Views: 0
- DPÖ’nün geçtiğimiz gün açıkladığı verilere göre 12 ana gruptan 11’inin fiyatı artarken, yalnızca gıda ve alkolsüz içecekler grubu zamdan nasibini almadı…
- Devlet Planlama Örgütü’nün 2017 Kasım ayı hayat pahalılığı verilerine göre fiyatta azalış gösteren tek ana grup gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Bu ana grupta özelikle sebze, taze balık ve 1 litrelik pet şişe kola fiyatı düştü. Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeksi’nde yer olan 12 ana grubun, 11 ana grubunda artış olurken, 1 ana grubunda ise düşüş oldu.
- Son dönemlerde dövizin değerinin artması ile ülkeye döviz endeksli giren gıda ve ürünlerin bir kısmında yıl içerisinde artışlar yaşanmasına rağmen Türkiye’den ithal edilen gıda ürünlerinin bazılarının fiyatlarında düşüş yaşandığını belirten Marketler Birliği Başkanı Fuat Nalcıoğlu, marketlerde beklenildiği gibi zam olmadığını söyledi.
- Nalcıoğlu özellikle orta ölçekli marketlerde rekabet ortamı nedeniyle son birkaç yıl içerisinde şeker, ayçiçek yağı, temizlik malzemeleri, konserve gıdalar gibi ürünlerin fiyatlarının düştüğünü de söyledi.
- Nalcıoğlu, orta ölçekli marketlerin daha önceki yıllarda yaşadıkları ekonomik sıkıntılarının son birkaç yıldır azaldığına dikkat çekti.
Devlet Planlama Örgütü’nün 2017 Kasım ayı hayat pahalılığı verilerine göre fiyatta azalış gösteren tek ana grup gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Bu ana grupta özelikle sebze, taze balık ve 1 litrelik pet şişe kola fiyatı düştü. Bu bağlamda Tüketici Fiyatları Endeksi’nde yer olan 12 ana grubun, 11 ana grubunda artış olurken, 1 ana grubunda ise düşüş oldu.
Kıbrıs Postası’ndan Cansu Yarışan’a konuşan Marketler Birliği Başkanı Fuat Nesip Nalcıoğlu gıda fiyatlarının seyri hakkında açıklamada bulundu.
“ŞEKER, TEMİZLİK MALZEMELERİ, AYÇİÇEK YAĞI VE KONSERVE ÜRÜNLERİN FİYATLARI DÜŞTÜ…”
Son dönemlerde dövizin değerinin artması ile ülkeye döviz endeksli giren gıda ve ürünlerin bir kısmında yıl içerisinde artışlar yaşanmasına rağmen Türkiye’den ithal edilen gıda ürünlerinin bazılarının fiyatlarında düşüş yaşandığını belirten Nalcıoğlu, marketlerde beklenildiği gibi zam olmadığını açıkladı.Nalcıoğlu beklenilenin aksine, özellikle orta ölçekli marketlerde rekabet ortamı nedeniyle son birkaç yıl içerisinde şeker, ayçiçek yağı, temizlik malzemeleri, konserve gıdalar gibi ürünlerin fiyatlarının düştüğünü açıkladı. Nalcıoğlu, açıklamalarına bir örnek ile devam ederken, 1 buçuk kiloluk şeker fiyatının son 2 yılda 6 liradan 4 lira civarına düştüğünü belirtti ve döviz üzerinden ithal edilmeyen gıda ürünlerinin fiyatlarının bu yıl içerisinde genellikle aynı kaldığını kaydetti.
“SOMUN EKMEĞİN FİYATI ARTMADI…”
7 Ocak ayında yapılacak genel seçim sonrası dövizin değerinin artması nedeniyle zamların kapıda olduğu yönündeki açıklamaları da değerlendiren Nalcıoğlu, özellikle Türkiye’den ithal edilen gıda ürünlerinin fiyatlarında herhangi bir artış yapılmasının şu anda söz konusu olmadığını belirtti. Bu hafta içerisinde tüp gaza ve tütüne gelen zammı doğrulayan Nalcıoğlu, söz konusu ürünlerdeki zammın dövizin değerinin artmasına bağlı olarak gerçekleştiğini ifade ederken, ekmeğe gelen zam haberlerinin doğru olmadığını ve somun ekmeğin fiyatının 1.25 kuruş olduğunu ifade etti.
“MARKETLERİN EKONOMİK SIKINTILARI GEÇEN YILLARA GÖRE AZALDI”
Orta ölçekli marketlerin daha önceki yıllarda yaşadıkları ekonomik sıkıntılarının son birkaç yıldır azaldığını kaydeden Nalcıoğlu, market sahiplerinin sıkıntılarının geçen yıllarda daha ciddi boyutlarda olduğunu ifade etti. Döviz değerinin artışının toplumun genelinde tedirginliğe neden olduğunu da sözlerine ekleyen Nalcıoğlu, döviz endeksli alışverişlerde dikkatli davranılması gerektiğini belirtti “Devlet döviz endeksli borçlananlara ve alışveriş yapanlara çareler üretmeli. Ancak son zamanlarda devlet piyasaya olan mükellefiyetini yerine getiriyor. Devlet tarafından ödenmesi gereken bir çok ödenek zamanında ödeniyor. Bu da marketleri de etkiliyor. Şu anda Marketler Birliği’nin gözlemlerine göre müşteriler de daha rahat” şeklinde konuştu.
KÜÇÜKBAŞ HAYVAN ÜRETİCİLERİ: “ET ZAMMI HABERLERİ ASILSIZ”
Öte yandan Küçükbaş Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ise dün yaptığı açıklamada, ete zam yapılacağına ilişkin haberlerin asılsız olduğunu belirterek, bu tür söylentilere itibar edilmemesini istedi.
Birlik Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, et zammı haberlerinin bazı kesimler tarafından bilinçli olarak yayıldığı ileri sürülerek, “KKTC tarihinde hiçbir zaman üretici kendi etinin, sütünün fiyatını tek başına artıracak güce ve imkâna ulaşmamıştır. Bu tip haberlerdeki esas amaç yılbaşı döneminde artacak et satışlarından fahiş kar elde etmektir. Bunun sorumlusu üretici değil, işin kolayına kaçan bazı kasaplardır” denildi.