Views: 0
Sandıktan çoklu koalisyon hükümet modellerinin çıkmasının ardından gelen Başkanlık Sistemi tartışmaları, artarak devam ediyor.
Bazı STÖ’ler, siyasiler ve Ekonomi çevreleri başkanlık sisteminin de gündeme gelmesi konusunda çağrıda bulunmuştu.
Meclise giren altı partinin genel sekreterlerinden görüş alan Kıbrıs Postası, koalisyon kurma konusunda görüş ayrılığı yaşayan siyasi partilerin, başkanlık sistemi konusunda da ayni kaderi yaşayacağını gözlemledi.
DURSUN OĞUZ: “GEÇMİŞTE DE GÜNDEME GELEN BU SİSTEMLE İLGİLİ UBP OLUMLU GÖRÜŞ BELİRTMİŞTİ. MECLİS MUTABAKATI İLE OLUR”
Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Dursun Oğuz, başkanlık sisteminin daha önce de gündeme geldiğini ve UBP’nin konuya ilişkin görüşünün değişmediğini ifade etti. Parlamenter sistemden başkanlık sistemine geçişin bir sistem değişikliği olduğunun altını çizen Oğuz, bunun ancak Meclis içinde oluşacak mutabakatla gerçekleşebileceğini vurguladı. Sistemin ülkeye uyumunun tartışılması gerektiğini de kaydeden Oğuz, Meclis’te oluşan şu anki aritmetiği örnek olarak sundu. Oğuz, “Geçmişte de gündeme gelen bu sistemle ilgili UBP olumlu görüş belirtmişti” şeklinde konuştu.
TOLGA ATAKAN: “TOPLUMSAL KONSENSÜSÜN OLUŞMADIĞINA DAİR DÜŞÜNCELERİMİZ VAR. KESİNLİKLE MASAYA GETİRİLMELİ…”
Halkın Partisi Genel Sekreteri Tolga Atakan, başkanlık sisteminin kesinlikle masaya yatırılması gereken bir konu olduğunu ifade etti. Ülke için getirileri ve götürülerinin tam olarak tartışılması gerektiğini kaydeden Atakan, “Başkanlık sistemiyle ilgili toplumsal konsensüsün oluşmadığına dair düşüncelerimiz var” şeklinde konuştu.
ERDOĞAN SORAKIN: “PARLAMENTER SİSTEM ÜLKEMİZ İÇİN DAHA UYGUN. PARTİ MECLİSİMİZ DE BÖYLE DÜŞÜNÜYOR…”
Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, başkanlık sistemi konusunda parti içerisinde daha önce tartışıldığını fakat yeni bir değerlendirmede bulunmadıklarını ifade etti. Başkanlık sisteminin şu sıralar ülke gündeminde olduğunu belirten Sorakın, önümüzdeki süreçte, gerek duyulması halinde konunun Parti Meclisi’ne (PM) yeniden taşınacağını ifade etti. Geçmiş dönemlerde PM içerisinde başkanlık sistemine ilişkin yapılan değerlendirmeyle ilgili konuşan Sorakın, “Benim parti kararı olarak tek söyleyebileceğim, geçmiş zamanlarda Parti Meclisimiz (PM) içerisinde yapılan değerlendirmede, parlamenter sistemin, başkanlık sistemine nazaran ülkemiz için daha uygun olduğu kararıdır. Dediğim gibi, önümüzdeki günlerde gerekirse PM konuyu değerlendirmeye alacaktır” açıklamasında bulundu.
ASIM İDRİS: “İNSANLARI DEĞİŞTİRMEDEN, SİSTEMİ DEĞİŞTİRMEK KOLAY DEĞİL. BİZ PARLAMENTER SİSTEMİ TAM OLARAK UYGULUYOR MUYUZ Kİ?”
Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Sekreteri Asım İdris, TDP olarak uzun zamandır başkanlık sistemiyle ilgili bir tartışma gerçekleştirmediklerini ifade ederek, “Ama bilimsel olarak incelenip, tartışılabilir” dedi. İlk olarak ülke koşullarının başkanlık sistemine uyumunun sorgulanması gerektiğine dikkat çeken İdris, “İnsanları değiştirmeden, sistemi değiştirmek kolay değil” açıklamasında bulundu. Başkanlık sistemiyle ilgili kişisel kaygıları olduğunu belirten İdris, “Biz parlamenter sistemi tam olarak uyguluyor muyuz da yeni sisteme geçmeyi düşünüyoruz?” sorusunu sordu. ABD’de başkanlık sisteminin uzun yıllardır uygulanmasının sebebine değinen TDP Genel Sekreteri İdris, “Oradaki siyasi partilerin görüşlerinin çok yakın. Bizim ülkedeki siyasi partilerin görüşleri birbirinden çok uzak. Bu nedenle bizim toplumumuz için başkanlık sisteminin kötü sonuçlar doğurabileceğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
AFET ÖZCAFER: “BAŞKANLIK SİSTEMİ, KURUCU LİDER RAUF RAİF DENKTAŞ’IN DÖNEMİNDE DE GÜNDEMDEYDİ. HAKKINDA DÜŞÜNMELİ, FİKİR ÜRETMELİYİZ”
Demokrat Parti Genel Sekreteri Afet Özcafer, partisinin başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarının ortada olduğunu belirterek, istikrarsız bir hükümetin ekonomik yönden doğurabileceği etkilerin şuan hissedilebildiğini ifade etti. Özcafer, “Ekonomik protokol imzalanmadan yapılacak bir erken seçimin, ülkeye zarar vereceğini bir tek DP söylemiştir fakat şu durumda, biz söylemiştik, bakın ne duruma geldik diyebilecek bir durumda değiliz” dedi. Koalisyon krizine de değinen Özcafer, “Şuan halen siyasi partiler hükümet kurma sıkıntısı yaşıyor” açıklamasında bulundu. Kurucu lider Rauf Raif Denktaş’ın da döneminde başkanlık sisteminin gündeme geldiğini belirten Özcafer, “Bu konu Genel Başkanımız Serdar Denktaş tarafından da birçok kez konuşulmuştur. Mevcut parlamenter sistem evet güzel ama bazıları açığını bulmaya çalışıyor. İhtiyaç duyuldu diye hemen peşine düşecek değiliz ama üzerine düşünmeli, fikir koymalıyız. Ben hukukun üstünlüğüne inanan biri olarak, bu sistemin tartışılabileceğini söylüyorum” şeklinde konuştu.
BERTAN ZAROĞLU: “PARLAMENTER SİSTEMİN AÇIKLARI OLDUĞU ORTADA… BİZ YDP OLARAK BU SİSTEME SICAK BAKIYORUZ”
Yeniden Doğuş Partisi Genel Sekreteri Bertan Zaroğlu, ülkede 43 yıldır uygulamada olan parlamenter sistemin açıkları olduğunu kaydetti. Gelinen noktada başkanlık sisteminin, Türk gelenek ve göreneklerine göre uygun bir sistem olduğunu belirten Zaroğlu, “Parti olarak da üzerinde konuştuğumuz ve tartıştığımız Başkanlık sistemiyle ilgili gerekli zeminin oluşturulması sonrası Anayasal değişikliğe gidilmesi gerekecek” diyerek, Anayasal değişiklik kararının alınması durumunda, ortaya koyacakları önerilere de değindi.
Zaroğlu, “Devletimizin isim değişikliği için de öneride bulunacağız. Bilindiği üzere, Birleşmiş Milletler 2004 sürecinde ve ayni zamanda İslam Teşkilatı Zirvesi sırasında bizler Kıbrıs Türk Devleti olarak temsil edilmiştik. Devletimizin isminin Kıbrıs Türk Devleti olması için önerimizi, gerektiği zaman sunacağız” dedi. Başkanlık sisteminin Güney’de ve diğer birçok dünya ülkesinde, verimli bir şekilde işlediğini belirten Zaroğlu, “Biz YDP olarak bu sisteme sıcak bakıyoruz” açıklamasında bulundu.