Views: 0
Türk Tarih Kurumu, Lefkoşa’da Hala Sultan ve Kudüs’le ilgili iki sergi açtı, bu konuda bir de panel düzenledi.
Bugün Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde açılan “II. Uluslararası Hala Sultan’a Vefa” ile “100. Yılında Kudüs “sergilerinde ve panelde, Hala Sultan’ın ve Kudüs’ün İslam için önemine işaret edildi.
19 Aralık’a kadar ziyaret edilebilecek “II. Uluslararası Hala Sultan’a Vefa Sergisi” ile “100. Yılında Kudüs Sergisi”nin açılışında ilk sözü Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter aldı.
Hala Sultan Camii İmamı ve Din İşleri Başkanlığı Güney Kıbrıs Temsilcisi Şakir Alemdar ile Din İşleri Başkan Yardımcısı Mustafa Küçük de açılışta birer konuşma yaptı. Etkinliğe, Türk Tarih Kurumu’ndan yetkililer de katıldı.
BENTER: “HALA SULTAN HAKKINDA SÖYLENECEK, DERS VE ÖRNEK ALINACAK ÇOK ŞEY VAR. KUDÜS’TE OLANLARDAN DERS ALMALIYIZ”
Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, Hala Sultan hakkında söylenecek, ders ve örnek alınacak çok şey olduğunu ifade etti.
İlmin yayılması kadınlara, erkeklere, her yaştaki insana uğraş vermesi gerektiğini, Hala Sultan’ın yaptığından bu dersin çıkarılması gerektiğini söyleyen Benter, “İslam Kıbrıs’a 1400 yıl önce geldi. Bu sürede adadan nice insanlar geldi geçti ama Müslümanlar en değerli kişi olarak Hala Sultan’ı kabul etti” şeklinde konuştu.
Kudüs’le ilgili de konuşan Benter, Kudüs’ün 3 büyük dinin saygı duyduğu bir şehir olduğunu kaydederek, “Birimizle daha iyi nasıl geçinebiliriz, değişik düşünce, din ve milletlerden olan insanlar nasıl barış içinde yaşayabiliriz… Buralarda olanlardan ders almalıyız” dedi.
ALEMDAR: “DÜNYANIN HER YERİNDEN HALA SULTAN’A BÜYÜK BİR TEVECCÜH VAR”
Hala Sultan Camii İmamı ve Din İşleri Başkanlığı Güney Kıbrıs Temsilcisi Şakir Alemdar, bu serginin ilkinin Ramazan ayında açıldığını anımsatarak, böyle etkinliklerin daha önce Kıbrıs’ta yapılmadığını söyledi, duyduğu memnuniyeti ifade etti.
Alemdar, “İslam referans alındığında bu adadaki en mukaddes yer Hala Sultan’ın makamıdır” dedi.
Osmanlı zamanında Hala Sultan türbesinin etrafına camilerle yardımcı binalar yapıldığını ve burasının tekke haline geldiğini anımsatan Alemdar, “Dünyanın her yerinden Hala Sultan’a büyük bir teveccüh var” dedi.
KÜÇÜK: “ORTAOĞU’NUN SAĞDUYULU GÜZEL İNSANLARIN GİRİŞİMLERİYLE ESKİ GÜZEL GÜNLERİNE ULAŞMASINI TEMENNİ EDİYORUM”
Din İşleri Başkan Yardımcısı Mustafa Küçük, Kudüs’ün bir asır önce huzurlu bir kent olduğunu kaydederek, “1917’den bu yana barışın sembolü olan bu güzel şehirde de etrafındaki coğrafyada da kan ve gözyaşı dinmedi” dedi.
İslam İşbirliği Teşkilatı olağanüstü zirvesinde “Doğu Kudüs”ün Filistin’in başkenti ilan edildiğini anımsatan Küçük, bundan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Kudüs’ün 3 semavi dine ev sahipliği yaptığını söyleyen, Kudüs’ün İslam alemi için önemine işaret eden Mustafa Küçük, “Özellikle Ortadoğu’nun sağduyulu güzel insanların girişimleri ve katkılarıyla eski güzel günlerine ulaşmasını temenni ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından panele geçildi. Panelde, Prof. Dr. Haşim Şahin ile Prof. Dr. İbrahim Benter konuşma yaptı. Etkinlik, resepsiyonla tamamlandı.