Kamuda çalışan bin 16 geçici çalışanın tek bir yasa ile kadrolanmasını amaçlayan Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) Yasa Önerisi’ne Başsavcılık olumlu görüş vermedi. Başsavcılık raporunda önerinin bazı maddelerinin bu haliyle Meclis’ten geçmesi durumunda Anayasa Mahkemesi’nden döneceği görüşünde
Başsavcılık görüşünde Anayasa Mahkemesi’nin geçmişte görülen ve aynı adledilen bir davasına vurgu yapılarak önerinin bu halde kalması durumunda net bir şekilde Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olacağına vurgu yapılıyor
Yasa Önerisinde “Aranan Nitelikler” bölümünde “Halen Devlet hizmetinde Geçici Personel Yasası uyarınca fiilen geçici personel statüsünde çalışanlara öncelik verilir” şeklinde yer alan bir düzenleme nedeniyle açılacak kadrolara sadece geçici personel başvurabilecek
Yasa önerisinde yer alan ve bu yasa önerisi ile yaratılan ek kadrolara başvuracak geçici personel sayısının ilgili münhal kadro sayısı kadar veya az olması durumunda Geçici Personelden Kamu Yeterlilik Sınavını geçme koşulu istenmemesi durumu da oluşturuluyor
Havadis’ten Bertuğ TOPAL’ın haberine göre; Ulusal Birlik Partisi Mağusa Milletvekili Dursun Oğuz’un Meclis gündemine getirdiği ve geçici kadrosunda kamuda görev yapan kişilerin tümünün kadrolanmasını içeren Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin bu şekli ile yasalaşması durumunda bazı maddelerinin Anayasa’ya aykırı olabileceğini belirtti.
12 Haziran 2017 tarihinde Dursun Oğuz’unBakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) Yasa Önerisi’ni KKTC Cumhuriyet Meclisi’ne sunmasıyla başlayan tartışmalarda öneri komitede görüşülüyor.
Önceki gün İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nde önerinin genel görüşmesine başlanması ile Başsavcılık’ın yasa önerisi hakkında verdiği görüş de gündeme geldi.
Başsavcılık, yasa önerisinin bazı maddelerinin geçmişte görülen bir yasa tasarısında atanma yönetimi ile aynı olduğunun ve bu tasarının da Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa’ya aykırı bulunduğu görüşünü ileterek bu maddelerin değiştirilmemesi durumunda Anayasa’ya aykırılık içereceği ile ilgili görüş verdi.
Görüşte ayrıca sadece geçicilerin gireceği bir sözlü sınavın Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olacağı ifadelerine yer verildi.
Bin 16 kişi yarışmadan kadrolanacak
Yasa Önerisi ile şu an kamuda görev ifa eden bin 16geçici personelin,kamu dışında olup ilgili kadrolara başvurma hakkı olankişiler ile yarışmadan, sadece kendilerinin girebileceği bir sözlü sınav ile kadrolanmaları amaçlanıyor.
Yasa Önerisinin görüşüldüğü İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’nin talebi üzerine KKTC Başsavcılığı, Yasa Önerisinin Anayasaya aykırı olup olmadığı yönündeki görüşünü 24 Temmuz tarihli yazısı ile komiteye iletti.
“Kesin aykırılığı Anayasa Mahkemesi tespit edecek”
Geçici Personelin kadrolanmasını öngören Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) Yasa Önerisi hakkında 24 Temmuz tarihli Başsavcılık görüşünde,Yasa Önerisinin amacında yer alan “Geçici personel olarak kamu kurumlarında asıl ve sürekli iş niteliği taşıyan görevlerde çalışmakta olan personelin yıllardır yerine getirmekte oldukları bu asıl ve sürekli görevler nedeniyle kazanmış oldukları görevle ilgili tecrübe ve bilgiden istifade etmek maksadı ile ihdas edilecek ek kadrolara yapılacak sınavda başarılı olanların kadrolanmasını sağlamak” amacına yönelik Yasa Önerisinde yer alan Birinci ve İkinci Kısım ile ilgili olarak daha önce benzer bir konuda Anayasa Mahkemesi 2/97 D.3/97 sayılı kararı ile Anayasaya aykırılık tespiti yaptığını ve bu Yasa Önerisinin de hukuken Anayasaya kesin olarak aykırı olup olmadığını ancak Anayasa Mahkemesi tarafından belirlenebileceğini ifade etti.
