Tuhaf bir anket daha yayınlandı.

197
reklam alani

Views: 0

Akademik Sürekli Eğitim Merkezi  AKSEM’in Aralık 2017 tarihli 774 kişi ile bire bir görüşme yöntemi ile yaptığı ve “Partilerin Karma ve Kullanmayanların Dağıtılmamış Oranlarına” göre seçimde UBP yüzde 18,4 ile birinci; CTP yüzde 14 ile ikinci; TKP Yeni Güçler yüzde 7,6 ile üçüncü DP ise yüzde 5,7 ile dördüncü geliyor… YDP’nin oy oranı yüzde 3,5, HP yüzde 2,8. TDP ise yüzde 2,7’de…

 

Yapılan bir önceki ankete göre ise UBP, CTP, DP, TKP-YG ve YDP’nin oylarını yükselttiği anlaşılırken HP’nin ise son ankete göre yüzde elliyi aşan bir düşüş göstermesi dikkat çekiyor… DP’nin ise %10’u aşması nedeniyle baraj sorunu yaşamadığı görülüyor.

%11,7 oranı ile her on kişiden birinin karma oy kullanacağı anlaşılan araştırmaya göre oy kullanmayanların oranı ise %23,1…  

Bu hesaba göre milletvekili dağılımı ise UBP 20; CTP 16; TKP 7; DP 4; YDP 3; HP ise 1 milletvekili çıkarıyor. Yine bu hesaba göre İkili Koalisyon ihtimalleri ise UBP-TKP YG koalisyonu 27 Milletvekili; UBP-CTP koalisyonu 36 Milletvekili ile gerçekleşebilir görülüyor… Bu oranlara göre üçlü koalisyon ihtimalleri de bulunuyor.

Kıbrıs Postası’nın haberi…

Akademik Sürekli Eğitim Merkezi  AKSEM’in Aralık 2017 tarihli 774 kişi ile bire bir görüşme yöntemi ile yaptığı ve “Partilerin Karma ve Kullanmayanların Dağıtılmamış Oranlarına” göre seçimde UBP yüzde 18,4 ile birinci; CTP yüzde 14 ile ikinci; TKP Yeni Güçler yüzde 7,6 ile üçüncü DP ise yüzde 5,7 ile dördüncü geliyor…
YDP’nin oy oranı yüzde 3,5, HP yüzde 2,8. TDP ise yüzde 2,7’de…

Yapılan bir önceki ankete göre ise UBP, CTP, DP, TKP-YG ve YDP’nin oylarını yükselttiği anlaşılırken HP’nin ise son ankete göre yüzde elliyi aşan bir düşüş göstermesi dikkat çekiyor…

DP’nin ise %10’u aşması nedeniyle baraj sorunu yaşamadığı görülüyor.

%11,7 oranı ile her on kişiden birinin karma oy kullanacağı anlaşılan araştırmaya göre oy kullanmayanların oranı ise %23,1…

Bu hesaba göre milletvekili dağılımı ise UBP 20; CTP 16; TKP 7; DP 4; YDP 3; HP ise 1 milletvekili çıkarıyor. Yine bu hesaba göre İkili Koalisyon ihtimalleri ise UBP-TKP YG koalisyonu 27 Milletvekili; UBP-CTP koalisyonu 36 Milletvekili ile gerçekleşebilir görülüyor…

Bu oranlara göre üçlü koalisyon ihtimalleri de bulunuyor.

Araştırmanın Yazarları ise Doç. Dr. Hüda Hüdaverdi; Araştırmacı Ayşe Buran; Asra Babayiğit ise Araştırma Koordinatörü olarak görev aldı.

Öte yandan ankette KKTC’nin devamını isteyenlerin oranı ise yüzde 27,3.

