Views: 0
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ı hem ülke insanı hem de turistler için daha cazip hale getirmenin bir yolunun da tarihi ve kültürel mirasa sahip çıkmaktan geçtiğini kaydederek, “Kıbrıs deyince akla illa ki rulet masaları gelmesin” dedi.
Akıncı, dün akşam Vounous kültürüne ait seramiklerin üretileceği Çatalköy Belediyesi’nin düzenlediği “1. Uluslararası Vounous Pişmiş Toprak Sempozyumu”nun resmi açılışını yaptı.
Yurt dışındaki birçok müzede sergilenen Vounous eserlerinin aynı toprak ve ilkel tekniklerle yeniden üretilmesi amacıyla düzenlenen sempozyumun açılışında Cumhurbaşkanı Akıncı’ya eşi Meral Akıncı da eşlik etti.
Ana Muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, CTP milletvekili Armağan Candan, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) milletvekili Zeki Çeler, Kültür Dairesi Müdürü Nilay Tunçalp, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de açılış törenine katıldı.
Açılışta Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Proje Başkanı Rauf Ersenal ve Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu konuşma yaptı.
AKINCI: “YEREL YÖNETİMLERİN BİREYLERİ DE İŞİN İÇİNE KATARAK BÖYLE ÇALIŞMALAR YAPMASI GURUR VERİCİ”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs’ın bilinen 10 bin yıllık tarihi olduğunu kaydederek, “Bu yıllar içinde bu güzel adadan gelmiş geçmiş nice uygarlıklar var” dedi.
Tarihin çeşitli dönemlerinde Kıbrıs’taki uygarlıklara ait birçok tarihi eserin başka ülkelerin müzelerine, özel koleksiyonlarına taşındığını söyleyen Akıncı, “En başta onları geri almak önemli ama bunun olamadığı durumlarda bu eserlerin kopyaları yapılıyor. Bu çalışmalar da bizim için kazanım…” şeklinde konuştu.
Yerel yönetimlerin bireyleri de işin içine katarak böyle çalışmalar yapmasının gurur verici olduğunu söyleyen ve Çatalköy Belediyesi’ni kutlayan Mustafa Akıncı, “Burası çöplükten tarihi bir yere, ortama dönüştü” dedi.
“KIBRIS DEYİNCE AKLA İLLA Kİ RULET MASALARI GELMESİN”
Akıncı konuşmasının devamında şunları kaydetti:
“Bu güzel adada, topraklarda geleceğe daha emin adımlarla yürüyebilmek için geçmişimiz bilmek ve ona sahip çıkmak önemli. Geçmişin kültürel varlıklarını gün yüzüne çıkarmak da bunun önemli bir parçası. Bu adayı hem kendimiz hem de ziyaret edenler, turistler için çok daha cazip hale getirmenin bir yolu tarihi, kültürel mirasa sahip çıkmaktan geçer.
Kıbrıs deyince illa ki rulet masaları akla gelmesin. Kıbrıs deyince sadece güzel sahillerimiz, denizlerimiz akla gelmesin. Kıbrıs deyince akla sadece Akdeniz’in güzel mutfağı gelmesin. Elbette onların yanında tarihsel, kültürel, mimari mirasımız, arkeolojik eserlerimiz ve yerleşim yerlerimiz Kıbrıs’ın cazibesine dahil olsun.”
ERSENAL: “UNUTTUĞUMUZ İMECE KÜLTÜRÜ BU PROJEYLE YENİDEN YEŞERDİ”
Proje Başkanı Rauf Ersenal ise konuşmasında, “Yüzlerce yıl talan edilmiş, soyulmuş, sonra da çöp ve molozlar arasında kaybolmuş çok önemli kültürel bir değeri hayata kazandırmanın, insanlarla tanıştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu proje bizim için sempozyumdan öteye geçti” dedi.
Ülkedeki duyarlı insanların projeye sahip çıktığını söyleyen Ersenal, “Birkaç kişiydik. Yüzlerce olduk. Unuttuğumuz imece kültürü bu projeyle yeniden yeşerdi. Hiç beklemediğimiz şekilde proje yurt dışında da sahiplenildi, duyuruldu. Bu bizi gururlandırdı” şeklinde konuştu.
HULUSİOĞLU: “YEREL YÖNETİMLER OLARAK DOĞRU PROJELERİ İMKANLARIMIZ DOĞRULTUSUNDA DESTEKLİYORUZ, DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu, “Yerel yönetimler olarak doğru projeleri imkanlarımız doğrultusunda destekliyoruz, desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Turizmin ülkenin lokomotif sektörü olduğunu, sadece güneşin ve denizin değil ülkenin en büyük zenginliği olan tarihi eserlerin de ön plana çıkarılması gerektiğini kaydeden Hulusioğlu, “Burasının turizme açılması, eserler için müze oluşturma hedefindeyiz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından “Efsane Dağın Kayıp Mirası”, “Beş Bin Yıllık Efsane” gibi sözlerle anlatılan Vounous’ta kurulan tunç çağı canlandırması köydeki atölyeler gezildi, ilk eserler görüldü.
Akıncı çifti ve ziyaretçiler, sanatçılarla tanıştırıldı. Açılışta, tarihi döneme ve dokuya uygun ses ve ışık gösterisi yapıldı, Vounous ateşi yakıldı.
SEMPOZYUM 16 EYLÜLDE TAMAMLANACAK… KAPANIŞ TÖRENİ 15 EYLÜL’DE OLACAK
Sanatçılar, 1 Eylül’de başlayan ve 16 Eylül’de tamamlanacak sempozyum kapsamında erken-orta-geç Tunç devri vounous seramiklerini ilkel teknik ve pişirimlerle bölge killeri ile yeniden üretecek.
KKTC, Güney Kıbrıs, Azerbaycan, Kırım, Türkiye ve Japonya’dan sanatçılar sıfırdan yaratılan 5 bin yıllık köyde eğitim çalışmaları da gerçekleştirecek.
Sempozyumun kapanışı için 15 Eylül’de tören düzenlenecek. Kapanış töreninde eserler sergilenecek, sanatçılara katılım belgesi ve plaket verilecek.