümrük, hazine ve para kambiyolar ve Turizm Bakanlığıdır.

Herhangi bir hükümetin 4’lü, 3’lü, 7’li de olsa ülkenin şu anda geçmekte olduğu ayrıştırma yerine kucaklama görevi olmalı. Kamplaşmanın önüne geçmek, halkın bütününe sahip çıkacak bir yaklaşım sergilemek durumundadır.

Ekonomik protokolün yürütülmesinde Maliye Bakanlığı sorumlu olacak. Gerekli tadilatlar yapılabilir ama o yönde uğraşacağız. 

Türkiye ile burada oluşacak her hükümet iyi ilişki içinde olmak durumunda. İyi ilişki nedir? Her söylenene evet demek iyi ilişki değildir bana göre. Ortaya konanı oturup anlamak, olmayacak bir şeyse nasıl veya neden yapılamayacağını anlatmak, samimi olmak ve hakikaten Türkiye ile birlikte yürümeyi hedeflemek her hükümetin görevi olmalı. Türkiye’nin bizden istediği nedir? Mali katkıların program çerçevesinde doğru kullanılması… Bunun için bize, halka, sendikalara ve Türkiye’ye düşen görevler var. Orta-ortanın sağı-orta-ortanın solu 4 parti bir koalisyon kuruyor. Oy kullananların yüzde 54’ünü temsil ediyoruz. 

7 Ocak erken genel seçiminin üzerinden 3 hafta geçti. Seçimlerinde hiçbir partinin Cumhuriyet Meclisi’nde tek başına çoğunluğu sağlayamaması nedeniyle başvurulan koalisyon modelleriyle ilgili görüşmeler de bu süre zarfında gayri resmi ve resmi olarak sürdürüldü.

İlk görüşmeler, gayri resmi düzeyde Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Demokrat Parti (DP) arasında dörtlü koalisyona yönelik oldu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 24 Ocak’ta hükümeti kurma görevini sandıktan birinci parti olarak çıkan UBP’nin Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’e verdi.

Ancak HP, CTP ve TDP parti meclislerinde UBP ile koalisyon konusunda görüşmeme kararı aldı.

HP, UBP’ye randevu vermedi, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ile TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Özgürgün ile bir araya geldi ancak koalisyonu görüşmedi.
DP’deki ziyaretinden sonra “ışık var” mesajı veren Özgürgün, YDP ile de bir araya geldi.
Özgürgün, “DP ile YDP’yi ziyaretten sonra bir koalisyon konusunda adım atabileceğimi görüyorum” açıklamasında bulundu.

DP Genel Başkanı Denktaş ise, Özgürgün ile görüşmesinin ardından “UBP’nin ortaya koyduğu görüş ve düşünceleri de değerlendirmeye almak durumundayız. Ortaya konan görüşler bizim için yeterli. Parti Meclisi’nde son noktaya ulaşmış oluruz” şeklinde konuştu.
Denktaş, tabanının ve çevresinin dörtlü koalisyon kurmaması için kendisine baskı yaptığını da söyledi.

UBP ve DP, başkanlar düzeyinin yanı sıra bir kez de heyetler düzeyinde görüştü.
Öte yandan, dörtlü koalisyon konusunda cuma günü 7. kez bir araya gelen siyasi parti başkanları olumlu sonuca ulaştıklarını açıkladı. Dört parti de kararın yetkili organlara kaldığını belirtti.

Dörtlü koalisyon için teknik düzeyde yapılan çalışmada, hükümet programı taslağı da hazırlanmıştı.

DP’nin yanı sıra bu akşam HP ve CTP’nin parti meclisi toplantıları var. TDP’nin toplantısı ertelendi, YDP ise yarın toplanacak.

 

Paylaş