Views: 0
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof.Dr.Yekta Saraç, yükseköğrenimde sayısal büyümeyle birlikte niteliksel büyümenin de önemli olduğunu belirterek, KKTC’deki üniversitelerin, YÖDAK ile işbirliği içinde yılbaşından sonra değerlendirilmeye başlanacağını söyledi.
Saraç, “Biz burayı yükseköğrenim adası olarak görmek istiyoruz. KKTC bu açıdan güçlenirse, Türkiye’nin güçlülüğüne de katkı sağlayacaktır. Buradaki yüksek öğretim kurumlarının en sağlıklı şekilde gelişmesi YÖK’ün öncelikli konusudur” dedi.
Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, KKTC’de temaslarda bulunan YÖK Başkanı Prof.Dr.Yekta Saraç ile görüştü.
Özdemir Berova, bakanlıkta gerçekleşen görüşmede yaptığı konuşmada, hedefin yükseköğrenim haline gelmek olduğu KKTC’de öğrenci sayısının 106 bini aştığını söyledi. YÖK ile yükseköğrenim alanında sürekli bir işbirliği içinde olduklarını kaydeden Berova, Türkiye’den Kıbrıs’a YÖK üzerinden 60 bin öğrenci geldiğini belirtti.
Yükseköğrenimle, Türkiye’nin desteği sayesinde, KKTC’nin en büyük sorunu ambargoların yıkılması ve durdurulması adına büyük bir engelin ortadan kaldırıldığını kaydeden Berova, Türkiye ile KKTC arasındaki yakın işbirliğinin, yapılan protokolle daha da güçlendiğini söyledi.
Berova, üniversitelerin kalitesinin önemine vurgu yaparak, daha da yükseltilmesi gerektiğini belirterek, arzulanan kalitenin denetimle sağlanabileceğini vurguladı. Yapılan protokol gereğince denetim çalışmalarına başlandığını kaydeden Berova, üniversitelerin YÖK ve YÖDAK ile işbirliği sayesinde daha da ileriye götürüleceğini belirtti.
Özdemir Berova, üniversitelerin olmazsa olmazı bilimsel araştırmalar konusunda da bir takım ileri adımların söz konusu olduğunu söyledi ve ODTÜ Kuzey Kıbrıs’ın teknopark projesi gibi atılımların yaygınlaşmasını arzu ettiklerini kaydetti.
Berova, kalitenin artması ve araştırma projelerinin geliştirilmesiyle yükseköğrenimin lokomotif sektör olma potansiyelinin daha da yükseleceğini belirtti.
“YÜKSEKÖĞRENİM, KKTC’NİN GÖRÜNÜRLÜĞÜNÜN EN SAĞLAM HUSUSU”
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, burada olmaktan mutluluk duyduğunu kaydederek, iki ülke arasındaki sarsılmaz bağın, kendisi için daha da güçlü olduğunu söyledi.
Yükseköğrenimin, KKTC’nin görünürlüğünün en sağlam hususu olduğuna işaret eden Saraç, Türkiye’den gönderilecek öğrencilerin burada nitelikli eğitim almasının kendileri için büyük önem taşıdığını belirtti.
Prof.Saraç, sayısal büyümeyle birlikte niteliksel büyümeye de önem verdiklerini kaydederek, son yıllarda üniversite sayısındaki hızlı artışın eğitime kazandıracaklarının niteliğine vurgu yaptı.
“ÜNİVERSİTELER YILBAŞINDAN SONRA DEĞERLENDİRİLMEYE BAŞLANACAK”
Üniversite sayısındaki artışın kaliteye nasıl bir katkı sağlayacağının çok önemli olduğunu vurgulayan Saraç, üniversitelerin denetimi konusunda kendilerinden yardım istenirse, her türlü yardıma hazır olduklarını söyledi.
Saraç, bu konuda hali hazırda uluslararası anlaşmayla YÖK ve YÖDAK’ın yardımlaşmasının öngörüldüğüne işaret ederek, üniversitelerin, bu anlaşma çerçevesinde, yılbaşından sonra YÖDAK ile işbirliği içinde değerlendirilmeye başlanacağını belirtti.
“YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARININ EN SAĞLIKLI ŞEKİLDE GELİŞMESİ ÖNCELİKLİ KONUMUZ”
Prof. Yekta Saraç, şöyle devam etti:
“Biz burayı yükseköğrenim adası olarak görmek istiyoruz. KKTC bu açıdan güçlenirse, Türkiye’nin güçlülüğüne de katkı sağlayacaktır. Buradaki yüksek öğretim kurumlarının en sağlıklı şekilde gelişmesi YÖK’ün öncelikli konusudur.
KKTC’nin yükseköğrenim adası olması ve yüksek öğrenimin kalitesinin yükseltilmesi için her türlü işbirliğine hazırız. Bu husus gündemimizdedir. Bu konuda amaç ve prensiplerimiz örtüşüyor.”