‘Malul Gazi Muafiyeti’ ile lüks araç ticareti.

256
reklam alani

Views: 0

UBP- DP  Hükümeti, Mağusa’da Barış Motors Group Ltd. isimli oto galeri sahibi tarafından ithal edilen lüks otomobile, “Malul Gazi Muafiyeti” uygulayarak fon ve vergi almazken, seyrüsefer harçlarını da Maliye Bakanlığı’nın devlet kasasından karşıladı. Ancak, ilgili araç, oto galeride satışa sunuldu.

Yen Düzen’den Didem MENTEŞ’in haberine göre;

 UBP- DP Hükümeti, Mağusa’da bir oto galeri sahibi tarafından ithal edilen lüks otomobile, “MALUL GAZİ MUAFİYETİ” uygulayarak, fon ve vergi almazken, seyrüsefer harçlarını da devlet kasasından karşıladı. Bakanlar Kurulu, ‘Birinci Derecede Malul Gazi’ olan Ulusal Birlik Partisi üyesi Nüsrettin Yuca’nın, ML 350 CDI Mercedes marka aracı ithal etmesi ve tüm vergilerden muaf tutulması için karar üretirken, söz konusu lüks araç Yuca’nın kullanımına değil, oğlunun işletmeciliğin yaptığı Barış Motors Group’ta satışa sunuldu.

Bakanlar Kurulu 23 Mayıs’ta, ‘Birinci Derecede Malul Gazi’ olan ve UBP’ye özel yakınlığı olduğu iddia edilen Nüsrettin Yuca’nın, ML 350 CDI Mercedes marka aracı ithal etmesi ve tüm vergilerden muaf tutulması için karar üretirken, söz konusu lüks araç, Yuca’nın kullanımına değil, oğlunun işletmeciliğin yaptığı Barış Motors Grup oto galeride satışa sunuldu.

Araba Martta satışa sunuldu, Mayıs ayında muafiyet alındı!

Mart ayında Barış Motors Group tarafından oto galeride satışa sunulan ML 350 CDI Mercedes marka araçla ilgili 23 Mayıs 2017 tarihinde Bakanlar Kurulunca “muafiyet” kararı alındı.

Resmi Gazetede yayınlanan kararda; “Birinci dereceden malul gazi Nüsrettin Yunca tarafından ithali yapılacak, Mercedes marka ML 350 CDI model WDC1660242A275559şasi ve OY63GZL plakalı araç için Gümrük Vergisi, Rıhtım Harcı ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan muafiyet sağlanmasına, ayrıca aracın KDV, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı katkı payı, Kayıt ve Seyrüsefer harçlarının ise Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı, Bütçe Dairesi 2017 Mali Yılı Bütçesi altında yer alan ‘Öngörülmeyen Giderler Ödeneği’ kaleminden karşılanmasına karar verildi.”

Nüsrettin Yuca’nın ithal ettiği ve Bakanlar Kurulu’nun onayladığı araç, Gümrük Vergileri Tarife Yasası tüzüğüne uymuyor. Tüzüğe göre maluller için ithal edilen araçlarda 1600 CC motor gücüne ya da özel donanımlı (rampa/asansör vs.) araçlarda 2500 CC’ye kadar muafiyet uygulanırken, Yuca’nın ithal ettiği otomobil 3000 CC motor gücüne sahip…

Sadece gümrük vergisi 30 bin sterlin!

Bakanlar Kurulu’nun imza koyarak, muafiyet sağladığı lüks araçtan yüksek meblağda vergi kaybı yaşandı. YENİDÜZEN’in oto galericilerden aldığı bilgiye göre, ML 350 CDI Mercedes marka aracın 3000 CC olup, piyasadaki satış fiyatının ortalama 45- 50 bin sterlinden alıcı bulduğunu söyledi. Ayrıca bahse konu araçtan yaklaşık 25- 30 bin sterlin gümrük vergisi alınması gerekirken, Fiyat İstikrar Fonu, GKK Katkı Payı, kayıt ve seyrüsefer harçları içinde ortalama 25- 30 bin sterlin ödenmesi gerektiği vurgulandı.   Oto galericiler, 2500 CC üzerindeki araçlarda Rıhtım Harcına % 4.4, Fiyat İstikrar Fonu’na % 5.25, GKK Katkı Payı için % 2.5, kayıt ve seyrüsefer harcı için % 30 ve aracın ağırlığına göre bir ödeme olduğuna işaret etti.

