Views: 0
Almanya’da İslam ve Türk düşmanı olan Almanya için Alternatif (AfD) oylarını yüzde 4,8’den yüzde 13.5’e çıkararak ilk kez meclise girme hakkına sahip oldu. AFD’nin zaferle çıkması, Naziler ‘İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez Almanya parlamentosu’na girdi’ yorumlarına sebep oldu.
Almanya’daki seçimlerde 3. olarak parlamentoya girmeye hak kazanan, aşırı sağcı Almanya için Alternatif partisinin (AfD) lideri Frauke Petry istifa etti.
1,5 Milyon seçmeni olan Almanya 19. Federal Parlamento seçimini gerçekleştirdi ve 709 parlamenter seçildi. Katılım oranı son seçime oranla %3,5 artış göstererek %76,2’ye ulaştı.
Almanya’daki seçimlerden yüzde 13.5 oy alarak 2. Dünya savaşından beri ilk kez meclise girmeyi başaran ırkçı parti AfD’nin genel başkanı, zaferi değerlendirdi.
“İSLAMİYET ALMANYA’YA AİT DEĞİL”
AfD Genel Başkanı Frauke Petry, düzenlenen basın toplantısında seçim sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Seçimde bekledikleri başarıyı yakaladıklarını vurgulayan Petry, “Dün Almanya demokrasisi için büyük bir gündü” dedi. AfD Genel Başkan Yardımcısı Jörg Meuthen ise, İslamiyet’in Almanya’ya ait olmadığı yönünde açıklamalarda bulundu.
İSLAM VE GÖÇ KARŞITLIĞIYLA BİLİNİYOR
Göçmen karşıtı açıklamaları ve eylemleriyle bilinen AfD, Almanya’daki okullarda ve üniversitelerde başörtü yasağı getirilmesi, ülkede sünnetin ve ezan okunmasının yasaklanması talepleriyle gündeme gelmişti.
AfD nasıl kuruldu?
AfD, 2013’te Euro Bölgesi’ndeki kurtarma paketlerine tepki amacıyla kuruldu. 2014’de Avrupa Parlamentosu’na iki milletvekili gönderdi. Aynı yıl Almanya’da eyalet meclislerinde de temsil edilmeye başlandı. Parti, kendilerini Avrupa’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar Hareketi (Pegida) olarak tanımlayan oluşumla dayanışma içinde oldu.
Temmuz 2015’e dek partinin sözcüleri Bernd Lucke, Frauke Petry ve Konrad Adam’dı. Aylar süren parti içi iktidar mücadelesinin ardından Frauke Petry ve Jörg Meuthen eş genel başkan seçildi.