Üretici ve kasaplar memnun değil, birbirini suçluyorlar.

100
reklam alani

Kurban Bayramı’na az bir süre kalmasına rağmen kurbanlık hayvan satışları ne üreticiyi ne de kasapları memnun etmedi. Yüksek fiyatlar nedeni ile kasaplar özellikle talep edilmediği sürece kurban satışı yapmıyor.

Kasaplar üreticinin kurbanlık hayvan fiyatlarını yüksek tuttuğundan yakınırken, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları kasapların fiyatların yüksek olduğu algısı yaratmaya çalıştığını söyledi. Naimoğulları, piyasada yeterli hayvan olmadığı söylemlerini de yalanlayarak üreticinin 1 yıldan beri bayrama hazırlandığını kaydetti.

Kıbrıs Postası’ndan Nadire Bahadi’nin haberine göre; Et fiyatlarının geçmiş yıla oranla yüzde 20 arttığını belirten Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak ise, üreticinin girdi maliyetlerinin yükseldiğini kaydetti. Hayvan üreticilerinin düşük maliyetle üretim yapamadığını belirten Akbıçak, haliyle bu durumun fiyatlara yansıdığını kaydetti.

Yüksek fiyatlar nedeni ile kurban kesmeye yanaşmayan vatandaş tatil süresinin uzun oluşunu da fırsat bilerek tatile gitmeyi tercih ediyor. Bunun yanında kurban kesimi yerine bazı yardım kuruluşlarına para bağışında bulunmakta bu yıl tercih edilen seçenekler arasında

Müslüman aleminin 4 gün sürecek Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı. Ülkemizde 6 gün olarak verilen bayram tatili için vatandaşın hazırlıkları devam ederken, Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlık sayısı her yıl daha da azalıyor. Et fiyatlarındaki artış kurban kesmek isteyenlerin belini bükerken, talebin azalması nedeni ile de özellikle ilçelerde kasapların bu yıl kurbanlık satışları durma noktasına geldi. Kıbrıs Postası’na hayvan fiyatlarının yüksek olmasından yana dert yanan kasaplar, bu yıl daimi müşterilerinin dışında kurban satışı yapmadıklarını dile getirdi. Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak kurbanlık kesiminde geçmiş yıllara oranla yüzde 40 oranında gerileme olduğunu açıklarken, Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları kasapların fiyatların yüksek olduğu algısı yaratmaya çalıştığını belirterek, kurbanlık almak isteyenlerin bire bir üretici ile iletişime geçmesi yönünde çağrıda bulundu.

Kurbanlık satışları kasapları kurtarmıyor

Kurbanlık satışları ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan kasaplar, bu yıl fiyatlardaki artış nedeni ile kurbanlık satışı yapmayı tercih etmediklerini dile getirdi. Üreticinin kurbanlık hayvanın kilosunu 16 ile 20 liraya kadar satışa sunduğunu belirten kasaplar, kurbanlık kesimlerinde kilosuna 1 lira bile ekledikleri zaman vatandaşa fiyatın çok geldiğini belirtti. Kurbanlık kesiminin Bin TL ile bin 500 TL arası değiştiğini belirten kasaplar, bu yıl talep olmadığı gibi kurbanlık satışlarının da kurtarmadığını kaydetti. Kasaplar et fiyatlarındaki artış nedeni ile vatandaşın da kurban kesemediğini söyledi.

Kurban yerine tatil tercih ediliyor

Öte yandan kurban kesmek için belirli şartların olduğuna dikkat çeken kasaplar, ülkede borçsuz vatandaşın olmadığını belirtti. Bayram tatilinin uzun süre olması nedeni ile vatandaşın kurban kesmek yerine borçla bile olsa tatile gitmeyi tercih ettiğini belirten kasaplar, son yıllarda kimilerinin ise kurban kesmek yerine derneklere para bağışında bulunmayı tercih ettiğini belirtti.

 

Akbıçak: Piyasa durgun, ekonomik sıkıntı var

Konu ile ilgili görüş belirten Kasaplar Birliği Başkanı Halil Akbıçak, kasaplarda kurban satışlarının devam ettiğini ancak kurban kesimlerinde geçmiş yıllara göre yüzde 40 oranında düşüş yaşandığını kaydetti. Bunun sebebini et fiyatlarındaki artış olarak açıklayan Akbıçak, ülke ekonomisinin genelinin durgun olduğunu belirterek her sektörde ekonomik sıkıntı olduğuna dikkat çekti. Et fiyatlarının geçmiş yıla oranla yüzde 20 arttığını belirten Akbıçak, üreticinin girdi maliyetlerinin yükseldiğini kaydetti. Hayvan üreticilerinin düşük maliyetle üretim yapamadığını belirten Akbıçak, haliyle bu durumun fiyatlara yansıdığını kaydetti.