İthal edilen araç 3000 CC

Öte yandan Nüsrettin Yuca’nın ithal ettiği ve Bakanlar Kurulu’nun onayladığı araç, Gümrük Vergileri Tarife Yasası tüzüğüne de uymuyor. Tüzüğe göre maluller için ithal edilen araçlarda 1600 CC motor gücüne ya da özel donanımlı (rampa/asansör vs.) araçlarda 2500 CC’ye kadar muafiyet uygulanıyor. Ancak Nüsrettin Yuca’nın ithal ettiği otomobil 3000 CC motor gücüne sahip…

Ayrıca Barış Motors Grup oto galeride sergilenen lüks aracın herhangi bir özel donanımı bulunmadığı da sosyal medyadaki fotoğraflarında görülüyor.

Deveci: “1600 CC motor gücü baz alınarak bu rakam altındakilere muafiyet veriliyor”

Gümrük Dairesi Müdürü Mustafa Deveci, malulüler için uygulanan muafiyet mevzuatıyla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi vererek, muafiyetli araçlarda 1600 CC baz alınarak bu rakam altındaki araçlara uygulandığını, rampa ve asansör gerektiren özel donanımlı araçlarda ise daha yüksek motor gücüne sahip olanlara muafiyet verildiğini aktardı. Yurt dışından bir araç getirileceği zaman vergi oranlarının değişim gösterdiğini aktaran Mustafa Deveci, arabanın motor gücü, modeli, markası ve yılına göre farklı vergi oranları uygulandığını söyledi.

Malul gazilere Gümrük Vergiler Yasası’nda muafiyetler tüzüğüne bağlı olarak hangi şartlara göre ne kadar muafiyet uygulanacağının belirtildiğini söyleyen Deveci, “Tüzükte bu araçların kimler tarafından kullanılacağı belirtilir, herhangi bir kontrol sırasında o kişiden başkasının kullanması suç teşkil eder. Ondan sonra da o muafiyetin süresi bitmeden, elden çıkarmak istediği zaman aradaki o ödemediği vergi farkını ödemek zorundadır” dedi.

Deveci: “Özel donanımlı araçlar dışında, 1600 CC baz alınır”

Gümrük Dairesi Müdürü Mustafa Deveci, malulüler için uygulanan muafiyet mevzuatıyla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi verdi. Yurt dışından bir araç getirileceği zaman vergi oranlarının değişim gösterdiğini aktaran Mustafa Deveci, arabanın motor gücü, modeli, markası ve yılına göre farklı vergi oranları uygulandığını söyledi. Malul gazilerin Gümrük Yasası altında muafiyetleri olduğuna işret eden Deveci, Sağlık Kurulu tarafından mağduriyetlerinin ya da özrünün belgelenmesi kaydıyla belli indirimler uygulandığını aktardı.

Gümrük Vergiler Yasası’nda muafiyetler tüzüğüne bağlı olarak hangi şartlara göre ne kadar muafiyet uygulanacağının belirtildiğin aktaran Deveci, muafiyetli araçlarda 1600 CC baz alınarak bu rakam altındaki araçlara uygulandığını aktardı. Deveci, “Bir tek bazı hastaların, asansör gibi özel tertibat gerektiren araca binmesi için biraz daha motor gücü yüksek araçlara izin verilir. Onun haricinde 1600 CC’den yukarı olmayan araçlaradır muafiyet” dedi. Malul gaziler ithal ettikleri bu araçları, belli bir süre kendileri tarafından kullandıktan sonra elden çıkarabilir. Süresi sona ermeden elden çıkarmak isterse aradaki vergi farkını ödeyip elden çıkarabilir. ‘Ben getirdim muafiyetli, bir sene sonra satarım bunu ve bir tane daha getiririm’ diye bir şey yoktur. Şartları bellidir, kaç yılda bir yararlanabilecekleri bellidir. Hangi derecede maluliyeti olduğu ki ortopedik malullü olanlarda zaten Araç Kayıtla Dairesi ile birlikte oluşturulan sağlık kuruldur, diğerlerinde de hastanenin sağlık kurulu maluliyet oranlarını belirler. Buna istinaden biz muafiyet uygularız. Araçların kimler tarafından kullanılacağı da zaten belirtilir, herhangi bir kontrol sırasında o kişiden başkasının kullanması suç teşkil eder. Ondan sonra da o muafiyetin süresi bitmeden, elden çıkarmak istediği, satmak istediği zaman aradaki o ödemediği vergi farkını ödemek zorundadır” dedi.

OY63GZL plakalı ML 350 CDI Mercedes marka araç Barış Motors Grup oto galeride satışa sunuluyor

oto3.jpg
23 Mayıs tarihli Bakanlar Kurulu kararı…

oto4.jpg
Malul veya engelliler için özel donanım gerektiren bir araç olmadığı dikkat çekiyor

Paylaş