Başsavcılık direktif vermedi öneride bulundu

86
reklam alani

Views: 0

Polis teşkilatı içinde yürütülen FETO operasyonu kapsamında basında yer aldığı şekliyle Başsavcılığın soruşturma yürüttüğü hatta 53 polis mensubunun görevden alınma direktifi verdiği yönündeki haberlerin gerçekleri yansıtmadığı belirtildi.

Başsavcılık direktif vermedi öneride bulundu

Yeni Bakış Gazetesi’nin yayımladığı habere göre;  Hukuk çevresinden gazeteye konuşan bir kaynak, Başsavcılığın FETO Soruşturması kapsamında polis teşkilatına bir özel komite kurup soruşturmayı kendi içinde sürdürmesi yönünde öneri götürdüğünü kaydetti.

Komitenin başına Yeşildağlı’nın geçmesi önerildi

Söz konusu kaynak, Polis Genel Müdürü Süleyman Manavoğlu’na yakın isimlerin de soruşturma kapsamında isimlerinin geçmesi nedeniyle polis içinde kurulacak komitenin başına Polis Genel Müdürü 2’nci  Müdür Yardımcısı Hüseyin Yeşildağlı’nın getirilmesinin önerildiğini kaydetti.

Başsavcılıktan açıklama

Bu arada, Başsavcı Yardımcı Muavini Ergül Kızılokgil, FETÖ soruşturması kapsamında basında Savcılığa yönelik iddalarla ilgili açıklama yaptı.

Başsavcı adına açıklama yapan Başsavcı Yardımcı Muavini Ergül Kızılokgil,  bayram tatili döneminde bazı yayın organlarında özellikle internet gazetelerinde çıkan savcılığın görüşü ile polisler aleyhine soruşturma başlatıldığı haberlerinin asılsız olduğunu söyledi.

“Soruşturma bizim talebimizle başlatılmadı”

Kızılokgil, FETÖ soruşturmasının savcılığın talebi ile başlatılmadığını ve söz konusu  örgütün Bakanlar Kurulu kararı ile Terör Örgütü listesine eklenmesi sonucunda Polis Örgütü içerisinde kurulan Özel Birim tarafından geniş kapsamlı tahkikat başlatıldığını ve bu tahkikat kapsamında Polis Örgütü içerisinde de bazı şüpheli oldukları düşünülen Polis mensupları aleyhinde tahkikat başlatıldığını belirtti.

“Polislerin açığa alınmaları veya görevden elçektirilmelerini söylemedik”

Başsavcı Yardımcı Muavini Ergül Kızılokgil, açıklamasında, başlatılan  soruşturma kapsamında kendisi dâhil hiçbir savcının Başsavcılık adına polislerin  açığa alınmaları veyahut görevlerinden el çektirilmeleri yönünde görüş vermediğini söyledi.  Kızılokgil savcılığın bağımsız bir kurum olduğunu, hiçbir siyasi erk tarafından yönlendirilemeyeceğinin de altını çizdi.

 

Avukat Boyra:

“KKTC’de soruşturmayı yapan polistir”

Öte yandan, konuyla ilgili Yeni Bakış’a konuşan Avukat Boysan Boyra, Hukuk Dairesi Yasası’nın yetki veren 29’ncu maddesinin çelişkili olduğunu belirterek, yasada, “Başsavcı KKTC’de işlenen herhangi bir suç hakkında uygun gördüğü takdirde Polis Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü soruşturmalara nezaret eder veya yönlendirir veya bu yönde Polis Genel Müdürlüğü’ne gerekli gördüğü talimatı verebilir” denildiğini ifade etti.

Avukat Boyra, KKTC’de soruşturmayı yapanın polis olduğuna dikkat çekerek, savcılığın buna sadece nezaret ettiğini kaydetti. Boyra, ancak Başsavcılığı haklı çıkartacak bir yetkinin olduğunu belirterek, Hukuk Dairesi Yasası’nda “Başsavcı KKTC’de işlenen herhangi bir suç hakkında” ifadesinin kullanıldığını kaydetti.  Polis Yasasına bakıldığında ise yetkinin PGM’ olduğunu belirten Boyra, bir polisin soruşturmanın sonuna kadar işten el çektirmesinin PGM’nin yetkisinde olduğunu kaydetti.

Boyra, şöyle devam etti, “Hukuk Dairesi Yasası’na ve Polis Yasasına bakıldığında iki yasa karşı karşıyadır. Hangi yasa uygulanır derseniz, özel yasa genel yasaya galip geldiğinden burada Polis Yasasının uygulanması gerekir”

Paylaş