Başsavcılık gerekçeleri açıkladı
Başsavcılık,Yasa Önerisinde bazı maddelerin değiştirilmemesi durumunda Anayasaya aykırı olabilecek maddeler tespit edildiğini kaydetti. Raporda Anayasa Mahkemesi’nin geçmiş yıllarda benzer bir yasa önerisinde Anayasa Mahkemesi’nin verilmiş kararı olduğu ifade edildi. Raporda maddeler tek tek sıralandı.
Anayasa Mahkemesi 2/97 D.3/97 sayılı kararı ne diyor?
Anayasa Mahkemesi kararında mahkeme, Anayasanın 72’inci maddenin 2’inci fıkrasının hizmete alınmada, ödevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayrımın yapılamayacağını öngörmekte ve burada sorulması gereken sorunun“Geçici personel statüsü ödevin niteliklerinden midir?”olduğunu ifade ediyor. Kararın devamında ise bu sorunun cevabı olarak “geçici personel” statüsünün hizmetin gerektirdiği bir nitelik olarak düşünülmesinin tasavvur edilemeyeceği belirtiliyor.
“Anayasa’nın 8’inci maddesine tamamen zıt”
Ayrıca Anayasa Mahkemesi ikinci tespitte ise şunları aktarıyor:“Yasa ile getirilmek istenen düzen bir bütün olarak ele alındığında Anayasanın eşitlik ilkesini de zedelediği görülmektedir. Kamu görevine girmek için başvurma her yurttaşın anayasal hakkıdır. Kamu görevine girebilmek için yeterlilik sınavını geçip de sırada bekleyen yüzlerce ve belki de binlerce yurttaş kadroların açılmasını beklerken, bunlara hiç fırsat eşitliği tanımadan ve geçici personele karşı yeteneklerini teste tabi tutulmadan, sayıları 1105’e varan geçici personeli kadrolamak Anayasanın 8. maddesinde ifadesini bulan eşitlik ilkesine tamamen ters düşmektedir.”
“Kamuda geçici olarak çalışmak ‘aranan nitelik’ oldu”
Yasa Önerisi ile ilgili olarak Başsavcılık görüşünde Anayasa Mahkemesi’nin bu kararına atıf yaparak konu Bakanlıkların Kuruluş İlkeleri (Değişiklik) Yasası’na ekli ek kadro hizmet şemalarının tümünde “Aranan Nitelikler” bölümünde “Halen Devlet hizmetinde Geçici Personel Yasası uyarınca fiilen geçici personel statüsünde çalışanlara öncelik verilir” şeklinde yer alan bir düzenleme olduğu kaydedildi.
Raporda halen Geçici Personel Yasası isimli bir yasa olmadığı gibi geçici personele öncelik verilebilecek bir halde bulunmadığını çok net bir şekilde ifade etmekte ve bu yasanın amacına yönelik geçici personelin sadece kendilerinin girebileceği bir sınavın mümkün olmadığı belirtiliyor.
Öneri de yapıldı
Yine Başsavcılık’ın görüşünde “Halen Devlet hizmetinde Geçici Personel Yasası uyarınca fiilen geçici personel statüsünde çalışanlara öncelik verilir” şeklinde yer alan bir düzenleme yerine “halen kamu hizmetinde bu kadroda çalışıyor olmak ve en az bir süre çalışmış olmak” şeklinde bir düzenleme yapılması öneriliyor.
Geçici personel hukuki statü açısından hiçbir kadroda görev ifa etmediği için sadece geçici personelin başvurabileceği bir ilk atama kadrosunun yasama organı tarafından yaratılmasının anayasaya aykırı olduğu savcılık tarafından ifade ediliyor.
Yeterlilik de istenmeyecek
Yasa önerisinde yer alan ve bu yasa önerisi ile yaratılan ek kadrolara başvuracak geçici personel sayısının ilgili münhal kadro sayısı kadar ve bundan daha az olması durumunda Geçici Personelden Kamu Yeterlilik Sınavını geçme koşulu istenmemesi durumu da oluşturuluyor.
Savcılıkbu koşulun aranmamasının ve kişilerin bu sınavdan muaf tutulmasının, adayların liyakatları test edilmeksizin sadece tecrübeleri dikkate alınarak bir atama yapılmış olacağı sebeple Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasaya aykırı bulunacağını belirtti.