Araştırmada şu ifadelere yer verildi; “iki Bölgeli Federasyon talebi azalmaktadır. Konfederasyon isteyenlerin sayısı bir önceki ankete göre artış göstermeye devam ederken aynı zamanda Türkiye’ye bağlanma gündeme geliyor ve % 14,9 gibi ciddi bir oranı temsil ediyor. Süreç uzadıkça net bir şekilde federasyon umutlarının azaldığı ve alternatif çözüm arayışlarına yöneldiği görülmektedir…”

Partilerin Karma ve Kullanmayanların Dağıtılmamış Oranları.

Ankette şu ifadelere yer verildi:

“Çalışmaya katılan katılımcıların %23,1’i oy kullanmayacağını %76,9’unun ise oy kullanacağını bildirmektedir. Bu oran 2013 seçimindeki %70 oy kullanma oranı ile benzerlik göstermektedir. Avrupa’daki %50-60 oranlarındaki kullanma oranı göz önüne alındığında bu oranının kabul edilebilir iyi-orta düzey bir oy kullanma oranı olduğu düşünülebilir.

Karma oyun da yine %11,7 oranı ile yüksek düzeyde düşünüldüğü anlaşılmaktadır. Dolayısıyla 10 kişiden biri karma oy kullanacağı anlaşılmaktadır. Parti dağılımları ise incelendiğinde UBP’nin %18,4 oranı ile birinci parti olduğu görülmektedir. İkinci parti CTP %14 oranda görülmektedir.

Üçüncü parti konumunda olan TKP Yeni Güçler %7,6’dır. DP’nin %5,7 aldığı görülmektedir. YDP’nin oy oranı da %3,5 olarak bulunmuştur. HP’nin oyları %2,8 oy aldığı ve TDP’nin oy oranı %2,7 olarak belirlenmiştir.”

Grafik 3. Partilerin Karma ve Kullanmayanların Dağıtılmış Oranları.

Ankette Dağıtılmış oranlar yani karma ve oy vermeyenler değerlendirme dışı bırakılarak elde edilen veriler partiler açısından incelendiğinde bugün bir seçim olsa 6 partili bir parlamento yapısında oluşacağı görüldüğü belirtildi.

Ankette şu değerlendirme yapıldı; “UBP’nin %33,4 oranıyla birinci görüldüğü ve 2013 seçimlerinde aldığı %28 aldığı oya göre %5 civarında oylarını yükselttiği görülmektedir. İcraatları ile değil ama pek çok kişiyi vatandaş yapması ile ön plana çıkan UBP’nin kurduğu CTP-UBP ve UBP-DP hükümetlerinin başarısızlığına rağmen yükselme eğiliminin olduğu bir önceki araştırmada olduğu gibi görülmektedir.

CTP incelendiğinde ise oy oranının %25,4 olduğu görülmektedir. 2013’te aldığı %38 oy oranı düşünüldüğünde oylarının üçte birini yitirdiği ve ciddi bir düşme eğilimi içinde olduğu yine teyit edilmiştir. CTP’nin 2013 seçiminden sonra kurduğu CTP-DP ve CTP-UBP hükümetlerinin halkı tatmin etmeyen icraatları ve parti içinde meydana gelen iç çekişmelerin CTP’yi ciddi oranda bir yıpratma sürecine soktuğu görülmektedir. TKP Yeni Güçler’in çok ciddi bir yükselme eğilimi içinde olduğu görülmektedir. %13,7 oy oranına sahip olduğu ve bir önceki araştırmaya göre oy oranını BKP ile ittifak yaparak %2 oranında artırdığını görebiliriz.

DP %10,4 oranında bir oy yapısına sahip olduğu görülmektedir. Bu oy oranı %22 düzeyindeki 2013 seçimleri ile karşılaştırıldığında yarı yarıya oylarını yitirdiği gözlenmektedir. Özellikle CTP-DP ve UBP-DP hükümetleri döneminde isteneni ortaya koyamayan ve pek çok vaat ettiği değişikliği gerçekleştiremeyen DP’nin ciddi oranda gerilediği ama iddia edilene göre baraj altında olmadığı görülmektedir”

Tablo 8. Mayıs 2017 ve Aralık 2017 anketlerinin karşılaştırılması

Paylaş