İPF (Akciğer sertleşmesi) 3 milyon insanı etkiliyor!

75
reklam alani

Views: 0

Dünyada yaklaşık 3 milyon kişinin mücadele ettiği İdiopatik Pulmoner Fibrozis, sıklıkla 50 yaşın üzerinde ve genellikle erkeklerde görülen bir sorun.

Geri dönüşsüz bir akciğer dokusu sertleşmesi olan İPF’de akciğer dokusu süngersi yapısını kaybediyor, kalınlaşıyor, sertleşiyor ve yaralı bir hal alıyor. Hastalığın oluşumunda nefes yolu ile alınan bazı zararlı maddelerin rol alabileceği düşünülüyor.

NEFES DARLIĞI ÖNEMLİ BELİRTİLER ARASINDA!

16-24 Eylül tarihlerinin dünyada İPF Haftası olarak kabulü gündemde. Bu nedenle Türk Toraks Derneği Klinik Sorunlar Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Gülfer Okumuş, nedeni tam olarak bilinmeyen İdiopatik Pulmoner Fibrozis (İPF) hakkında bilgi verdi.

Hastalığın en önemli belirtilerinin kuru öksürük, nefes darlığı, fiziksel aktivitelerde kısıtlılık olduğunu belirten Prof. Okumuş, “İleri dönemlerinde günlük yaşamını sürdürmek için gerekli faaliyetlerde bile nefes darlığı yaşanabilir. Bazı hastalarda yavaş bir gidiş olmasına karşın, çoğu hastada nefes darlığı hızla ilerleyerek hastayı solunum yetmezliğine sokar” diyor.

İPF’NİN TANISI NASIL KONUR?

Akciğer tomografisinde İPF için tipik görüntünün olması ve sebep olacak başka bir hastalığın bulunmaması durumunda biyopsi yapılmadan tanı konulabildiğini aktaran Okumuş’un verdiği bilgilere göre, bazı durumlarda tanı için akciğer biyopsisi yapılması gerekebiliyor. Hastalığın ağırlık derecesi; akciğer tomografisindeki görünüm, solunum fonksiyon testleri ve egzersiz testleriyle değerlendiriliyor.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Yaşın artması ile normal kişilerde de solunum fonksiyonlarında doğal kayıplar oluyor. İPF’de ise bu kayıp hızlanıyor.

İdiopatik Pulmoner Fibrozisi iyileştiren kesin bir tedavi olmadığını aktaran Prof. Okumuş, “Son yıllarda tüm dünyada yapılan çalışmaların verdiği sonuçlara göre iki etken madde İPF tedavisi için onay almıştır. Bu tedaviler; belirtilerin hafiflemesine ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. İPF’nin tedavisi konusunda yeni umutlar sunacak çalışmalar sürmektedir. İleri hastalığı olan hastalar akciğer nakli için uygun merkezlere yönlendirilmelidir” diye konuşuyor.

Paylaş