Meclis, ‘Din İşleri Yasası’nı onayladı

92
reklam alani

Views: 0

Cumhurbaşkanı’nca bir  kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen Din İşleri Dairesi (Kuruluş, Göre ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasası, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu tarafından oyçokluğuyla onaylandı.

Yasanın görüşülmesi sırasında ilgili ilk sözü TDP Milletvekili Zeki Çeler aldı. Çeler, Cumhurbaşkanı’nın bu yasanın bütçesiyle ilgili endişelerle geri yolladığını belirterek, bu konuda toplumun bir kısmında endişe olduğunu vurguladı.

Çeler, anayasada yer alan laiklik ifadesinin kendilerine verdiği hakla bu yasayla ilgili endişe duyduklarını ifade ederek, bu tür konuların toplumu birbirinden farklı noktalara taşıyabildiğini belirtti.

Tasarıda yer alan Kuran kursları konusunda bile ciddi endişe yaşandığını dile getiren Çeler, sosyal yapıyı değiştirecek nitelikteki adımların toplumda farklı yargılara sebep olduğunu söyledi.

Çeler, tek bir din üzerinden atılacak adımlara tepkilerinin ret olacağının açık olduğunu söyledi.

DENKTAŞ

Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, din işlerinin bütçesinin Vakıflar  İdaresinin bütçesi altında olduğunu ve bunun yıllardır aynı yöntemle uygulandığını belirtti.

ERHÜRMAN

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, bu yasanın önceki görüşmesinde de düşüncelerini aktardığını, çalışanların hakları noktasındaki düzenlemelere destek vereceklerini, ancak bazı maddelerdeki sıkıntıların düzeltilmesini talep ettiklerini anımsattı.

Yasanın aceleyle oy çokluğuyla geçirilerek Cumhurbaşkanı’na gönderildiğini ve Cumhurbaşkanı’nın da aynı endişeleri dile getirerek geri gönderdiğini anlatan Erhürman, tasarıda bir dini kurumun diğer dinlerle ilgili adımlarda izin mercii noktasına getirilmesini eleştirdi.

Cumhurbaşkanı’nın bu konudaki endişelerini değerlendiren komitenin yasada geçen mabet kelimesinin İslam dininin gereklerinin yerine getirildiği mekan olarak değiştirildiğini anlatan Erhürman, “bu mekanlara cem evi de dahil olacak mı” diye sordu.

Bu değişiklikten anlayabildikleri kadarıyla yapılan son değişikliklerin Cumhurbaşkanı’nın endişelerini giderecek noktada olmadığını kaydeden Erhürman, önceki seferde olduğu gibi alelacele yapılan düzenlemelerin yine farklı sorunlara yol açacağını savundu.

Erhürman, kendilerinin geçen seferle aynı nedenle tasarıya ret oyu vereceklerini belirtti.

Hükümetin Din İşleri Başkanı’nı görevden alarak onay için Cumhurbaşkanı’na gönderdiğini anımsatan Erhürman, iyi idare yasasına göre gerekçe göstermeden görevden alınamayacağını anlattı.

Cumhurbaşkanı’nın gerekçe talep ettiğini henüz cevap alamadığını anımsatan Erhürman, hazırlanan yasadan örnekler vererek hazırlanan yasayla hükümetin tavrının da birbiriyle çeliştiğini söyledi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, bu yasan sadece din işlerinde çalışanlarla ilgili olsaydı tereddütsüz onay vereceklerini vurguladı.

Bu tasarının bir dizi konuyu toplumda tartışılır hale getireceğine işaret eden Angolemli, bazı maddeler değiştirilmediği sürece bu yasaya onay veremeyeceklerini söyledi.

OĞUZ

UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz ise, bu tasarıyı hazırlayanların sanki olmayan bir amacı varmış gibi davranılmasının verilen emeklere saygısızlık olduğunu, yasanın komiteden oybirliğiyle Genel Kurul’a geldiğini anımsattı.

Oğuz, Cumhurbaşkanlığı’ndan dönen yasada mabet kelimesinin yeniden değiştirilerek eski haline getirilerek Cumhurbaşkanı’nın endişelerinin giderilmesinin amaçlandığını belirtti. Yasada çatışma yaratacak herhangi bir şey olmadığını, 2.5 yıldır hep uzlaşıyla ilerlediklerini belirten Oğuz, değişikliklerin kadro ve teknik noktalar olduğunu kaydetti.

TÖRE

UBP Milletvekili Zorlu Töre de, ülkede herhangi bir dinin ibadetine engel konmadığını, her görüşe hoşgörülü olunduğunu vurgulayarak, tüm dinlerle ilgili de ihtiyaç halinde yasa yapılabileceğini belirtti.

Töre’nin konuşmasının ardından  yapılan yoklamada nisap sağlanamayınca oylama için  oturuma  10 dakika ara verildi.

Aranın ardından yeniden  yoklama yapılarak  nisap sağlandıktan sonra  oylamaya geçildi Yasa oy çokluğuyla kabul edildi.

Paylaş