Views: 0
Türkiye‘nin öncülüğünde Mısır tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunulan ve “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiği” kararın ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına aykırı olması sebebiyle “hukuken geçersiz” sayılmasını öngören tasarı, ABD tarafından veto edildi.
ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etmesinin ardından BM nezdinde şu ana kadarki en önemli girişim olan BMGK’daki Kudüs tasarısı oylaması yapıldı.
Türkiye’nin öncülüğünde hazırlanan ve BMGK üyesi Mısır tarafından gündeme getirilen Kudüs tasarısı, konseyin toplam 15 üyesinin 14’ünün lehte oy kullanmasına karşın ABD tarafından veto edildi.
14 üye lehte oy kullandı
ABD’nin vetosuna karşın konseyin kalan üyeleri İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, Uruguay, Bolivya, Etiyopya, İtalya, Japonya, Kazakistan, Senegal, İsveç ve Ukrayna, Mısır’ın tasarı lehinde oy kullandı.
Oylama öncesinde yaptığı konuşmada Mısır’ın BM Daimi Temsilcisi Amr Abdüllatif Abdulatta, neden tasarıyı gündeme getirdiklerini açıkladı ve ABD’nin Kudüs’ün nihai statüsüne etki edecek bu adımının kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Uruguay’ın BM Daimi Temsilcisi Elbio Rosselli da yaptığı kısa konuşmada Mısır’ın tasarısına destek vereceklerini ve Kudüs’le ilgili BM kararlarının açık olduğunu vurguladı. İki devletli çözümün önünü tıkayan ABD’nin Kudüs kararının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.
İngiltere’nin büyükelçiliği Tel Aviv’de kalacak
Benzer şekilde İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da yaptığı açıklamada İngiltere Büyükelçiliğinin Tel Aviv’de kalmaya devam edeceğini dile getirdi.
Oylamanın ardından söz alan ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley ise ABD’nin Kudüs konusundaki pozisyonunu bir kez daha dile getirdi ve mevcut yaklaşımlarını koruyacaklarını belirtti.
BM Genel Kurulu’na getirilebilir
ABD’nin söz konusu tasarıyı BMGK’da veto etmesi üzerine konunun BM Genel Kurulu’na taşınacağı ve bu platformda üçte iki çoğunlukla kabul edilmesi için çaba gösterileceği belirtildi.
Dün Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre tasarının, şu anda BMGK üyesi olan Mısır tarafından sunulacağı, teklifin sahibinin ise Filistin olduğu kaydedilmişti. Ancak ABD’nin Kudüs kararının ardından yoğun bir diplomasi süreci yürüten Türkiye’nin bu süreçte önemli rol oynadığına dikkat çekilmişti.
“Kudüs’ün nihai statüsü görüşmeler sonucunda belirlenir”
Söz konusu tasarının taslağında Kudüs’le ilgili bugüne kadarki BM kararlarına atıf yapılarak, Kudüs’ün nihai statüsünün tek taraflı adımlarla değil, “Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmeleri sonucunda” belirleneceğine işaret edilmişti.
Tasarıda, Kudüs’ün statüsünü veya demografik yapısını değiştirmeye yönelik tüm tek taraflı adımların “hukuki bağlayıcılığı olmayan, geçersiz ve ilgili anlaşmalar gereği iptal edilmesi gereken” adımlar olduğuna vurgu yapılmıştı.
Tasarıda ayrıca, herhangi bir ülkenin büyükelçiliğini Kudüs’e taşımaması gerektiği yönünde de çağrıya yer verilmişti.
Geçen hafta İstanbul’da İslam İşbirliği Teşkilatını (İİT) toplayan ve Doğu Kudüs’ün Filistin’in başkenti olarak sayılması yönünde bir kararın çıkarılmasına öncülük eden Türkiye’nin BM sürecinde de aktif rol oynayacağı ve üçte iki imzanın toplanması hususunda çaba göstereceğine işaret edilmişti.
ABD Başkanı Donald Trump, 6 Aralık’ta yaptığı açıklamada Kudüs’ü tek taraflı olarak İsrail’in başkenti olarak kabul ettiğini ilan etmiş, bölgede ve dünya genelinde bu karara ilişkin çok protestolar düzenlenmeye başlamıştı.
ABD tarafsızlığını yitirdiğini ortaya koymuştur
Türkiye Dışişleri Bakanlığından, Türkiye’nin öncülüğünde Mısır tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunulan ve “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiği” kararın ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına aykırı olması sebebiyle “hukuken geçersiz” sayılmasını öngören tasarının ABD tarafından veto edilmesinin bu ülkenin tarafsızlığını yitirdiğini bir kez daha ortaya koyduğu bildirildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kudüs konusunda BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısının 14 olumlu oya karşı tek bir aleyhte oyla veto edilmesinin esefle karşılandığı kaydedildi.
Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:
“Uluslararası hukuk ve meşruiyet gözetilerek hazırlanan, tüm ülkelere Kudüs konusunda ilgili BM Güvenlik Konseyi kararlarına uyma çağrısında bulunan söz konusu tasarının ABD tarafından veto edilmesi, bu ülkenin tarafsızlığını yitirdiğini bir kez daha ortaya koymuştur. ABD’nin oylamada yalnız kalmış olması, Kudüs’le ilgili kararının hukuk dışılığının en somut göstergesidir. BM Güvenlik Konseyinin bölgesel barış ve istikrar üzerinde yansımaları olacak böyle bir konuda tüm uluslararası toplumun iradesine aykırı olarak işlevsiz bırakılması kabul edilemez.”
Açıklamada ayrıca Türkiye’nin Filistin Devleti’nin ve halkının her zaman yanında olmaya, başta BM Genel Kurulu olmak üzere tüm uluslararası platformlarda Filistin’in haklı mücadelesini ve bu yöndeki çabalarını desteklemeye devam edeceği vurgulandı.
İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD’ye teşekkür etti
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etme” kararını “hukuken geçersiz” sayacak olan tasarıyı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) veto eden ABD’ye teşekkür etti.
Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada, ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley’i, tarihte Romalılara karşı isyan ederek zafer kazandığı rivayet edilen Yahudi topluluğu Makabilere benzetti.
İsrail Başbakanı, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Teşekkürler Büyükelçi Haley. Hanuka’da (Makabilerin kazandığı rivayet edilen zaferin kutlandığı Yahudi bayramı) tıpkı Makabiler gibi konuştun. Hakikatin mumunu yaktın, karanlığı yok ettin. Bir kişi çoğunluğu yendi. Hakikat yalanı yendi. Teşekkürler Başkan Trump (ABD Başkanı Donald Trump), teşekkürler Nikki Haley.”
ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etmesinin ardından BM nezdinde şu ana kadarki en önemli girişim olan BMGK’daki Kudüs tasarısının oylaması dün yapılmıştı.
Türkiye’nin öncülüğünde Mısır tarafından BMGK’ya sunulan ve “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiği” kararın ilgili BM kararlarına aykırı olması nedeniyle “hukuken geçersiz” sayılmasını öngören tasarı, konseyin 15 üyesinin 14’ünün lehte oy kullanmasına karşın ABD tarafından veto edilmişti.
Hamas’tan ABD’nin ‘Kudüs vetosu’ açıklaması
Hamas’ın açıklamasında, ABD’nin Kudüs’le ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sunulan tasarıyı veto etmesinin, bu ülkenin adil bir ara bulucu olarak Filistin meselesine çözüm bulacağı yönündeki inancın anlamsızlığını gösterdiğini belirtildi.
Hamas tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD yönetiminin, veto kararıyla uluslararası kurumlar ve kararlarını hakimiyet altına alma politikası uyguladığı vurgulandı.
BMGK’nın toplanmasının Filistinlilerin Kudüs üzerindeki haklarının teyit edilmesi ve konuyla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına iadeiitibar verilmesi için bir fırsat olduğuna değinilen açıklamada, Kudüs’ün Filistin devletinin ebedi başkenti olduğu, ABD ve İsrail’in alacağı kararların bu gerçeği değiştirmeyeceği kaydedildi.
“ABD’nin Kudüs tasarısını veto etmesi, adil bir ara bulucu olarak Filistin meselesine çözüm bulacağı yönündeki inancın anlamsızlığını ve vakit kaybından başka bir şey olmadığını göstermektedir.” ifadesine yer verilen açıklamada, ABD’nin söz konusu karar nedeniyle bölgede oluşacak istikrarsızlıktan sorumlu olacağı bildirildi.
Açıklamada, uluslararası toplum ile Arap ve İslam dünyasını Kudüs ve kutsal mekanların korunması için harekete geçmeye çağıran Hamas, İsrail’i de Kudüs’ün mevcut statüsünde değişiklik yapacak adımlar atmaması konusunda uyardı.
ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul etmesinin ardından BM nezdinde şu ana kadarki en önemli girişim olan BMGK’daki Kudüs tasarısının oylaması dün yapılmıştı.
Türkiye’nin öncülüğünde Mısır tarafından BMGK’ya sunulan ve “ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul ettiği” kararın ilgili BM kararlarına aykırı olması sebebiyle “hukuken geçersiz” sayılmasını öngören tasarı, konseyin 15 üyesinden 14’ünün lehte oy kullanmasına karşın ABD tarafından veto edilmişti.