Views: 0
Çevre örgütleri, nesli tehlike altında olan üveyiğin avlanmasının ülkemiz adına utanç verici olduğunu belirtirken, önceki günkü avda yavruları olan birçok anaç fassanın da vurulduğuna dikkat çekti.
Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği (KUŞKOR) ve Biyologlar Derneği, ülkemizin en sıcak ayında önceki gün başlayan İkinci İnce Av’ın ve nesli tehlike altında olduğu pek çok uzman ve uluslararası örgüt tarafından belirtilen üveyiğin avlanmasının ülkemiz adına utanç verici olduğunu belirtti.
Örgütler, pazar günkü avla ülkemizdeki son üveyiklerin de vurulduğuna dikkat çekerken, bu avla yavruları olan birçok anaç fassanın da vurularak yavrularının telef edildiğini bildirdi.
Çevre örgütleri, Kıbrıs’ın dünyada kuş katliamının beşiği olarak adlandırılan Malta ile maalesef aynı yolda ilerlediğini ifade etti.
Beton: MAK, 2008’de inisiyatif almıştı
KUŞKOR Başkanı Dr. Damla Beton, 2’nci İnce Av’ın yıllardır büyük bir çatışma konusu olduğunu söyledi.
Kıbrıs Gazetesi Ahmet İLKTAÇ
Dr. Damla Beton, pek çok Çevre Koruma Derneği’nin, uzmanın ve paydaşın bu konuyla ilgili görüşlerini sadece günümüzde değil, 10 yıldır devamlı olarak dile getirdiklerini kaydetti.
Üveyik kuşunun av listesinden çıkarılmasının, türün varlığının devam edebilmesi için alınması gereken en acil önlem olduğunu ifade eden Beton, üveyiğin dünya çapında tehlike altında olduğunu ve dünyada popülasyonun 30 yılda yüzde 80 azaldığının dünyanın çeşitli ülkelerinde sayım yapan uzmanlar tarafından defa defa açıklandığını belirtti.
Dr. Damla Beton, üstelik KKTC Merkezi Av Komisyonu’nun da bu konuda inisiyatif kullanıp 2008 yılında önlem almaya çalıştığına dikkat çekti.
Ülkemizdeki sayılarının bilinmediğine ve sayım yapılması gerektiğine dair yapılan talihsiz açıklamaların oldukça üzücü olduğuna vurgu yapan Beton, pazar günü başlatılan üveyik avının, hem önceki Merkezi Av Komisyonu’nun tecrübelerine dayanarak aldığı kararları, hem dünyadaki bilim insanlarının açıklamalarını hiçe saymakta olduğunu dile getirdi.
Dr. Damla Beton “henüz dünyada üveyik sayılarının azaldığı açıklanmadan önce ülkemizde türün sayılarının azaldığı anlaşılmış ve üveyiği korumaya yönelik önlemler ilk önce ülkemizde uygulanmaya başlamıştır. Bu önlemlerin bir benzeri de şimdi alınmalıdır. Ülkemizde bilimsel verilere dayanarak ve kendi ülkemiz için insiyatif kullaranarak karar alabilmeliyiz. İlk adımı ülkemizde atıp bu türü av listesinden çıkarmalıyız. En azından bu konuda diğer ülkelere örnek olabiliriz” diye konuştu.
Bu konuda avcılar da dâhil bin 250’den fazla kişinin imzasının toplandığını ve devletin ilgili mercilerine onlarca dilekçe yazıldığından söz eden Beton, bu türün halen avlanmasının ülkemiz için bir utanç olduğunu ifade etti.
“Fassaların üreme dönemi”
Dr. Damla Beton, diğer yandan 2’nci İnce Av Dönemi’nin Fassa kuşunun üreme sezonuna denk geldiğini söyledi.
Üreme dönemi içinde bir hayvanın vurulmasının sürdürülebilir avcılık anlayışı içinde yer almadığına vurgu yapan Beton, Fassa’nın avının yapılabilmesi için en azından üreme döneminin bitmesinin beklenmesi gerektiğini kaydetti.
Dr. Damla Beton, tüm bu konulara dikkat edilmediği sürece sürdürülebilir avcılıktan bahsedilemeyeceğini dile getirdi.
Yanlış uygulamaları sonucunda Malta’nın adını dünyaya kuş katliamının beşiği olarak yazdırdığına dikkat çeken Beton, Kıbrıs’ın da aynı yolda ilerlemekte olduğunu, buna engel olmak için en azından Kuzey Kıbrıs’ta acilen doğru kararların alınmasının şart olduğunu bildirdi.
Türkseven: Son üveyikler vuruldu
KIBRIS’a konuşan Biyologlar Derneği Başkanı Niyazi Türkseven, ağustos ayının ülkemizin en sıcak ayı olduğuna dikkat çekerek, kuraklığın hat safhaya çıktığı dönemde suya gelen kuşların vurulmalarının kabul edilebilir olmadığının altını çizdi.
Niyazi Türkseven, üveyiğin Dünya Doğayı Koruma Birliği tarafından nesli tehlike altında olduğunun bildirildiğini kaydetti.
Tüm bunlara rağmen KKTC hükümetinin maalesef bu kuşun avlanmasına izin verdiğini ifade eden Türkseven, pazar günkü avla son üveyiklerin de vurulduğunu dile getirdi.
Niyazi Türkseven, pazar günkü avda Çiğ Kuşu (Kocagöz) kuşunun da vurulduğunu öne sürdü.
Bu dönemde bazı Fassaların yavrulu olduklarının da bilinmekte olduğunu anlatan Türkseven, birçok anaç Fassanın vuruldukları için yavruların telef olacaklarını bildirdi.
Niyazi Türkseven, 2’nci İnce Av’ın ülkemizin şartlarına uygun olmadığını yinelerken “popülizm adına 2’nci İnce Av’ın açılmaması gerekirdi” diyerek sözlerine son verdi.
Gökaşan: Su içerken yılana bile dokunulmaz
KUŞKOR Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Gökaşan ise, bu konuda Türkiye ve Rum tarafına örnek olmamız gerektiğini söyledi.
Üveyik avının kapatılması veya av listesinden çıkarılmasının gerektiğinin çok açık olduğunu belirten Gökaşan, yaz avının subaşına gelen hayvanların kolayca vurulmasından ibaret olduğunu açıkladı.
Özgür Gökaşan, dinimizde bile su içen yılana dokunulmaması varken, kuşların bu şekilde katledilmesinin doğru olmadığını dile getirdi.
Bu yapılana ne spor ne de av denilebileceğinin altını çizen Gökaşan, subaşında her avcının 40 adet kuş vurmasının doğru olmadığını dile getirdi.
Özgür Gökaşan; “o vurdu, haftaya ben daha fazlasını vuracağım düşüncesi yaygın olduğu sürece doğayı katledenlerin, ta ki Malta adasında olduğu gibi her şeyin kökünü kurutacakları aşikardır” diye konuşarak sözlerine son verdi.