Views: 0
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde 5 yıl önce Ercan Havalimanının işletmesini birlikte alan Taşyapı ve Terminal Yapı, ortak kurulan şirketteki yetkilerin paylaşımı nedeniyle ihtilafa düştü ve mahkemelik oldu.
Terminal Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Alp Delimollaoğlu, şirketin sözleşmesinin hukuksuz yollarla yapıldığını ileri sürerken Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı “İddialar asılsız” dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde 5 yıl önce Ercan Havalimanının işletmesi ve yeni terminal inşaatı için açılan ihale 2 Türk şirketi birbirine düşürdü. İhaleyi kazanan Taşyapı ve Terminal Yapı ortaklığı sonraki süreçte kurdukları ortak şirketteki ‘yetki sınırları nedeniyle davalık oldu. Terminal Yapı iş bitirme belgeleri olduğu için ihale şartnamesi gereği yapımcılık ve işletmecilik işlerinde kendisinin sorumlu olması gerektiğini savunurken, Taşyapının ise büyük ortak olduğu gerekçesiyle buna yanaşmadığı iddia ediliyor.
Terminal Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Alp Delimollaoğlu DÜNYAyı ziyaret etti. Bugüne kadar 40 havalimanı inşa ettiklerini ve NATO müteahhitleri arasında olduklarını ifade eden Delimollaoğlu, bu tecrübelerini 2012’de ihaleye çıkan Ercan Havalimanını alarak sürdürmek istediklerini belirtti.
O dönem Taşyapıda çalıştığını söyleyen birisi tarafından ortaklığa ikna edildiğini anlatan Delimollaoğlu, “2012’de ihaleye girdik. Cironun yüzde 47.80ini devlet payı olarak önererek, 25 yıl süreyle ihaleyi kazandık. Toplam 240 milyon euroluk finansman ihtiyacını Taşyapının karşılaması, ihalede şart koşulan bitirme belgesini de bizim koymamızı kararlaştırdık. İşletme için kurulacak şirkette yüzde 80 Taşyapının yüzde 20 de bizim payımızın olmasını onayladık” dedi.
“300 milyon eurodan payımızı alamadık”
İhale şartnamesi gereği ortak kurulan şirkette kendilerinin ‘yapımcı ve işletmeci ortak olması gerektiğini vurgulayan Delimollaoğlu, iki şirket arasındaki dava sürecinin buradan başladığını söyledi. Şirket kuruluşu işlerinin yürütülmesi için kendi şirketinden sınırlı yetki verdiği kişinin yetkilerini aşarak, daha önce anlaşılan şartların dışında bir kuruluş sözleşmesi imzaladığını savunan Delimollaoğlu, şöyle devam etti:
“Şirket kuruluşunun takibi için verdiğim vekalet ile şirket ana sözleşmesi ve tüzüğü imzalandı. Bu tüzükte ‘yapımcı ve işletmeci ortak Taşyapının adını gördük. ‘Düzeltin yoksa çekiliriz dedik. Bizi oyaladılar. Biz de süreci yargıya taşıdık. Şu anda ortak şirketimiz T&T Ltd. şirketimizde hisse oranları; Terminal Yapı AŞ yüzde 20, Taşyapı yüzde 70, KKTCli ortak Kaner yüzde 10dur. Taşyapı,Terminal Yapıyı işten tamamen dışladı. Ortak şirketimiz T&T Ltdnin genel kurullarına dahi sokulmadığımız gibi, genel kurul tutanakları ve şirket mali ve hukuki durumu ile ilgili bilgi alamıyoruz. T&T Ltd’in yönetimi ve hesapları ibra edilmedi.”
Taşyapıyı yetki gaspı yapmakla suçlayan Delimollaoğlu, Taşyapının ihale yükümlülüklerini de geciktirdiğini ileri sürdü. Nisan 2017ye kadar yeni bir yolcu terminali ve pistinin yapılmadığını anlatan Delimollaoğlu, projeleri dahi 2.5 yıl sonra onaya sunduklarını ileri sürdü. Havalimanından bu güne kadar 300 milyon euroluk işletme karı elde edildiğini savunan Delimollaoğlu, bu paradan kendi paylarını alamadıkları gibi Taşyapının parayı kendi hesabına aktardığını ileri sürdü.
“İddiaların tamamı yalan”
İddialarla ilgili açıklama yapan Taşyapı Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, tüm iddiaların yalan olduğunu vurguladı. İki şirket arasında ortaklık sözleşmesi olduğunu aktaran Turanlı, “Sözleşmeyi incelerseniz, sıkıntılı bir durum olmadığını görürsünüz. Her şey sözleşmeye göre yapıldı. Onlar herhangi bir para yatırmadı. İş bitirme belgelerini kullandık sadece. Kendilerine de işi bitiminin ardından yüzde 20’lik kar paylarını ödeyeceğiz” dedi.
Kıbrıslı taşeronlar iş bıraktı
Özelleştirilip 25 yıllığına T&T Şirketi’ne devredilen ve ikinci yarısıyla ilgili çalışmaların 2018’de tamamlanması planlanan Ercan Havaalanı ihalesi yeniden mahkemelik oluyor. Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği, ihale şartlarına uyulmaması nedeniyle konuyu Yüksek İdari Mahkemesi’ne taşıyacak ve Taşyapı’nın inşaat karnesinin iptalini isteyecek. Birlik, Taşyapı’nın sözleşmede ‘daha önceden havaalanı yapmış ve bitirmiş olmak şartına ve yerli bir firma ile çalışma zorunluluğuna uymamasını’ gerekçe gösteriyor. Taşyapı ile havaalanı inşaatında taşeron iş yapan birçok yerli firmanın çekildiği biliniyor.