Yavru balıklarla beslenen, Aslan balığı kıyılarımızda

107
reklam alani

Views: 0

Tüm balık türlerinin yavrularıyla beslenen, türü tehlikede olan balıkların üremesine engel olan Aslan balığının, denizde yaşayan düşmanı olmadığı için popülasyonu giderek artıyor

Anavatanı Hint Okyanusu ile Büyük Okyanus olan zehirli Aslan balığı popülasyonu, Kıbrıs kıyılarında ciddi artış göstermeye başladı.

Güney Kıbrıs’ta Aslan balığıyla mücadele amaçlı seferberlik ilan edilirken, ülkemizde yetkililer bu konuda henüz bir girişim başlatmadı.

Öte yandan amatör zıpkıncılar ise kendi imkânları çerçevesinde bu zararlı türle mücadele etmeye çalışıyor. Amatör olarak zıpkın avcılığıyla uğraşan Raşit Dağyaran ile Aytuğ Özoktay, Kaleburnu bölgesinde farklı boylarda 16 adet Aslan balığını zıpkınla avlayarak, kendi çaplarında bu zararlı türle mücadele ettiklerini dile getirdi.

Aslan balığının, Balon balığından daha zararlı bir tür olduğunu savunan zıpkıncılar, KIBRIS Gazetesi aracılığıyla yetkililerin acilen bu konuda seferberlik başlatması gerektiği yönünde çağrıda bulundu.

Tüm balık türlerinin yavrularıyla beslenen ve türü tehlikede olan balıkların üremesine engel olan Aslan balığının ise denizde yaşayan bir düşmanı olmadığı için bu türün popülasyonu giderek artıyor.

Aslan balığı neden tehlikeli?

Aslan balığı (Pterois), Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus’un batı kısımlarında mercan kayalıklarda yaşayan zehirli deniz balıklarından oluşan bir cinstir. İnsanlar için tehlike teşkil ederler. Kıyıya yakın yerler ile 50 metre derinlik arasındaki kısımlarda yaşarlar.

Yetişkinleri 40 cm uzunluğa değin erişebilirler. Gözlerinin üzerinde ve ağızlarının altında pervane benzeri pektoral yüzgeçlere iyedirler.

Üst kısımlarında bulunan iğnelerin insan ile teması sonucunda birkaç gün süren yanma, terleme ve solunum zorluğu görülebilir, hatta ölüme bile neden olabilir.

Yaralanma halinde sıcak suya tutularak, en yakın sağlık merkezine başvurulmalı

Aslan balığının zehrinin etinde değil, sırt yüzgeçlerinde bulunduğu ve bu zehri sadece kendilerini korumak için kullandıkları, öncelikle dikenlerini kaldırarak düşmanlarını uyardıkları biliniyor.

Zehri, düşmanın üzerlerine gelmesi halinde kullandıkları ayrıca dikenlerine temas edilmesi durumunda acı, şiddetli ağrı, geçici felç durumu gibi sağlık sorunları yaşanabiliyor.

Aslan Balığı’nın zehri protein bazlı olduğu için 45 derece ve üzerinde yapısının bozularak etkisini yitirdiği de biliniyor. Uzmanlar, yaralanma anında yaranın sıcak su altına tutulmasının zehrin etkisini yitirmesine neden olacağı ve ardından en yakın sağlık merkezine başvurulması yönünde tavsiyede bulunuyor.

Paylaş