Naimoğulları: Kasaplar pahalılık olduğu algısı yaratmaya çalışıyor

Kurbanlık hayvan satışlarının geçmiş yıllara göre düşük olduğu konusunda hem fikir olduğu yönünde görüş belirten Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Başkanı Mustafa Naimoğulları, kasapların ithal et konusunda tartışmalar olması nedeni ile pahalılık olduğu algısı yaratmaya çalıştığını söyledi. Üreticinin kuzunun kilosunu 15 liraya sattığını belirten Naimoğulları, kasapların ise vatandaşa kurbanlık kesimleri için 19- 20 lira fiyat verdiğini kaydetti. Kurban kesimlerinin geçmiş yıllara göre artmadığını ama aynı seyirde devam ettiğini belirten Naimoğulları, “satışlardan memnun olanlar da var olmayanlar da” şeklinde konuştu. Kurbanın bayramın birinci günü kesilmesi gerektiği yönünde bir kuralın olmadığını belirten Naimoğulları, “bir haftadan fazla bir süre var, biz kurbanlık hayvan satışlarında artış olacağı yönünde ümitliyiz” dedi. Naimoğulları Kıbrıs Postası aracılığı ile kurban kesmek isteyenlere de bir öneride bulunarak, “kurban kesmek istiyorsanız hayvan üreticileri ile irtibata geçiniz” diyerek çağrıda bulundu. Piyasada kurbanlık bulunmadığı söylemlerinin de gerçekleri yansıtmadığını belirten Naimoğulları, “üretici Kurban Bayramı için 1 yıldan beri hazırlanıyor. Tüm üreticinin elinde kurbanlık hayvan vardır” şeklinde konuştu.

Kasaplar ne dedi?

Mehmet Güder: Kurban satışları bu yıl oldukça düşük. Birçok kasap da kurbanlık satışlarından vazgeçmiş durumda. Üreticiden hayvan alış fiyatları oldukça yüksek. Üretici kurbanlık hayvan için kilosu 16.5 ile 20 TL arası değişen fiyatlar belirliyor. Kurbanlık kesiminin hiçbir getirisi yok, biz daimi müşterilerimize hizmet amacı ile talep ediliyorsa yardımcı olmaya çalışıyoruz.

İlhan Ateş: Kurbanlık fiyatları oldukça yüksek o yüzden biz kilosu 17 liraya aldığımız kurbanlığa 19 lira fiyat verdiğimiz zaman vatandaşa fazla geliyor ve vazgeçiyor. Bu yıl özellikle talep edilmediği sürece kurbanlık satışı yapmıyoruz. Eskisi gibi üretimin de yapılmaması nedeni ile et fiyatlarını yükseltiyor. Piyasada hayvan sayısı azaldı. Kurbanlık kesimlerinin dışında kasapların gelirleri de hayvan azlığı ve yüksek fiyat nedeni ile yüzde 50 düştü. Kasaplar artık kar elde etme derdinden vazgeçti, ayakta kalmaya çalışıyor.

Hasan Sermet: 50 yıllık kasabım ilk defa bu yıl kurban kesimi yapmıyorum. Kurbanlık satışlarına yüksek fiyatlar darbe vurdu. Masrafları ile birlikte Bin lira ile bin 500 liraya denk gelen kurbanlıklar nedeni ile kimse bu yıl kurban kesmeye yanaşmıyor. Vatandaş 500- 600 liraya hayvan arıyor ancak o fiyata kurbanlık mal etmek artık imkansız. Bu yıl bu durumdan ne kasap, ne vatandaş ne de hayvan üreticisi memnun olmadı. Yüksek fiyatlar nedeni ile tüm kesimler olumsuz etkilendi. Vatandaş kurban kesmekten çok para bağışı yapmayı tercih ediyor.

Ramazan Balcı: Bu yıl fiyatlardaki artış nedeni ile kurbanlık kesimi yok denilecek kadar az. Maliyetlerin yüksek olması nedeni ile hayvan üretimi de oldukça az. Piyasa kötü durumda. Maliyetler arttık, üretim durdu, vatandaşın alım gücü düştü. Ekonomik durumu iyi olan da kurbanlık hayvan kesmek yerine kurumlara para bağışında bulunmayı tercih ediyor.

Paylaş